Dronning Elizabeths hat afslører, at EU er blevet cool

Man tør godt give Bruxelles skylden for alverdens dårligdomme, så længe Unionen står stærkt, men når Brexit pludselig truer EU’s eksistens, støtter folket op. De allermest entusiastiske køber en hættetrøje – eller ifører sig en blå hat

Isabel Infantes

Moderne Tider
24. juni 2017

Da den britiske dronning Elizabeth onsdag holdt tale for Storbritanniens nyvalgte parlament, eksploderede internettet. For var det ikke et EU-flag, hun havde på hovedet? Og var den blå-gule hat mon en slet skjult støtteerklæring til de britiske remainers? Parlamentstalen er en af de vigtigste begivenheder i dronningens kalender, så hendes outfit måtte da være nøje gennemtænkt.

Reaktionerne var sigende. Siden Brexit-chokket er EU’s blå farver og 12 gule stjerner blevet et progressivt symbol. I København kan man hist og her spotte unge mennesker i blå EU-hættetrøjer – senest har Jørgen Leths trendsetter-model-barnebarn, Emma Leth, poseret bukseløs i en EU-trøje.

EU er blevet cool.

Carl Court

Hvis højrepopulismens fremvækst var et oprør mod de veluddannede byboer – hvilket den amerikansk politolog Ronald Inglehart har argumenteret for – så er EU-entusiasmen et oprør mod oprøret. Ved at fremvise sin Europaentusiasme viser man verden, at man er internationalt orienteret og helt sikkert ikke højrenationalist.

Styrket fællesskab

Det er ikke kun den indspiste byelite, der hepper ekstra meget på EU lige nu – over hele Europa vokser befolkningernes støtte til Unionen. I sidste uge udkom en stor analyse fra PEW, som viser, at opbakningen til EU er steget markant i alle store EU-lande fra 2016 til 2017 (bortset fra i Italien). Kun 18 procent ville ud af EU.

Forklaringen ligger ligefor: Man tør godt give Bruxelles skylden for alverdens dårligdomme, så længe Unionen står stærkt, men når Brexit pludselig truer EU’s eksistens, støtter folket op. De allermest entusiastiske køber en hættetrøje – eller ifører sig en blå hat.

Og hvem ved, måske kan Europas mange kriser – hvad enten de handler om flygtninge, gæld, højrepopulisme, terror eller Brexit – ende med at styrke det europæiske fællesskab. Indtil nu har kriserne i hvert fald haft den positive bivirkning, at Europa har fået en fælles offentlighed: Danskerne følger det britiske og østrigske valg, tyske og svenske journalister rapporterer fra græske strande og belgiske underklassekvarterer, og hele Europa sætter franske og tyske flag på deres profilbilleder, når terroren rammer.

Vi ved ikke, om dronning Elizabeths hat rent faktisk var en hyldest til EU, men de stærke reaktioner er ikke til at tage fejl af: EU er blevet et progressivt symbol. Heldigvis. For som man siger i den engelsksprogede del af verden: You don't know what you got till it’s gone.

Billedsprog

Hver uge skriver medlemmer af Moderne Tider-redaktionen en personlig klumme, som tager udgangspunkt i et aktuelt billede. 

Seneste artikler

 • Udflugt til virkeligheden

  3. marts 2018
  Lars Løkke Rasmussens blik er vendt mod en murstensfarvet boligblok i en af Danmarks berømte ghettoer. Bag ham står en del af det hold af ministre, han har taget med sig på dagens ekskursion til det, som blandt politikere og journalister indimellem bliver kaldt ’virkelighedens verden’
 • De ligger ned for at kunne rejse sig sammen

  24. februar 2018
  Mandagens ’lie down’ er kun en af flere protester, som den nystiftede Teens for Gun Reform-gruppe har stået bag, siden den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz i sidste uge mejede 14 elever og tre voksne ned på skolen med en semiautomatisk riffel, han lovligt havde købt i en nærliggende våbenbutik
 • Billedsprog: Major Tom to Ground Control

  10. februar 2018
  Elon Musk, der både ejer firmaerne SpaceX og Tesla, sendte i denne uge en rød Tesla ud i rummet. Bilen sad i toppen af SpaceX’s nyeste løfteraket Falcon Heavy og roterer nu rundt om solen i en bane tæt på Mars’. I den åbne Tesla sidder en dukke, mens David Bowies »Space Oddity« kører på fuld styrke ud i det lydløse rum
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Sørensen

Selvom jeg stemmer enhedslisten så er jeg alligevel EU tilhænger. Jeg tror vi skal tage det venstreorienterede kamp til EU, så det bliver en to fronts kamp - Jeg erkender dog, at i EU har plutokratiet lige som i den hjemmelige kamp næsten alle kortne på hånden og de er alle sammen mærkede og det gør EU ekstra svær at danse med, men kan man på den anden side vinde nogen vigtige slag for social retfærdighed eller nærdemokrati, så får venstrefløjen våben til kordinere kampen i hele EU for en bedre samfundsorden.

Vibeke Rasmussen

Cool Queen. ;)

Vibeke Rasmussen

Og, apropos sidste sætning i artiklen, ever-cool Joni Mitchell: "Big Yellow Taxi":

"They paved paradise
And put up a parking lot
With a pink hotel, a boutique
And a swinging hot spot
Don't it always seem to go
That you don't know what you've got
'Till it's gone
They paved paradise
And put up a parking lot

They took all the trees
And put them in a tree museum
And they charged all the people
A dollar and a half to see 'em
Don't it always seem to go
That you don't know what you've got
'Till it's gone
They paved paradise
And they put up a parking lot

Hey farmer farmer
Put away that D.D.T. now
Give me spots on my apples
But leave me the birds and the bees
Please
Don't it always seem to go
That you don't know what you've got
'Till it's gone
They paved paradise
And put up a parking lot

Late last night
I heard the screen door slam
And a big yellow taxi
Took away my old man
Don't it always seem to go
That you don't know what you've got
'Till it's gone
They paved paradise
And put up a parking lot

Don't it always seem to go
That you don't know what you've got
'Till it's gone
They paved paradise
Put up a parking lot

They paved paradise
And put up a parking lot

They paved paradise
Put up a parking lot"

Toke Andersen

Nu er monarkiet og dets ynkelige repræsentanter noget af det absolut mindst cool og mest intelligensfornærmende, man overhovedet kan forestille sig; en skamløs langefinger til alt hvad der er godt, sundt og progressivt.
Derfor vil det værste der kan ske for en god sag være, at en af disse ekstraordinært tavelige parodier på moderne mennesker, begynder at fatte sympati herfor.
Den slags gusten sværte kan tage usædvanligt lang tid at slide væk igen.

Ifølge PEW-undersøgelsen vil et mindretal af de undersøgte landes befolkninger ud af EU, men et flertal ønsker alligevel deres egen afstemning om forbliven.

Poul Sørensen

Når jeg tænker nærmere over det så er jeg egentlig ikke så stor en støtte af EU af to grunde.
1) Det lader til at en land som Ungarn kan indføre udemokratiske regler uden det har nogen betydning, så længe de bare opfylder deres økonomiske forpligtigelser. Jeg kan egentligt ikke støtte en institution, der har demokratiske principer men ikke står ved dem - en sådan institution er direkte farlig.
2) At man ikke vil hjælpe og stå soledarisk middelhavslandene omkrig deres flygtningeproblemer - der er virkeligt mange fattige mennesker i både Grækenland, Italien og Spanien som kommer til at betale for flygtninge krisen og EU føler de ikke behøver at stå soledarisk med nogen af de fattigste mennesker i EU...
- Enhedslisten har nok ret i at vi vil en mere demokratisk fremtid udenfor EU.

Henrik Bjerre

@Toke Andersen

Nu er Dronning Elisabeth jo en nydelig ældre dame, men førhen havde hun det efter sigende bedst i sine gummistøvler ude i det slotske højland med en Landrover ved sin side og en skruenøgle i hånden. Hvorfor nedgør du en ægte håndværker, der tager en politisk tørn?

Vibeke Rasmussen

Vreden, Gudinde! besyng, for ikke at nævne hadet, som greb nogle så rædsomt, at det fratog dem evnen til at se nuancer og proportioner og værst af alt enhver form for humoristisk sans. Trist.

Det er da ret "cool", at en 91-årig som mig bekendt ingen politisk magt har, og som udelukkende grundet sin herkomst forventes at afholde sig fra både at stemme og udtale sig om politik, alligevel har fundet en udvej – grænsende til civil ulydighed – til at udtrykke sin politiske holdning. Og gør det så elegant og underfundigt, at man kan være i tvivl om, hvorvidt det nu også er det, hun gør. Min umiddelbare reaktion på den blomsterprydede hat var i hvert fald "cute" og ikke "EU".

Så ja, i min optik er QEll hér afgjort cool. Helt uanset hvad man ellers måtte mene om hende, hendes og ligestilledes herkomst, og helt uanset om man i øvrigt er enig med hendes, formodede, holdning til EU eller ej.

Lars F. Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Henrik Bjerre anbefalede denne kommentar
Toke Andersen

Henrik Brøndum,
Jeg forstår ikke rigtigt hvad du mener.
Jeg nedgør ikke; det er slet ikke nødvendigt. Monarkiet er allerede et sygt og råddent system og dets medlemmer og støtter, uden undtagelse, retarderede samfundsundergravende idioter.
Det er et system der skal afskaffes så hurtigt som muligt.
Om de kongelige i øvrigt har personlige kompetencer, sympatiske karaktertræk eller andet at bidrage med, finder jeg komplet uinteressant.