Læsetid: 4 min.

’Hans karriere kan simpelthen ikke ende uden et Champions League-trofæ’

I Italien kan ingen matche den aldrende Gianluigi Buffon og hans Juventus-mandskab. Men i aften venter Real Madrid – og kongeklubben har sin første ’doblete’ i 59 år i sigte. Det bliver stort
Målmand Buffon er en del af ’Vecchia Signoras’ gamle, solide garde, der også tæller Bonucci, Chiellini, Barzagli, Lichtsteiner og Marchisio. Men måske har Zidane og Real Madrid nøglen til at dirke Juves bagport op.

Målmand Buffon er en del af ’Vecchia Signoras’ gamle, solide garde, der også tæller Bonucci, Chiellini, Barzagli, Lichtsteiner og Marchisio. Men måske har Zidane og Real Madrid nøglen til at dirke Juves bagport op.

Claudio Pasquazi

3. juni 2017

Kun en tåbe frygter ikke Juventus. Seksdobbelte Scudetto-mestre i træk. Først tre med Antonio Conte og siden tre med Massimiliano Allegri ved roret. Det samme skete under Giovanni Trappatoni fra 1976 til 1986, dog ikke i træk. De er tre gange pokalvindere på tre år. 33 ligatitler i historien. Nøjagtigt som Real Madrid.

Juve-målmand Gianluigi Buffon koketterede for nylig med, at rækken af guld jo egentlig var endnu vildere, hvis man tilføjede de mesterskaber, som Juventus fik frataget som følge af Calciopoli-skandalen.

Men selv om ingen kan matche Juventus i Italien, overgås de i europæisk regi af AC Milan. Juve har 11 europæiske titler mod Milans tyve. Faktisk har de sort- og hvidstribede tabt deres seneste fire finaler: Borussia Dortmund i 1997, Real Madrid i 1998, Milan i 2003 og Barcelona i 2015. Seneste sejr var mod Ajax i 1996, som de vandt på straffespark i forlænget spilletid.

Buffon er en del af Vecchia Signoras gamle garde. Det er alle de nye, som i overskrifter har tegnet Juves succes i Allegris stald: Gonzalo Higuaín, Miralem Pjanic, Dani Alves, Mehdi Benatia, Tomás Rincón. Og man har sagt farvel til Paul Pogba, Arturo Vidal, Alvaro Morata, Carlos Tevez og Andrea Pirlo.

Pengene kommer fra Fiat-ejeren Giovanni Agnelli. Men ’Den gamle dame’ var intet – og det ved enhver italiener – uden folk som Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini, Andrea Barzagli, Stephan Lichtsteiner og Claudio Marchisio. Alle har de været der gennem de sidste seks ligatitler. Uden dem var der intet Juve.

Es i ærmet

Allegris smarte trick midtvejs i sæsonen var at skifte taktik: En dynamisk 4-2-3-1 blev født.

Men formationen krævede, at Higuaín, Mandzukic, Dybala, Cuadrado og Pjanic var den øverste halvdel. Det vil gå ud over balancen, klagede de italienske kommentatorer, som har Carlo Ancelottis berømte Milan-system, 4-3-2-1, ’juletræet’, rullende i blodet.

Allegri gik i gang med at omskole Mandzukic til en ny rolle på venstre wing, en tovejsspiller formet af falsk winger, assistmager og ekstra defensiv. Pjanic blev skubbet ind som manden lige foran Juves 3-, nogle gange 4-back-kæde. Det virkede. Det var tiden efter Pirlo, en slags manddomsprøve.

Og Juventus har et es i ærmet: 39-årige Gianluigi Buffon.

Real Madrid-legenden Iker Casillas sagde for nylig om ham til den italienske avis Gazzetta dello Sport:

»Buffon fortjener helt klart at vinde denne Champions League, men jeg vil heppe på Real Madrid. Det er klart, det er jo mit hold. Buffon har haft et formidabelt år, og han har vist, at selv om han er 39, så er han stadig en fantastisk målmand.«

Og så med skæbne på:

»Hans karriere kan simpelthen ikke ende uden at vinde et Champions League-trofæ,« sagde Iker Casillas.

Rotationsfilosofi

I Madrid har Zinedine Zidane for længst bevist rationalet i rotationer og integrerede A- og B-hold. Hans taktik især mod Atletico Madrid i Champions League-semifinalerne kan vise sig at blive nøglen til at dirke Juves bagport op.

Det ser sikkert anderledes ud i UEFA’s officielle grafik. Men Ancelotti er jo ikke Zidanes læremester for ingenting. Regn gerne med en 4-3-1-2 fra begyndelsen på Millennium Stadium i Cardiff, Wales, i aften.

Sergio Ramos, Raphael Varane, Marcelo og Dani Carvajal. To af verdens bedste centerforsvarere og uden tvivl klodens fornemste backduo p.t. Carvajal var ikke sikker på at blive klar, men heldigvis har brasilianske Danilo Luiz da Silva vist gode takter, ikke mindst – og ganske overraskende – i det offensive spil.

Isco har været Zidanes joker i den spanske sæsons anden halvdel – sammen med rotationsfilosofien og plejeprogrammet for Cristiano Ronaldo, som der er blevet skrevet meget om.

Men Isco har også været cool serum for næste bølge i Zidanes system, Toni Kroos og Luka Modric. Det var de to, der for alvor stabiliserede et totalt rystet Madrid-mandskab i Atletico-returen. Kroos er altid cool, og Modric har det dér gear, hvor han både kan spille som en anden Iniesta-gud og samtidig løbe solen sort. Og så selvfølgelig Casemiro. Det er trebanden på midten.

Isco er eneren. Isco har det samme blik for medspillere som Guti og før ham Johan Cruyff. Isco besidder evnen til at fryse spillet i en langsommelighed, der netop frisætter hurtigheden og det overrumplende. Som Michael Laudrup også havde. Isco mobiliserer de rum på banen, hvor bolden kan være. Han flytter luften. Lige som Cruyff er hans gestikulationer i græsset ikke rettet mod bolden, men et forsøg på at drive molekylerne mod de bedste og smukkeste konstellationer.

De to bedste

Alt dette forudsætter selvfølgelig, at Gareth Bale enten stadig er skadet eller sidder på bænken fra kickoff. En amputeret BBC med Benzema og Cristiano Ronaldo på toppen – sidstnævnte enten som CR7 (pladsskaberen) eller CR9 (skarpretteren) – har vist sig at virke formidabelt.

Udfordringen med sådan en 4-4-2 (som jo er skelettet inde bagved) er dels Juves disciplinerede og kompakte defensiv og dels deres enestående evne til at bruge offside som taktisk våben. Det er præcis derfor, italienere bliver ældre uden at blive dårligere: positionering.

Læg dertil Juventus’ velsmurte kontramaskine. Real bliver nødt til at gardere sig bagtil. På et tidspunkt bliver de trætte.

Og så kan 4-3-3-opstillingen introduceres. Måske en lidt skævvreden én af slagsen. Ind med Marco Asensio. Hvorfor ikke også Lucas Vázquez, ligesom mod Atletico? Jo, men først senere. Formationen, hvor Isco kan excellere, er mere intakt med kun Asensio. Med Lucas bliver den i virkeligheden mere en slags simuleret udgave af BBC-formationen.

Det er ikke sikkert, Allegri benytter sin 4-2-3-1 i Cardiff. Manden er kendt for snakke taktik konstant og samtidig fnise med, at man aldrig skal lægge sig fast på noget som helst. 3-5-2 er også en mulighed. Man er vel ikke italiener for ingenting.

Det er de to bedste hold i Europa lige nu. Og det bliver stort.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu