Læsetid: 7 min.

Kinas nationale hukommelse er renset for ludere, provokatører og migranter

Fattigdom og livets skyggesider er udelukket fra kinesiske statsmuseer, der er underlagt styrets strenge kontrol. Men også i Danmark bliver historien og museerne brugt som et politisk redskab, siger professor Kirk Denton, der forsker i Kinas officielle historiefortælling. Information var med ham på rundtur i Den Gamle By i Aarhus
’Nationens historie er et redskab, der er med til at skabe en form for sammenhørighed, og den spiller en vigtig rolle i nationsdannelsen. Både i Kina, i USA og i Danmark,’ siger professor Kirk Denton.

’Nationens historie er et redskab, der er med til at skabe en form for sammenhørighed, og den spiller en vigtig rolle i nationsdannelsen. Både i Kina, i USA og i Danmark,’ siger professor Kirk Denton.

Tor Birk Trads

17. juni 2017

En ung mand med uglet morgenhår byder velkommen. Han er lavet af voks, men det opgivende udtryk i hans øjne vidner om, at Den Gamle By i Aarhus ikke forsøger at skjule, at livet ikke var helt let for en ung håndværkeraspirant for 150 år siden.

Det er den slags kig ind i fattigdommen, i hverdagen og livets mørke sider, der adskiller historiefortællingen i et demokrati som det danske fra den, udstillinger på lignende museer i et autoritært styre som det kinesiske præsenterer, fortæller professor Kirk Denton fra The Ohio State University, der i en årrække har forsket i, hvordan Kina former landets historie gennem litteraturen og museumsudstillinger. Han gæstede i sidste uge Aarhus i forbindelse med den Nordiske Forening for Kinastudiers (NACS) konference på Aarhus Universitet.

I Kina er fattigdom, Kulturrevolutionens kaos og fejlslagne landbrugsreformer skrevet ud af landets moderne historie. Slettet fra den officielle hukommelse. Væk. Ligesom luderne, provokatørerne og migrantarbejderne og de andre kontroversielle elementer i det kinesiske samfund.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu