Klumme
Læsetid: 2 min.

Kriblekrablekorrespondenten spiser sig til en bedre verden – ét insekt ad gangen

Hvis Noma og Fat Duck kan servere insekter, kan Danmarks mest omstillingsparate dagblad også. Informations Espen Fyhrie har sat sig for at bruge sommeren på at smage på udbuddet af insekter
Hvis Noma og Fat Duck kan servere insekter, kan Danmarks mest omstillingsparate dagblad også. Informations Espen Fyhrie har sat sig for at bruge sommeren på at smage på udbuddet af insekter

Mia Mottelson

Moderne Tider
1. juli 2017

De er noget af det værste ved sommeren, insekterne. Man kan aldrig nogensinde have sin is i fred, og de fleste af os har et eller andet barndomstraume med en hveps, der får viklet sig ind i håret eller under foden i sandalen.

Det koster hver sommer samfundet tusindvis af arbejdstimer, når ellers produktive medmennesker drøner forvildet rundt for at jagte den ene, irriterende spyflue, der nægter at flyve ud gennem det pivåbne vindue, den kom indad.

Selv køer hader insekter, og køer er velsagtens de mest flegmatiske væsner, der findes. Har I nogensinde prøvet at hyle en ko ud af den? Det er fandme svært, men en hestebremse kan så let som ingenting få hele flokken til at brøle løs i vild panik.

På Information lader vi ikke bare stå til over for den slags urimeligheder, så vi har besluttet os for at gøre noget ved insekterne. Vi har besluttet os for at spise dem.

Der er meget fokus på insekter som fremtidens fødevare. I en fremtid hvor oksekød og laks på middagsbordet formentlig hører til sjældenhederne, er det tvingende nødvendigt med alternative kilder til protein.

Og hvor f.eks. kvægproduktionen er så ressourcemæssigt ineffektiv, at de fleste 2. klasses elever uddybende kan illustrere problemet ved hjælp af papmaché og råberi, så er produktionen af spiselige insekter som fødevareindustriens koldfusion: simpel, sikker og forbilledligt effektiv. Og her har vi ikke engang udforsket de vildtlevende insekter.

Trilliardvis af insekter

Forskere fra Smithsonian Insitute har – konservativt, mener de – anslået antallet af insekter i verden til at være over 10 trilliarder. Det er så mange, at deres samlede biomasse overgår menneskenes, et af klodens mest udbredte dyr, med faktor 300. Der skulle med andre ord være rig lejlighed til at finde mindst én larve eller et møl, der smager godt.

Og det er netop det, der er formålet med disse klummer; at fremme den gode smag frem for alt.

Hvis det alligevel er uundgåeligt, at vi alle skal spise billemysli og myreparfait, så nytter det ikke noget, at vi bliver ved med at fokusere på, hvor korrekt det er at spise insekter; så skal det også være lækkert.

Vi bliver nødt til at erkende, at ethvert måltid, der kun spises med den logiske sans, fordi det er sundt eller ideologisk korrekt, er skuffende og fratager os noget af det vigtigste, vi som mennesker har: nydelsen.

Som Informations kriblekrablekorrespondent har jeg derfor sat mig for at bruge sommeren på at smage på udbuddet af insekter på markedet, tage et kig ind i udviklingen af de nyeste kulinariske ideer i produktion og tilberedning, og med lidt held runde af med selv at begive mig i køkkenet og tilberede et kriblende festmåltid for forhåbentligt nysgerrige gæster.

Hvis Noma og Fat Duck kan servere insekter, kan Danmarks mest omstillingsparate dagblad også. Og skulle vi i samme ombæring komme til at spise noget kryb, der ellers ville have sendt et par kolleger rundt med fluesmækkeren frem for at lave det der cavlingprisvindende interview med boligministerens pressesekretær, så er det jo kun så meget bedre.

Serie

Espen spiser insekter

Mange eksperter er enige om, at fremtidens fødevare er insekter, en overdådig kilde til næring og kulinariske oplevelser.

Informations Espen Fyhrie vil henover sommeren udforske en gastronomisk niche, der er fjern for de fleste på vore breddegrader, men som har årtusindlange traditioner i andre egne af kloden.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her