Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Svend Brinkmann

Det værste ved at være anmelder er, at man er forpligtet til at læse alle bøger til ende, mener forfatter, psykologiprofessor og anmelder ved Politiken Svend Brinkmann
Moderne Tider
10. juni 2017

– Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Håndbogen i førstehjælp.«

– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Som barn: Lademanns Verdensatlas; som teenager: Couplands Generation X; i 20’erne: Kierkegaards Enten-eller; i 30’erne: Knausgaards Min kamp. I 40’erne har jeg indtil videre genopdaget Platon i den smukke danske oversættelse og hele Cormac McCarthys forfatterskab.«

– Hvad er den værste bog, du har læst?

»Som anmelder læser jeg mange bøger, jeg aldrig selv ville have købt, og det giver ofte overraskende gode læseoplevelser. Desværre stifter jeg også bekendtskab med virkelig dårlige bøger, især i den spirituelle genre, hvor selvudviklingsguruen Andrew Cohens Den evolutionære indsigt står som et lavpunkt. Den er fuld af floskler om det guddommelige selv og al den slags. Kort efter bogens udgivelse tog Cohen orlov efter anklager om at have franarret folk deres penge og tvunget mennesker til ikke at få børn og endda skilt forældre fra deres børn. Det værste ved at være anmelder er, at man er forpligtet til at læse bøgerne til ende.«

– Hvilken type læser er du?

»Typen, der altid har en kuglepen i hånden, når jeg læser. Så kan jeg strege under og skrive noter. Som universitetsansat består en betragtelig del af mit arbejde i at læse bøger. Desuden er jeg som boganmelder professionel læser. Men selv når jeg læser lystbetonet – eksempelvis skønlitteratur – er det gerne med en kuglepen i hånden, for alt er potentielt fagligt relevant, når man som jeg forsker i psykologi. Det er en kilde til stor glæde, men også frustration, for jeg er på den måde altid også lidt på arbejde, når jeg læser.«

– Hvornår læser du?

»Når jeg sidder ved skrivebordet og arbejder, når jeg slapper af på terrassen i sommerhuset eller sidder frustreret i en bilkø på E45. Men også før jeg lægger mig til at sove om aftenen, og når jeg er på toilettet. Jeg har næsten altid en bog med mig. Hvis der nu skulle opstå kø eller dårlig mave.«

Serie

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her