Læsetid: 4 min.

Har mafiabossen ret til en værdig død?

Italiens højesteret har vurderet, at mafiabossen Totò Riina kan få lov til at dø i husarrest, hvis den fortsatte isolationsfængsling forværrer hans tilstand. Men det har ført til protester, for Riina er stadig Cosa Nostras leder og har aldrig angret sine forbrydelser
17. juni 2017

Har en mafiaboss med mange liv på samvittigheden også krav på en værdig død? Det spørgsmål er blevet aktuelt, efter at Italiens højesteret forleden i en kendelse vurderede, at den sicilianske mafias formodede leder, Totò Riina, godt kan få lov at dø i hjembyen Corleone.

Riina blev arresteret i 1993 og er idømt adskillige livstidsstraffe for at have givet ordre til mord i hundredvis. Men nu er den 86-årige Riina så syg, at fængslingen krænker hans ret til livsforlængende behandling, hævder hans advokat, Luca Cianferoni:

»Den fortsatte fængsling vækker ingen ofre til live,« siger Cianferoni til tv-stationen La7 og påpeger, at »en civiliseret stat ikke har brug for at lade en stakkels, gammel mand rådne op i fængslet«.

Det har højesteret altså givet ham medhold i. Men spørgsmålet er, om Riina trods kræft og dårligt hjerte stadig udgør en trussel mod det italienske samfund. Det skal fængselsstyrelsen afgøre den 7. juli. Muligheden for at Riina kan ende sine dage i husarrest har dog ført til voldsomme protester fra politi, dommere, politikere og sammenslutninger for mafiaens ofre.

Læs også

Siden januar 2016 har han været indlagt på en universitetsklinik i Parma under forhold, som døende patienter på Italiens almindelige hospitaler sikkert ville misunde ham:

»Vi må ikke glemme, at Riina stadig er Cosa Nostras leder,« udtaler Senatets formand, Pietro Grasso, som er tidligere leder for den nationale mafiabekæmpelsesenhed, »men loven åbner også mulighed for at afbryde isolationsfængslingen, hvis man samarbejder.«

Stadig aktiv

Det er hverken usædvanligt, at dømte i mafiasager dør af sygdom i fængslet eller bliver løsladt af helbredsårsager.

Bernardo Provenzano, der var Riinas stedfortræder fra 1993 og indtil sin anholdelse i 2006, døde som indespærret grøntsag for et år siden. Michele Aiello, der for 10 år siden var Siciliens største skatteyder, men siden er blevet idømt 15 år fængsel for at bruge sine privatklinikker til at hvidvaske Cosa Nostras penge, fik derimod efter blot halvandet år lov til at afsone i husarrest på grund af en allergi, som fængselskosten angiveligt forværrede.

Så sent som i forrige uge overværede Riina en appelsag vedrørende dynamitangrebet mod et intercitytog i 1984, hvor 16 mennesker mistede liv i en tunnel under Appenninerne.

Riina følger med i retsmøderne i denne og andre sager, han er sigtet i, fra den skarpt bevogtede hospitalsstue, hvor myndighederne forsøger at opretholde reglerne for den skærpede isolationsfængsling. Foruden de regelmæssige møder med sine advokater har han kun ret til to månedlige besøg, som altid foregår under overvågning, og han må ikke have fysisk kontakt med sine slægtninge.

Børnene i tv

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har kritiseret den ikketidsbegrænsede isolationsfængsling, som dog normalt foregår i grupper af særligt udvalgte indsatte. Men kombinationen af isolation og et vidnebeskyttelsesprogram med ny identitet og strafnedsættelse til angrende mafiosi betragtes som afgørende for mafiabekæmpelsen. Det var undersøgelsesdommeren Giovanni Falcones idé, som først blev realiseret, efter at Riinas folk havde sprængt ham i luften i 1992.

Der er dog utallige eksempler på, at isolationsfængslede alligevel formår at kommunikere med omverdenen gennem forskellige kanaler og dermed fortsat gør deres indflydelse gældende.

Læs også

Riinas børn har optrådt på italiensk tv uden at tage afstand fra hans handlinger, og selv aflytningerne i fængslet kan han formentlig bruge til at sende signaler. I 2013 sagde han sig til en medindsat under gårdturene, at Nino Di Matteo, som er anklager i en kontroversiel sag om mafiaens politiske forbindelser, også ville ende med at blive sprængt i luften:

»Riina er stadig aktiv og sender signaler til oververdenen,« vurderer Nicola Gratteri, statsadvokat i Catanzaro.

Opmuntrende signal

Ifølge vidneudsagn og aflytninger er Cosa Nostra øverste organ – la cupola, kuplen – ikke trådt sammen siden Riinas anholdelse. Hans fravær har angiveligt forhindret den sicilianske mafia i at reorganisere sig:

»I landet, hvor alt er muligt – især for forbryderne – var noget af det eneste utænkelige, at Totò Riina kunne vende hjem. Sådan er det ikke længere,« skriver Marco Travaglio, chefredaktør for Il Fatto Quotidiano.

I januar meddelte Riina overraskende, at han var parat til at vidne om sine politiske forbindelser, men trak så i land 10 dage senere:

»Hvad er det for et signal og til hvem?« spørger Travaglio.

»Og hvad for et signal er så denne pludselige og umotiverede åbning fra statens side over for netop ham og kun ham? Det er et opmuntrende signal til dem, der efter 20 års isolationsfængsling måske er på vej til at give efter og tale ud: ’Hold ud lidt endnu, så finder vi også en måde at få jer ud’.«

Tirsdag kom parlamentets antimafiaudvalg på uanmeldt besøg hos Riina:

»Vi kunne konstatere, at den indsatte, som vi foretrak ikke at tale med, sidder i rullestol, har et vågent blik, spiser selv og får konstant lægehjælp,« fortæller Rosy Bindi fra regeringspartiet PD.

»Riina er helt klart sikret et værdigt liv og således også – når det sker – en værdig død, medmindre man vil postulere, at der findes en ret til at dø uden for fængslet, som ikke anerkendes i gældende lov.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu