Baggrund
Læsetid: 4 min.

Marco Verratti er en hård hund og graciøs som bare pokker

Måske er det et drømmescenarie. Men hvis Marco Verratti, det mest lysende talent på midtbanen i disse år, skifter til Barcelona, vil det ændre fodboldens magtbalance
Måske er det et drømmescenarie. Men hvis Marco Verratti, det mest lysende talent på midtbanen i disse år, skifter til Barcelona, vil det ændre fodboldens magtbalance

VI IMAGES

Moderne Tider
17. juni 2017

»Jeg ved, hvordan I kan vinde over Barcelona.«

Chelsea FC’s øverste ledelse lyttede intenst til Donato Di Camplis snak. Di Campli er agent og repræsenterer den italienske fodboldspiller Marco Verratti, der lige nu spiller i Paris Saint-Germain. Verratti er uden tvivl det mest lysende talent på midtbanen i disse år, og selv har han luftet, at han søger nye græsgange. Ifølge den franske sportsavis L’Équipe havde Verratti for nylig et møde med PSG’s nye sportsdirektør, Antero Henrique, hvor han bad om løbepas til sommer.

Chelsea er nykårede engelske mestre, penge er der masser af, og i spidsen for klubben står desuden Verrattis tidligere træner for det italienske landshold, Antonio Conte. Den slags trækker. Det samme gør Carlo Ancelotti, der bragte Verratti til Paris i 2012, og som nu er træner for Bayern München.

Men skæbnens ironi er, at Verratti selv vil til Barcelona. Og hvis det lykkes, kan det være med til at definere fodboldens fremtid i lang tid.

Nemt bliver det ikke at forlade den parisiske stolthed. Klubbens ejer, Nasser Al-Khelaifi, stenrig forretningsmand og tidligere professionel tennisspiller fra Qatar, har følelserne uden på tøjet og forsværger at lade sig kyse af fodboldens øverste hylde. Da midtbanespilleren Thiago Motta flirtede med Atlético Madrid sidste år, satte Al-Khelaifi hælene i og nægtede at lade Motta rejse. Det samme kan ske for Verratti.

Rygterne svirrer om, at Barcelona overvejer at byde 100 millioner euro for den italienske superstjerne. Los Blaugrana ser Verratti som Andrés Iniestas naturlige arvtager.

»Er han din efterfølger?« spurgte Blaise Matuidi Iniesta, efter Ligue 1-mandskabet netop havde besejret catalonierne med 4-0 i en vigtig knockoutkamp i årets Champions League.

»Ja, det tror jeg,« svarede Iniesta.

Uglen

I årene 2008 til 2012 spillede Marco Verratti for den italienske klub Pescara. Den unge knægt startede som 10’er, en fremskudt playmaker. Men da den tidligere Roma-træner Zdenek Zeman kom til klubben i sommeren 2011, blev Verratti beordret ned på ’Andrea Pirlo-pladsen’. Han blev regista, som man siger i Italien. Og så begyndte folk at snakke om ham. Han fik kælenavnet Il Gufetto di Manoppello – Uglen fra Manoppello – på grund af sit sensible og intelligente blik for spillet.

Cesare Prandelli flirtede med at give Verratti en plads på det italienske landshold op til EM 2012 i Polen og Ukraine, men valgte den purunge midtbanespiller fra i sidste øjeblik. Juventus viste interesse, men det var nyrige Paris Saint-Germain, der skrev kontrakt med Verratti på 95 millioner kroner i juli 2012. Samme år indlemmede Antonio Conte Verratti på det italienske A-landshold.

»Ingen troede på knægten,« sagde agenten Donato Di Campli, da skiftet til PSG var en realitet.

»Marco valgte at tage til udlandet. Hjemme i Serie A er der ingen, der tror på ungdom mere,« sagde Di Campli bombastisk.

Verratti er desuden rundet af en særlig italiensk tradition for det system, der noteres 4-3-2-1. Også kaldet ’juletræet’, mest berømt hos Carlo Ancelottis AC Milan, der dominerede fodbolden i begyndelsen af 00’erne. Verratti har rutsjet lidt rundt i systemet.

Først ’argentinsk playmaker’, altså lige bag offensiven. Så den særligt betroede skraldemand på den defensive midtbane, hvis job netop er at stå vagt om regista’en. Og endelig rollen som en ’Pirlo’, den ’italienske 10’er’, som er 15 meter længere nede i banen. Verratti er både hård hund og graciøs som bare pokker.

Kan han løfte opgaven?

Ernesto Valverde er Barcelonas nye cheftræner, efter Luis Enrique forlod posten i enden af en turbulent sæson. Valverdes foretrukne system er en 4-2-3-1. Spørgsmålet er, om Verratti passer ind i formationen.

Barcelona står og falder nemlig med Iniesta. Uden Iniesta som anker på midten har Lionel Messi en tendens til at trække langt dybere ned i banen. Sådan cirka 10 meter højere end en regista. Fra den position skyder Messi så frem i offensiven som falsk 9’er. Problemet er, at det efterlader et gigantisk hul på midten, ikke mindst fordi Iniesta også dækker området mod venstre side af banen.

Følger man Iniestas zoner igennem historien, får man noget, der ligner en boomerang – fra fremskudt venstreside over spidsen af en diamant og dybere endnu til en retvendt spiller på linje med den defensive midtbanespiller. Messi er gudsbenådet, men han har ikke Iniestas sublime radar. Han skal først og fremmest score mål, ikke bekymre sig om den moderne fodbolds tovejstaktik.

Uden Iniesta på holdkortet forsvarer Barca ikke fra front, som det hedder. Med Messis offensive mentalitet in mente trækkes Barcas forreste midte fra hinanden.

Kan Verratti løfte den opgave? I så fald bliver Valverde nok nødt til at modificere løjerne: 4-2-3-1 bliver til en kompliceret 4-1-1-2-2. Sergio Busquets er den første 1’er. Området er den defensive midt, men opgaven er lige så meget at trække tilbage og dække forsvarskæden, især når den vrider sig skæv som følge af de offensive backs. Busquets er en såkaldt ’falsk 2’er’. Enmandsrollen lige foran Busquets er Verratti (forudsat at Barca får ham).

Verratti trives i en fri rolle, hvor han både kan lægge dybe afleveringer og fungere som tacklende tovejsspiller. Lige over Verratti kan man snildt forestille sig en dyb Messi og Ivan Rakitic, der dog lige så ofte vil søge ned på linje med enten Verratti eller Busquets. I mange tilfælde vil det flade midtbanen ud, så vi havner i en typisk catalansk 4-3-3. Og helt fremme selvfølgelig de ekstremt offensive Luis Suarez og Neymar.

Måske er det et drømmescenarie. Det vil i hvert fald bidrage med ny dynamik i verdens bedste liga. Hvis det går, som både Barca og Marco Verratti ønsker sig brændende, vil det ændre fodboldens magtbalance i årene, der kommer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jakob Lilliendahl

Selvom han måske ikke længere er helt så god, som han har været, tror jeg ikke der er nogen, der kan afløse Iniesta. Barca uden Iniesta, er lidt ligesom en verden uden julemanden. Da man holdt op med tro på ham, blev verden også et mindre magisk sted. Det er kun en julemand og uden ham er der ingen.

https://youtu.be/Svlz7bYaKX8?t=4m27s
Verratti er god, men ingen julemand. Og hans julemands kostume narre ingen, slet ikke julemanden XD