Læsetid: 6 min.

Pigen sidder fanget i et øjeblik, som måske er barndommens sidste

Jeg er kommet igen flere gange på Den Hirschsprungske Samling for at se Harald Slott-Møllers portræt ’Foråret’. Pigen på billedet venter trofast på mig derinde. Det er lidt som at besøge en indsat i et fængsel
Udsnit af ’Foråret’ (1896) af Harald Slott-Møller. Olie på lærred. 120 x 93 cm

Udsnit af ’Foråret’ (1896) af Harald Slott-Møller. Olie på lærred. 120 x 93 cm

Den Hirschsprungske Samling

1. juli 2017

Tanken om, at kunsten er fanget på kunstmuseet, er ikke ny. Hvis kunsten er fri, hvad laver den så i glas og ramme?

Harald Slott-Møllers Foråret fra 1896 er et uforglemmeligt billede. Det hænger på Den Hirschsprungske Samling på Stockholmsgade i København.

Billedet fascinerer ved dets dobbelthed. På den ene side er pigen klædt ud til fest, men landskabet bag hende er dystert og truende. Er de sorte afventende fugle og de golde marker udtryk for hendes sindstilstand, eller repræsenterer de noget udefrakommende, der venter den unge pige?

Hun synes iscenesat, maleren har placeret hende i midten, som var hun et religiøst ikon. Hun er både almindelig og ophøjet. Landskabet er næsten som en glorie omkring hende. Samtidigt er det også et typisk landskab, som beskriver netop foråret, lige inden alt springer ud. Pigen er både ét med landskabet og i kontrast til det.

En bondepige som hende, der levede sidst i 1800-tallet, havde ikke så meget at se frem til. Et barsk bondeliv ventede med hårdt arbejde, mange børnefødsler og en tidlig død. Det er, som om pigen ved det og sidder fanget i et øjeblik, som måske er barndommens sidste.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Henrik Brøndum
Henrik Brøndum anbefalede denne artikel

Kommentarer

Erik Karlsen

Maleriet og artiklen herom får mig til at tænke på (jf. artikelserien om tysk kultur) en tysk vise fra 1500-tallet. Her står der bl.a. dette:

Ich will mein Haar nit binden
ich will es hangen lan
Ich will wohl diesen Sommer
lang fröhlich zum Tanze gahn