Baggrund
Læsetid: 6 min.

Roger Federer ville kunne spille tennis i jakkesæt uden at gøre det beskidt

Roger Federer fylder snart 36 år. Han kunne have stoppet tenniskarrieren for længst, men runder snart 20 år på topplan. Nu venter den prestigefyldte Wimbledon-turnering. Hvis han vinder, vil han være den mest vindende i turneringen nogensinde. Det utrolige comeback til toppen understreger Roger Federers status som tennissportens mr. Perfect
Roger Federer er en eminent tennisspiller, men ud over det er han gift med den tidligere tennisspiller Mirka Vavrinec. De har fire børn, to sæt tvillinger, hvilket sætter hans status som overmenneske på spidsen. Kan man klare det, kan man klare alt, og det har han gjort; han har sat et utal af rekorder inden for tennis og vundet alt, hvad der kan vindes.

Roger Federer er en eminent tennisspiller, men ud over det er han gift med den tidligere tennisspiller Mirka Vavrinec. De har fire børn, to sæt tvillinger, hvilket sætter hans status som overmenneske på spidsen. Kan man klare det, kan man klare alt, og det har han gjort; han har sat et utal af rekorder inden for tennis og vundet alt, hvad der kan vindes.

Peter Klaunzer

Moderne Tider
1. juli 2017

Han blev liggende og græmmede sig med hovedet ned mod det grønne græs. Roger Federer – tennissportens mest elegante spiller – var faldet. Midt i en ellers fremragende duel gav hans venstre ben efter, og han røg i græsset på Wimbledons Centre Court. Han var rystet.

Der var spillet tre timer af Wimbledon-semifinalen 2016 mellem Roger Federer og Milos Raonic, og selvom kampen stadig var helt åben i femte og afgørende sæt, skete der noget i øjeblikket, hvor schweizeren mistede herredømmet over sin egen krop. Den slags episoder sker ofte i tennis, men aldrig for Federer, og han endte med at tabe kampen til Raonic og ryge ud af den turnering, der har betydet så meget for ham.

Det blev Roger Federers sidste kamp i 2016. Han meddelte få dage senere, at han ville holde pause resten af året og dermed gå glip af OL i Brasilien samt Grand Slam-turneringen US Open i New York – for første gang i dette årtusinde. Han fyldte 35 år samme år, og det lignede begyndelsen på enden for den bedste tennisspiller, verden har set.

Men sådan gik det ikke.

I januar gjorde han comeback og vandt højst overraskende årets første Grand Slam-turnering Australian Open, og nu står han foran sin 19. deltagelse i Wimbledon; turneringen han har vundet syv gange og har været i finalen i ti gange.

Kun amerikaneren Pete Sampras har vundet verdens fornemmeste tennisturnering lige så mange gange, så hvis Roger Federer vinder årets turnering, vil han være den mest vindende spiller i Wimbledon nogensinde.

Det var i London, han fik sit gennembrud, da han i 2001 besejrede verdensstjernen Pete Sampras i fjerde runde af Wimbledon i 2001. Det var her, han vandt sin første Grand Slam-titel i 2003 og tog fem titler i træk. Og det var her, han i 2012 sikrede den triumf, man troede skulle være hans sidste Grand Slam-titel – indtil sejren i Australian Open fire et halvt år senere.

Hvis han vinder årets turnering, vil det sætte en tyk streg under Federers legendestatus: Han kan således øge antallet af rekordmange Grand Slam-titler fra 18 til 19, og han vil tilføje et nyt kapitel til den imponerende karriere, der nu også rummer et utroligt comeback i en alder af 35 år – og en snert af dødelighed.

Mr. Perfect er blevet menneskelig

Det var en dag i det tidlige februar i 2016, at Roger Federer blev menneskelig.

Hele familien var i Melbourne efter Federers deltagelse i Australian Open, og han skulle give sine to sønner et bad. Med en forkert bevægelse pådrog han sig en alvorlig meniskskade, der krævede en operation samt en længere pause.

Efterfølgende døjede han med rygproblemer, og efter faldet i Wimbledon i juli trak han stikket helt og levede et halvt år uden tennis for første gang siden debuten på ATP Touren i 1998.

Han tog på vandreture i Alperne, besøgte modeshows i Paris og socialiserede med venner og familie, der i årevis havde set til fra sidelinjen, mens han levede som tennisnomade. Det hjalp ham til at komme i mental balance.

»Jeg kan godt lide at foretage valg i livet. Jeg vil være et sundt menneske. Det er førsteprioriteten for min familie og mig. Nummer to er at spille tennis. Efter at have spillet tennis i næsten 20 år opdager man pludselig, at kroppen og måske også hovedet fortjener en pause. Det gav mig meget energi dette år. Jeg sagde til mig selv, at jeg skulle komme ud på den anden side i en yngre udgave. Frisk. Sulten. Klar til kamp. Det lykkedes os at opnå det,« fortalte Roger Federer til TIME Magazine tidligere i år, da han havde opnået sin store comeback-triumf i Australian Open, et år efter skadesproblemerne opstod.

Gennem historien har fans af de fleste sportsgrene oplevet, at en atlet dukker op og er altdominerende i sin idrætsgren i kraft at sit talent, sin dedikation og mest af alt sine resultater. Roger Federer er Mr. Perfect. Tennissportens svar på fodboldens Lionel Messi, boksningens Muhammed Ali, golfens Tiger Woods eller basketballverdenens Michael Jordan.

Men hvor flere af de førnævnte spillere har forskellige ridser i lakken i form af skattesager, iltre temperamenter, udenomsægteskabelige aktiviteter eller lignende, er Roger Federer i besiddelse af et pletfrit renommé.

Han er ikke bare en fremragende atlet, der spiller med så stor elegance, at han kunne gennemføre en kamp i jakkesæt uden at gøre det beskidt. Han ser også godt ud. Han er velhavende: En af de bedst betalte sportsmænd i verden.

I en egocentrisk sport stikker han ud som en flink og vellidt fyr, der i mere end ti år i træk både har vundet tennisverdenens pris for godt kammeratskab og prisen som fansenes favoritspiller.

Journalister fremhæver også hans åbne og imødekommende væsen i interviewsammenhæng, og i privatlivet omgås han verdensikoner som Microsoft-stifteren Bill Gates og Vogues chefredaktør Anna Wintour.

Desuden er han gift med den tidligere tennisspiller Mirka Vavrinec; de har fire børn, to sæt tvillinger, hvilket sætter hans status som overmenneske på spidsen. Kan man klare det, kan man klare alt, og det har han gjort; han har sat et utal af rekorder inden for tennis og vundet alt, hvad der kan vindes.

Han lå i en periode nummer 1 i verden i 237 uger i træk, han har taget OL-medaljer for hjemlandet Schweiz og i alt vundet 91 turneringer som seniorspiller. Alle de vigtigste sportslige resultater havde han alllerede opnået for seks år siden, og selvom der har været snak om karrierestop – særligt efter det skadesplagede 2016, er han stadig på toppen og går ind til Wimbledon som nummer fem i verden.

Kærlighed til spillet

Siden han kom tilbage i begyndelsen af året, har Roger Federer været mere selektiv i sit valg af turneringer. Hvor han tidligere stillede op til stort set alle turneringer i løbet af et år, har han holdt lange pauser i denne sæson.

Efter at have vundet turneringer i både Indian Wells og Miami i marts, holdt han turneringspause helt frem til midten af juni, hvor han stillede op i græsturneringer i Stuttgart og Halle – som en slags opvarmning til Wimbledon. Sidstnævnte vandt han. Men selv om han ikke er lige så altædende i forhold til tennisturneringer, er han stadig sulten efter succes.

»Man har et bedre perspektiv, når man er ældre. Man er mere rolig. Nogle gange vil man det mere, fordi man ved, at tiden ikke er på ens side,« sagde Federer til GQ Magazine tidligere i år, og flere gange har han fremhævet, at det er lysten, der driver værket.

»Jeg siger ikke, at jeg nyder det mere, men det er anderledes. Jeg har en dybere kærlighed til spillet i dag. Tidligere handlede det om at jagte drømme. I dag handler det om at leve drømmen og værdsætte, at jeg stadig kan det. Det er en vidunderlig følelse,« sagde han i 2016 til The Guardian.

Til august fylder han 36 år, og der er altså ikke noget, der tyder på et nærtstående karrierestop, selvom han er en gammel mand i tennismæssig forstand.

»Jeg har hørt snak om pension siden 2009, da jeg vandt French Open og folk satte spørgsmålstegn ved, hvad jeg nu skulle spille for. Det fattede jeg ikke. Forstår folk ikke, at det er utrolig sjovt at spille tennis? Jeg behøver ikke at vinde tre Grand Slam-turneringer for at være tilfreds. Hvis kroppen ikke vil mere, hvis hjernen ikke vil mere, hvis min kone ikke vil mere, hvis mine børn ikke kan lide det, vil jeg stoppe i morgen. Intet problem. Men jeg elsker tennis så højt, at jeg er ligeglad, hvis jeg ikke vinder så meget mere. For mig er det irrelevant,« har Federer sagt til The Guardian.

Over for samme avis afslørede han dog i 2016, at der er én titel, han gerne vil vinde igen.

»Wimbledon. Det er der, mine helte – Becker, Edberg, Sampras – vandt. Jeg vandt juniorturneringen der i 1998 og min første Grand Slam. Jeg har vundet en masse utrolige kampe der. Wimbledon er den hellige gral.«

Det er fem år siden, han vandt titlen sidst, men i de kommende uger vil han gøre et nyt forsøg som en forynget, afslappet og mere menneskelig udgave af sig selv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen Schouboe

Davidsen har ikke helt ret i sin gode fortælling om Roger Federer. Den velspillende veteran behøver TO titler blot for at tangere rekorden i Wimbledon.
Skulle Roger Federer spille og kæmpe sig frem til sin 8. titel (trods en grøn plet eller to undervejs?!), bliver han kun den NÆSTmest vindende singlespiller i Wimbledon-historien. Martina Navratilova vandt 9 - NI (2 i 1970'erne, 6 i træk i 80'erne samt 1 i 1990). Todd Woodbridge har for resten også vundet 9 Wimbledon-titler - i herredouble.

Anders Sørensen

Jørgen Schouboe, det virker ret åbenlyst, at der dels snakkes om dels herrernes turnering, dels single.

Lars Bo Jensen

Så kan man mindes hans modsætning, Boris Becker, som ikke kunne spille et parti i Wimbledon uden at få grønne pletter på tøjet, men trods alt fik en stor karriere.

Anders Sørensen

@Lars Bo Jensen, haha, ja. Boris Becker gjorde det nærmest til sit varemærke at kaste sig på banen i det mindste et par gange i løbet af en kamp.

Det var så også en anden tid, hvor serve and volley var langt mere udbredt. Den type spiller er vel reelt uddød.