Læsetid: 10 min.

Studenterne fra Langkaer Gymnasium er ’fucking done’

Etnisk danske elever vælger angiveligt ’ghettogymnasierne’ fra af frygt for, at de ikke kan få den studentertid, de drømmer om. Information har været med en klasse fra Langkaer Gymnasium på studenterkørsel for at se nærmere på, om livet som student er anderledes, når man går på en skole, hvor 74 procent er tosprogede
David Lukunkus hjem var første stop på 3.i’s rute. Mens bilen kører afsted brager musikken ud over det stille villakvarter i Skødstrup.

David Lukunkus hjem var første stop på 3.i’s rute. Mens bilen kører afsted brager musikken ud over det stille villakvarter i Skødstrup.

Tor Birk Trads

1. juli 2017

Dagmartærten er sat på bordet. Sammen med æblejuice, ost og rundstykker. Rundt om i stuen sidder klatøjede unge med studenterhuer på og drikker neskaffe af små plastikkrus. Det er anden dag, at 3.i fra Langkaer Gymnasium er på studenterkørsel, og de starter hos David Lukunku.

Der er pyntet op med danske og congolesiske flag, og Davids familie står stolte og tager billeder af den tømmermandsramte flok. Hornet lyder. Flokken vågner lidt op og begynder at tage sko på. Selvom David ikke selv drikker, har hans mor pakket en køletaske med champagne, som hun stikker de unge, da de bevæger sig ud mod de ventede studentervogne.

Bristede forventninger

De sidste ti år er antallet af gymnasieelever med udenlandsk baggrund næsten fordoblet, viser tal fra Danmarks Statistik. Men eleverne fordeler sig langtfra ligeligt på landets gymnasier. Da Langkaer Gymnasium sidste sommer så deres ansøgninger igennem, udgjorde elever med etnisk dansk baggrund kun 20 procent af den nye årgang.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Per Klüver
Per Klüver anbefalede denne artikel

Kommentarer

jens peter hansen

Fin beskrivelse. Hvis man ikke vidste bedre kunne man tro at det var første gang denne problematik var oppe at vende. Havde man bevæget sig lidt væk fra Store Kongensgade for 15 år siden ville man have set det samme på masser af folkeskoler ( dem man altid pisser på) i København. Sidste skoledag, sammenhold, nysgerrighed, ædru tilstande på restaurant Ankara ved siden af synagogen i København og bagefter i Tivoli, hvorman passer på hinanden. Men det gjorde man ikke, for segmentet havde deres børn på hviiide privatskoler eller på gymnasier, kemisk rensede for indvandrerrødder. Nu er gymnasiet blevet for alle og så bliver man jo nødt til at prøve noget så spændende at lave antropologiske studier af hvordan dette kulturmøde spænder af. Heldigvis har man institut for menneskerettigheders ord for at man ikke må dele ungerne op og så kan et par gymnasier tage de sorte og de andre hylde det multikulturelle samfund i en ordentlig huggert på hvide lastbil.
»Hvis integration betyder, at alle skal være ens og drikke sig fulde hver fredag, så vil det selvfølgelig være nemmere at fordele dem, som adskiller sig, så de forsvinder i mængden,« siger Anne Holmen.
Mener professoren at alle drikke sig stive hver fredag ? Eller er det en fordom der ikke er så forskellig fra de dummeste udsagn om elever med indvandrerbaggrund ?

Viggo Okholm

Der er vel ingen tvivl om at vores noget frie alkoholkultur og det frie kønsfællesskab kan være svært for vores nye medborgere, Hvor af en del ud fra deres tro mener at alkohol og frit samkvem kønnene imellem er forkert. Men i min optik og generelt er det vel bedre at alkoholforbruget daler en smule og måske gør fællesskabet kulturer imellem mere naturligt og acceptabelt. At studentereksaminer generelt vil blive dårligere med tiden på grund af nye kulturer, tror jeg simpelthen ikke på. Men muslimer skal lære at kunne være sammen med unge der nyder alkohol og modsat skal de alkoholnydende lære at styre sig, så de nøjes med nydelsen og absolut ikke håner eller mobber de unge som ikke ønsker at drikke alkohol. Men det tager tid, men lad os snakkes ved om ca 6 år.