Læsetid: 4 min.

’Topprioriteten nu må være sikkerhed’

’De to angreb ændrede fuldstændig valgkampen for mig. Jeg vil nødig lyde følelseskold, men valgkampen havde været temmelig uinteressant – partierne sagde de samme ting igen og igen – men efter bombningen af Manchester Arena, blev det hele sat i et andet perspektiv,’ siger 28-årige Joe Rankin, der stemte konservativt ved det britiske valg i torsdags
10. juni 2017

Hvad er din reaktion på valgresultatet?

»Fra et konservativt synspunkt er det naturligvis meget skuffende. Det er ikke en god dag for britisk politik. Men jeg er ikke overrasket, for de konservatives valgkamp har været skuffende. Jeg tænkte på det her til morgen, mens jeg stod i badet: Resultatet sætter en streg under, at der mangler lederskab og karisma i britisk politik. Theresa Mays kampagne har været kedelig, lige så grå som hendes hår. Og upersonlig. Prøv at se, hvad de konservative har opnået i Skotland: For femten år siden blev de nærmest udslettet af parlamentet, men i dag vågner de op til en kæmpe sejr. Og hvad skyldes det? At de har Ruth Davidson, en karismatisk, stærk leder, som har personlighed. Hun er ung, hun er lesbisk, hun er moderne, og hun slås for sine synspunkter. Vi mangler den type leder.«

Bør det dårlige valg få konsekvenser for Theresa May?

»Hun er mislykkedes som leder og som premierminister. Hun har ikke solgt budskabet. Men det er ikke i landets og regeringens interesse, at hun forlader posten nu. Det ville give mere kaos og usikkerhed. Og se dig omkring: Hvem skulle erstatte hende?«

Hvad har de konservative fokuseret for lidt på under valgkampen? 

»Jeg synes, der er en del emner, som de ikke har adresseret under valgkampen. Blandt andet boligproblemerne. Jeg er sidst i 20’erne, jeg bruger meget store summer på husleje her i London, og der er kun en meget lille chance for, at jeg nogensinde vil kunne købe min egen bolig. Faktisk kan det måske kun lade sig gøre, hvis der er nogen, der dør i min familie. Og det er jo en frygtelig tanke.«

Hvad stemte du ved Brexit?

»Jeg var meget i tvivl. Som udgangspunkt er jeg euroskeptiker. Jeg bryder mig ikke om den måde, EU har kontrol over og indflydelse på Storbritannien. Det, som er godt for andre dele af Europa, er ikke nødvendigvis godt for os. Omvendt tror jeg, det ville være bedre for os at være med, fordi der er massive fordele i forhold til at handle med og bevæge sig mere frit mellem landene. Så jeg stemte modstræbende for at blive. Derfor var jeg heller ikke knust over resultatet. Og jeg stoler på, at det konservative parti kan få det bedst mulige ud af situationen.«

Ud fra din baggrund er du så en klassisk konservativ vælger?

»Jeg kommer ikke fra en rig eller aristokratisk baggrund. Begge mine forældres forældre har arbejdet virkelig hårdt og fået succes. Min morfar kom eksempelvis fra en fattig skotsk mineby, men uddannede sig til ingeniør, arbejdede hårdt igennem hele sin karriere og endte med at blive slået til ridder. Min mor arbejder ikke, men min far er inden for bankverdenen og arbejder også utroligt meget. Så jeg er opdraget med, at hvis man uddanner sig, arbejder hårdt og respekterer loven og autoriteterne, kan man klare sig godt. Og det er for mig en fundamental del af de konservative ideer.«

Hvad tænker du om de seneste terrorangreb på Storbritannien?

»De to angreb ændrede fuldstændig valgkampen for mig. Jeg vil nødig lyde følelseskold, men valgkampen havde været temmelig uinteressant – partierne sagde de samme ting igen og igen, men efter bombningen af Manchester Arena blev det hele sat i et andet perspektiv. Spørgsmål om velfærd, skat og sundhed blegnede. Jeg mener, at alt for mange mennesker i Storbritannien ikke tager det her seriøst nok. De skriver ’Pray for Manchester’, tænder lys og taler om, at vi skal fortsætte, som vi plejer for ikke at lade terroristerne vinde. Der er en sandhed i det, men omvendt mener jeg ikke, vi kan fortsætte, som vi plejer. Topprioriteten nu må være sikkerhed. Jeg har brug for en regering, der tager upopulære, kontroversielle skridt for at sikre befolkningen. Og jeg har brug for en regering, der handler på terrorisme og på radikalisering visse steder her i landet.«

Hvilken rolle mener du, at Storbritannien bør have til USA, efter at Donald Trump er blevet præsident?

»Jeg mener ikke, det ændrer noget. Vi har mange kulturelle og historiske bånd til USA, vi deler sprog, og der er mange ligheder mellem vores lande. Men i Storbritannien er vi selvstændige og har vores egne værdier, så selv om vi skal være tætte allierede, skal vi også være en skeptisk partner.«

Blå bog: Joe Rankin

  • 28 år gammel.
  • Stemte konservativt ved valget i Storbritannien torsdag i denne uge.
  • Opvokset i blandt andet Sussex og Manchester.
  • Har boet i London siden 2012.
  • Arbejder som kommunikationskonsulent for det globale PR-firma FleishmanHillard.

Hvad savner du fra det gode gamle Storbritannien?

»Hvis man ser 50, 100 eller 200 år tilbage, var Storbritannien mere imponerende, magtfuld og indflydelsesrig. Vi var førende i den industrielle revolution og inden for en række områder som opfindelser, videnskab og entreprenørskab. Og selv om jeg kan være stolt, når jeg ser tilbage, må man bare konstatere, at sådan er det ikke længere.

Hvem er den bedste premierminister, Storbritannien har haft?

»Når jeg ser tilbage, gjorde Margaret Thatcher virkelig meget godt for vores økonomi og førte en politik, der forandrede landet til at være mere velhavende. Og så er det jo typisk for en brite som mig at se tilbage gennem historiens tonede glas, men Winston Churchill var altså en karismatisk og ikonisk politiker. Og selv om det smerter mig godt at sige det, gjorde Tony Blair også nogle gode ting – ikke mindst i forhold til uddannelse.«

Hvis du skulle leve i en anden tidsalder, hvilken skulle det så være?

»Jeg er i gang med at læse en serie på 20 bøger – Aubrey-Maturin-serien af Patrick O’Brian. Det er historisk fiktion om den britiske flåde i Napoleonstiden. En æra, hvor Britannia ruled the waves. Hvis jeg kunne gå tilbage, kunne jeg godt tænke mig at vende tilbage til netop den periode. Det må have været utroligt hårdt, men også eventyrligt.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu