Læsetid: 14 min.

’Ungdommen skal ikke forholde sig alt for bogholderagtigt til deres liv’

Omkring 7.000 elever er gennem de seneste 30 år blevet formet af Jørgen Carlsen, Testrup Højskoles mangeårige forstander. Nu går han på pension med en bøn til ungdommen om ikke at lade sig ensrette af samfundets forhippelse på kun at dyrke bestemte kompetencer. Vi har mødt højskolemanden midt i flytterod på Nørrebro
Han har formet den kreative klasses børn gennem 30 år. Nu går han på pension. 

Han har formet den kreative klasses børn gennem 30 år. Nu går han på pension. 

Jakob Dall

24. juni 2017

Jørgen Carlsen stikker hovedet ud af lejlighedens dør og kigger opmærksomt rundt i opgangen. Han har over telefonen guidet mig til at trykke på den rigtige knap på dørtelefonen. Det er så nyt for ham at bo i lejlighed på Nørrebro, at det stadig er de tidligere beboeres navne, som står på skiltet ved hoveddøren.

Han ved heller ikke endnu, hvor længe det er passende at trykke på døråbneren. Da jeg er et godt stykke oppe ad trappen og kan se hans ansigt i hoveddøren, holder han stadig fingeren på dørknappen, som summer højt i stueetagen.

»Jamen, velkommen,« siger han og slår ud med armene.

»Kom ind i mit nye hjem.«

Efter mere end 30 år i forstanderboligen på Testrup Højskole går han nu på pension. Alle, der kender lidt til højskoleverdenen, kender idéhistorikeren Jørgen Carlsen. Hans grå hår er livligt som øjnene bag de firkantede briller, og hans hoved er fyldt med historier og betragtninger om livet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Larsen
  • Flemming Berger
  • ingemaje lange
  • Anne Eriksen
  • Oluf Husted
  • Ervin Lazar
Hans Larsen, Flemming Berger, ingemaje lange, Anne Eriksen, Oluf Husted og Ervin Lazar anbefalede denne artikel

Kommentarer

At nuværende og tidligere Testrup-elever hjælper familien Carlsen med at flytte, er en stor kærlighedserklæring og giver et tæt kendskab til det kommende: "Lille Testrup"

Til Jørgen: Du må finde en bedre placering til jeres seks P L A T O N bøger, ikke lidt sjusket i underste etage af den høje nye reol.

Karsten Aaen, Nette Skov og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

Jeg begynder at forstå vurderingskriterierne i dette miljø. Hvis man har tilstrækkelig med kulturel kapital, så er det ok også at have monetær kapital så man kan købe en lejlighed med søudsigt på indre Nørrebro? Det er kun hvis man har tjent sine penge på en vognmandsforretning eller lidt pantebrevshandel at man bliver skoset for sin luksusbolig her i spalterne?

Karsten Aaen

øhm - Henrik Brøndum - ved du overhovedet noget som helst om hvad en forstander for en højskole tjener? Eller at en forstander på en højskole skal bo på en sin efterskole? Uden mulighed for at spare op i sin bolig? så den sælges med en millionfortjeneste.....

Og hvorfor tror du dog, at Jørgen Carlsen har købt sin lejlighed? på Nørrebro? Kunne det måske ikke være en lejelejlighed? Og hvis han endelig har købt lejligheden, tror du så ikke, at han har sparet penge op - fra sin løn - fra højskolen i de 30 år, han har været forstander på højskolen i Testrup?

Jeg ved ikke med de andre, men jeg har intet problem med folk der tjener, eller har tjent deres penge
i vognmandsforretninger, blomsterforretninger, boghandler, møbelsalg i møbelforretninger eller ved salg af pantebreve mm. og mv. - så længe de selv har arbejdet for det....

Henrik Brøndum

@Karsten Aaen

Nej, det var en letkøbt påstand, men man kommer ikke til søudsigt i Kbh uden midler. Jeg håber den kan bære min kritik af avisens linie, der sjældent undlader at vinkle luksusbesiddelser hvis "interviewofferet" er uden kulturel kapital.