Læsetid: 8 min.

De demokratiske hensyn blegner i et paradigme af vækst og konkurrence

I en tid, hvor vi er svøbt ind i globalisering og neoliberal markedslogik, knirker det i det repræsentative demokrati. Det får de handicappede og syge til at gå på gaden i en stadig voksende afmagt. Senest foran jobcentret på Lærkevej i København
I sidste uge demonstrerede folk foran jobcenteret på Lærkevej i København. Anledningen var, at bogeren Vladimira Kristensen, der ikke kan få førtidspension, måtte deltage i et møde på jobcentret liggende på åen briks.

I sidste uge demonstrerede folk foran jobcenteret på Lærkevej i København. Anledningen var, at bogeren Vladimira Kristensen, der ikke kan få førtidspension, måtte deltage i et møde på jobcentret liggende på åen briks.

Sille Veilmark

29. juli 2017

Cirka 200 demonstranter stod i sidste uge på den lille sidevej foran Jobcenteret på Lærkevej i København. I gruppen var der krykker, kørestole og trehjulede scootere. De syge og handicappede, og dem, der støttede deres sag, var på gaden for at lufte deres demokratiske stemme.

De demonstrerede imod Københavns Kommunes forvaltning af førtidspensionsreformen fra 2012 og fleksjobordningen, som den tidligere SSFR-regering indgik i en bred politisk aftale med V, K og LA.

Demonstrationen var arrangeret af grupperne Jobcentrets Ofre og Næstehjælperne, og frustrationerne var rettet mod kommunens belastning af de sygeste i systemet. Efter reformen i 2012 har kommunen trukket dem gennem ressourceforløb og arbejdsprøvninger med lange udsigter til den førtidspension, flere havde krav på.

Svage borgere, der er fanget i nedskæringer og forringelser af velfærden, er ikke et uvant syn. Dagpenge, SU, pension og efterløn. Intet er fredet. Vi er nærmest vant til, at en regering uanset farve laver en reform, der skærer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Hans Ditlev Nissen
 • Kurt Nielsen
 • Jakob Trägårdh
 • Carsten Munk
 • Christian Mondrup
 • Torben K L Jensen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Bjørn Pedersen
 • Jørn Andersen
 • Eva Schwanenflügel
Hans Ditlev Nissen, Kurt Nielsen, Jakob Trägårdh, Carsten Munk, Christian Mondrup, Torben K L Jensen, Lise Lotte Rahbek, Bjørn Pedersen, Jørn Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Indholdet i denne artikel angiver grundlaget for et helt politisk program punkt for punkt :

- Reform af valglov og folketingets forretningsorden. Indførelse af Magistratsregering. Flere folkeafstemninger - Derved præcision af magtens tredeling og generel forbedring af demokratiet mod blokpolitikken.
- Ud af EU. For national suverænitet og frihandel med hele verden.
- Fælles ret til naturen. Ny skattepolitik med inddragelse af samfundsskabte værdistigninger på jord (mod spekulation) og skattefrihed for den personlig skabte indkomst.
- Beskatning af naturresurser (kilde moms) og fossile brændstoffer og afskaffelse af detailmoms - Imod rovdrift og ødelæggelse af miljø og klima.
- Beskatning af finanstransaktioner, handel med penge. Opstramning af regler for bankvæsen og kreditgivning
- Indførelse af UBI - For personlig frihed, mod bureaukrati og undertrykkelse af de svageste. Dermed afskaffelse af alle relevante ordninger fra vugge til grav.

Er det nyt ? Nej det findes sammen med meget mere, i et politisk parti, som nu samler tilslutning :
Retsforbundet - Danmarks Bæredygtige Parti.

Jakob Trägårdh

Det er det rene lotteri (afhængig af bopælskommune)—retstilstanden er elendig.

"Der er noget, der tyder på, at Københavns Kommune administrerer lovgivningen forkert, lyder det fra professor i socialret, Kirsten Ketscher.

I Kolding Kommune er der 83 borgere, som har afsluttet et ressourceforløb inden for det seneste år. Af dem har 73,5 procent fået førtidspension. I Københavns Kommune er det kun 14 procent af de 235 borgere, der har afsluttet et ressourceforløb, som har fået førtidspension.

Antallet af mennesker, der kommer på førtidspension efter et endt ressourceforløb, svinger fra nul til 80 procent fra den ene kommune til den anden, viser en gennemgang, som Avisen.dk har lavet på baggrund af tal fra jobindsats.dk. ..." (http://www.avisen.dk/nye-tal-i-kolding-faar-fem-gange-saa-mange-syge-foe...)

odd bjertnes

en borger er egentlig en person der ejer sin egen bolig - er en del af borgerskabet - er 'borg-ejer'.
desværre har det danske sprog ikke et al-inkluderende ord udover 'statsborger' - en beboer af statens borg. Faktisk er det brugerne eller klienterne der demonstrerer. I øvrigt den mest på sin plads demonstration i Danmark siden sangforeningen i Nørresundby.