Læsetid: 9 min.

Derfor slog vi op: ’Det var for forskelligt, hvor meget lyst vi havde’

Hvorfor holdt kærligheden ikke? Det spørger vi en række ekskærester om. Laura Richter Larsen og Mette Jensen havde ikke altid lyst til de samme ting, og det skabte konflikter og jalousi. De har fundet ud af, at de har det bedst som venner
Laura Richter Larsen (t.v.) og Mette Jensen mødte hinanden på Ry Højskole i efteråret 2014, men blev først kærester i januar 2015, efter højskoleopholdet var forbi.

Laura Richter Larsen (t.v.) og Mette Jensen mødte hinanden på Ry Højskole i efteråret 2014, men blev først kærester i januar 2015, efter højskoleopholdet var forbi.

Privatfoto

8. juli 2017

Mette

– Hvad var det ved Laura, du faldt for?

»Visuelt faldt jeg for hendes mange, mange fregner. Og så faldt jeg for hendes varme som menneske. Hendes evne til at se mig rigtig godt.«

– Hvad elskede du allermest ved Laura?

»Hendes begejstring. Hendes glæde i at være inspireret, passioneret og dyrke det, hun brænder for, nemlig musikken.«

– Hvad irriterede dig mest ved Laura?

»At hun var distræt i forhold til aftaler; hvad man skal hvornår. Hun er typen, som mister sin pung og sådan noget. Hun er mere drømmende og flyvsk end mig.«

– Hvad er den bedste oplevelse, I havde sammen?

»Det var, da vi var på Island. Hun gav mig biletterne, da jeg blev bachelor. Vi havde ikke været kærester så længe, det var ret vildt. Vi var på rejse første gang. I vild natur. Hun havde været der før og skulle vise mig noget, som hun var begejstret for.«

– Hvad er den værste oplevelse, I havde sammen?

»Det var Copenhagen Pride i 2016. Der havde vi en konflikt. Vi mødtes, og jeg stak af, og det endte med, at vi havde en lang snak hele natten, hvor vi var for fulde til at få reddet tingene ud.«

– Hvordan var jeres hverdage sammen?

»Vi var gode til at gå ud. I biffen, på café. Vi spiste boller og drak kaffe om morgenen. Vi lavede mad sammen. Så serier sammen. Vi så Orange Is the New Black, det var vores serie – der måtte man ikke se forud.«

– Hvordan vil du beskrive jeres sexliv?

»Det fungerede ikke så godt, og det var en af grundene til, at vi ikke er sammen mere. I begyndelsen, da vi blev kærester, var det et dejligt trygt rum. Jeg havde ikke før været i et regelmæssigt forhold med en kvinde – Laura var faktisk min første kæreste. Man opdager sig selv som seksuelt væsen, når man er sammen med en, man gerne vil være sammen med. Men af forskellige grunde gik det galt, og vi har indset, at det kan vi bare ikke. Det er derfor, vi kan være gode venner i dag.«

– Hvornår begyndte det at gå galt?

»Jeg var ude at rejse i foråret 2016 i to måneder, og jeg tror, det betød meget for, hvad der skete, for vi havde begge nydt ikke at være sammen. Der også været uenighed om, hvor meget vi skulle være sammen. Jeg var den, der mest ville være sammen. På det tidspunkt havde jeg meget tid og ville gerne ses meget. Hun følte sig presset over, at jeg ikke gav hende mere plads.«

– Hvordan sluttede det?

»Jeg var meget i tvivl i en lang periode, og en dag sagde jeg det højt. ’Jeg er i tvivl, om jeg skal være kærester med dig’. Så sagde hun, at hun også var i tvivl. Vi snakkede om det. Så tog vi en weekend, hvor vi skulle mærke efter, og om mandagen mødtes vi, og blev enige om, at vi ikke skulle være kærester. Det var det seksuelle, som vejede tungest. Men der er også en anden ting, en jalousi-ting. Omkring Priden fik Laura kontakt til en ven, som hun var i tvivl, om hun var forelsket i. Den gamle interesse for hende overskyggede det i vores forhold, som der skulle passes på. Hun satte store krav til, hvad jeg skulle kunne rumme. Og jeg var sikkert dårlig til at sætte grænser. De to havde aldrig været sammen eller været kærester. Men jeg troede, hun begærede hende meget. At hun kunne tænke sig noget, som ikke var mig, det kunne jeg ikke finde mig i, når hun ikke havde fortalt mig om det.«

– Hvad gjorde du, da forholdet begyndte at gå galt?

»Vi gjorde ikke alt, hvad vi kunne. Det var også derfor, vi blev kærester igen. Der er så meget kærlighed og varme her – det må vi arbejde på at få til at lykkes.«

– Hvor længe var du ked af det efter bruddet?

»Efter første gang dummede vi os lidt ved at vente med at stoppe med at kysse. Det var hårdt. Min krop havde lyst til noget fysisk, og det, vidste vi, var en dårlig ide. Jeg havde en fucking hård efterårsferie, kan jeg huske, hvor vi havde aftalt ikke at ses. Anden gang, vi slog op, var det ikke nær så hårdt.«

– Savner du nogle gange Laura som kæreste?

»Ja, det kan jeg godt gøre. Vi sov sammen her den anden dag, altså vi havde ikke sex. Men nogle gange, når jeg er tæt på hende, kan jeg godt få lyst til lige at kysse hende. Jeg kan godt savne at være hengivende over for hende.«

– Hvad tænker du om, hvis en af jer får en ny kæreste?

»Hvis jeg var virkelig forelsket og havde sex med en anden, ville vi ikke kunne være tætte, som vi er nu – og jeg tror, Laura har det på samme måde. Der kommer til at ske noget, når det kommer på tale.«

– Er det helt utænkeligt, at I kunne finde sammen igen?

»Ja, for det har vi aftalt. Der er grænser for hvor meget frem og tilbage, der skal være.«

– Hvad har du lært af forholdet med Laura?

»Jeg har lært at øve mig i at sige ting, som de er. Det har været min første kærlighedshistorie med nogen. Jeg har lært, hvor dejligt alting kan være, når det spiller, og man er sammen med en, som gør en tryg.«

Laura Richter Larsen (24) og Mette Jensen (26) mødte hinanden på Ry Højskole i efteråret 2014, men blev først kærester i januar 2015, efter højskoleopholdet var forbi. De var i første omgang kærester i 18 måneder. Efter en måned fra hinanden fandt de igen sammen. De gik endeligt fra hinanden i februar 2017. Ingen af dem har kærester i dag.

Hvad sker der, når kærligheden forsvinder? Information søger ekskærester, der har lyst til at fortælle, hvad de forelskede sig i hos hinanden, og hvorfor forholdet ikke varede ved.

Har du og din ekskæreste lyst til at fortælle, så skriv til modernetider@information.dk

Laura:

– Hvad faldt du for ved Mette?

»Hendes positive væsen. Og at vi delte interesser for kønspolitik. Og så har vi humor tilfælles. Hun er åben og ærlig.«

– Hvad elskede du mest ved Mette?

»Hendes evne til at acceptere mig og lade mig være fuldstændig, som jeg er. Hun interesserede sig for mit liv og var meget omsorgsfuld omkring det, tog det meget alvorlig. Sidste januar søgte jeg ind på konservatoriet. Hun fulgte med i den proces i detaljer op til – det var vigtigt at have hende der.«

– Hvad irriterede dig mest ved Mette?

»Vi ville noget forskelligt med forholdet. Der var et issue med tiden; hvor meget tid skulle vi bruge på hinanden. Jeg havde brug for mere luft, end hun havde. Jeg kunne blive klaustrofobisk af, at vi skulle ses rigtig meget.«

– Hvad er den bedste oplevelse, I havde sammen?

»Jeg forærede hende en flybillet til Reykjavik, det var en god oplevelse. Vi ville det samme, og hun viste sig at være en af dem, jeg er tryg ved at bruge lang tid sammen med. Det kan godt være lidt skræmmende at være lang tid sammen med andre.«

– Hvad er den værste oplevelse, I havde sammen?

»Der var en stor konflikt under Priden sidste år. Jeg havde været i tvivl, om jeg var blevet forelsket i en af mine andre venner, og hun var der også. Jeg opførte mig dårligt, det var helt klart mig. Jeg skulle have fortalt hende, at jeg var i tvivl, og at jeg havde gået med det længe. Det blev til et skænderi. Mette sagde vildt meget fra, og det var virkelig godt for os. Hun sagde: ’Du må fortælle, hvad der foregår’, og jeg var nødt til at lægge kortene på bordet. Hun var vred over, at jeg ikke havde været ærlig over for hende. Det var jeg så den aften. Hun græd rigtig meget, det var dramatisk.«

– Hvordan var jeres hverdage sammen?

»Nogle gange tog vi på ture. Kørte ud til Amager Strand eller på Louisiana. Vi drak kaffe i byen. Lavede mad i hinandens lejligheder. Snakkede rigtig meget. Det var meget fysisk og kærligt. En verbal og fysisk relation. Mette var meget på hverdagsniveau. Hun spurgte, om jeg havde haft en god dag. ’Hvordan gik det med at undervise?’ og den slags. Det er dejligt, at man er interesseret i hinandens liv. For Mette var den hverdagsagtige relation vigtig. Hun ville gerne have, at vi skulle nå en helt masse ting sammen – i hendes tempo. Jeg sagde: ’Vi har al tid i hele verden, lad os nu bare slappe af’.«

– Hvordan vil du beskrive jeres sexliv?

»Det var rigtig dejligt og lystdrevent i begyndelsen. Så skete der nogle ting, som gjorde, at det rimelig hurtigt blev kompliceret. Vi prøvede at få det til at blive fedt igen, og det lykkedes ikke rigtig.«

– Hvordan sluttede det?

»Meget fredeligt. Men fra min side var det en forkert og forhastet beslutning. Jeg syntes ikke, vi havde kæmpet nok for det. Så jeg skrev et kærestebrev til Mette. Der stod, at jeg kunne mærke, at det føltes forkert. At vi skulle prøve at få rettet op på nogle ting. Jeg spurgte, om hun ville gå ind i det. Det ville hun gerne, men med forbehold. Hun var bange for, at det bare ville slide at prøve igen. Anden gang var det meget nemmere og mere afklaret. Jeg er glad for, at det ikke bare sluttede første gang.«

– Kunne forholdet være reddet?

»Ikke når jeg tænker på det seksuelle. Og det er jo det, som adskiller et kæresteforhold og et venskab. Det var for forskelligt, hvor meget lyst vi havde. Mette ville gerne have meget sex, og jeg ville have mindre sex, det var svært at få til at gå op. Det var også svært for mig ikke at blive presset lidt. Jeg gjorde nogle ting, jeg skulle have sagt fra overfor. Jeg skulle have været ærlig omkring, hvad jeg ville lidt tidligere. Når vi skulle have sex, tænkte jeg, at det ville blive svært, og så kunne jeg ikke slappe af i det. Det blev et issue

– Hvor længe var du ked af det efter bruddet?

»Det første brud gjorde mest ondt. Der gik to-tre uger, hvor jeg også tænkte mig rigtig meget om. Ej, jeg tror måske, der gik en måned i alt. Jeg spørger lige Mette om det, jeg er sygt dårlig til at huske sådan nogle ting.«

– Savner du nogle gange Mette som kæreste?

»Ja, det gør jeg. Når jeg har lyst til at kysse hende eller lyst til at have sex med hende – det har jeg nogle gange. Eller bare være nøgen. Vores relation er uændret ud over det. Jeg savner det, når jeg får de impulser.«

– Er det helt utænkeligt, at I kunne finde sammen igen?

»Umm. Det kan jeg ikke svare på. Vi er venner i dag, så der er en stærk kerne i det, og den kerne er absolut det vigtigste i mit forhold til Mette, og det har gjort, at vores forhold i dag er så dejligt. Men kombinationen mig og hende har det nok bedst i et venskabeligt forhold. Det andet var fedt, men der var også noget, der ikke var rigtigt. Så det forestiller jeg mig ikke.«

– Hvordan tror du, det bliver, når en af jer får en ny kæreste?

»Mette har datet lidt med en anden. Det var ret specielt for mig. Hvis en får en kæreste, vil den kæreste nok erstatte noget af det, vi har sammen nu.«

– Hvad har du lært af forholdet med Mette?

»Jeg har erfaret, at det kan lade sig gøre at komme ud af et forhold på en positiv måde. At det faktisk kan være federe, end da man var kærester. Og så skal man ikke gøre noget, som man ikke kan stå inde for. Selv om man skal indgå kompromisser for at være i et forhold, skal man tænke over, hvor langt væk fra udgangspunktet, man skal lade sig trække.«

Serie

Derfor slog vi op

Vi dykker ned i kærlighedens anatomi og helt derind, hvor det gør ondt. Ekskærester fortæller, hvad de forelskede sig i, og hvorfor de alligevel endte med at gå fra hinanden.

Har du og din ekskæreste lyst til at fortælle, så skriv til modernetider@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Mette Poulsen
Eva Schwanenflügel og Mette Poulsen anbefalede denne artikel

Kommentarer