Baggrund
Læsetid: 6 min.

Fortidens mestre hjælper nutidens stjerner

Flere af Wimbledons topspillere har i løbet af 2017 tilknyttet nye trænere, der alle er tidligere verdensklassespillere. Senest har den detroniserede verdensetter Novak Djokovic lokket legenden André Agassi ud af sit tenniseksil og tilknyttet ham som rådgiver
Den tidligere nummer-et på verdensranglisten André Agassi (t.h.) er nyeste navn i rækken af forhenværende stjerner, der træner nye stjerner. Agassi har tilmed valgt at rådgive serbiske Novak Djokovic uden at få penge for det.

Den tidligere nummer-et på verdensranglisten André Agassi (t.h.) er nyeste navn i rækken af forhenværende stjerner, der træner nye stjerner. Agassi har tilmed valgt at rådgive serbiske Novak Djokovic uden at få penge for det.

Peter Klaunzer

Moderne Tider
15. juli 2017

»Jeg hader tennis.«

Da tennisikonet André Agassi offentliggjorde sin selvbiografi Open i 2009, var det med markante udmeldinger om sit forhold til sporten. I løbet af sin barndom var han blevet presset og pacet af sin far, i så høj grad at han i en stor del af sin karriere slet ikke brød sig om at konkurrere i den sport, han dyrkede som professionel.

Det ændrede sig imidlertid mod slutningen af hans karriere, hvor han genfandt passionen. Men efter han stoppede som aktiv i 2006, har han ikke været en del af tennisverdenen som andet end ambassadør for sporten eller gæst ved store turneringer.

Indtil i år.

For ni år efter sin sidste optræden ved Wimbledon som aktiv, har Agassi i år været en del af turneringen – nu som træner for serbiske Novak Djokovic, der gik ind til turneringen som nummer fire i verden.

Det har vakt opsigt, at Agassi er tilbage i gamet, men samtidig er det en fortsættelse af den tendens, der gennem længere tid har præget tennissporten på herreside: Tidligere topspillere bliver høj grad benyttet som trænere og mentorer for den nuværende elite.

I de fleste sportsgrene er det træneren, der bestemmer. Han skal skaffe resultater, og han vælger spillere ud fra sine planer, ønsker og tanker. I tennis er det lige omvendt. Her er det spilleren, der ansætter træneren.

Det forhold betyder, at der ofte bliver skiftet træner blandt verdenselitens tennisspillere, og den seneste trend går altså på, at flere af fortidens storspillere nu giver sine erfaringer videre til de nuværende spillere i toppen af verdensranglisten. Samtidig er de med til at skabe ny hype om turneringer som Wimbledon, hvor herrefinalen spilles søndag.

Mere mentor end træner

Tidligere i år stoppede det professionelle samarbejdet mellem den spanske verdensstjerne Rafael Nadal og hans onkel Toni Nadal, der ellers har været spanierens træner gennem det meste af karrieren.

I stedet har Nadal fået ny inspiration fra den tidligere verdensetter Carlos Moya, som i lighed med Nadal var en sand grusspecialist. Moyas indflydelse på Nadal har umiddelbart været positiv, idet Nadal har genfundet fordums styrke i 2017 – senest ved at vinde French Open i juni.

Også Roger Federer får inspiration fra tidligere tideres mestre. I 2014 og 2015 blev han coachet af sit eget barndomsidol Stefan Edberg, men siden begyndelsen af 2016 har det været kroaten Ivan Ljubicic – også tidligere topspiller – der har været en del af holdet bag den schweiziske stjerne. Det gav bonus i form af Federers første Grand Slam-titel i næsten fem år, da han vandt Australian Open i januar.

Også den aktuelle etter på verdensranglisten, Andy Murray, får hjælp fra en tidligere klassespiller i form af den tjekkisk-fødte amerikaner Ivan Lendl, der i 1980’erne også lå nummer ét i verden.

Andre tidligere verdensstjerner som Boris Becker og Pat Cash har også været trænere for nogle den nuværende verdenstops spillere gennem de senere år, og nu er André Agassi altså det seneste eksempel af celebrity coaches, som fænomenet lettere hånligt er blevet døbt af kritikere.

Ser man bort fra kendisdelen af øgenavnet, er betegnelsen ’coach’ måske netop det rigtige ord i denne sammenhæng. Titlen som træner for en verdensklassetennisspiller handler da heller ikke om at lære vedkommende at slå rigtigt til bolden med en ketcher. De berømte trænere skal i højere grad fungere som rådgivere og mentorer, fordi de kender gamet på egen krop og ved, hvad der skal til for at nå toppen og blive der.

I Roger Federers tilfælde er hans træner Ivan Ljubicic en mangeårig ven, som han kender fra deres fælles tid som aktive i mændenes spillerråd, mens Carlos Moya har fortalt, at han har skulle skrue ned for Rafael Nadals træningsiver for at få det bedste frem i ham.

Et overraskende samarbejde

Trods det overraskende i Agassis tilbagevenden til tennisverdenen, kan man godt se meningen med samarbejdet med Novak Djokovic. Den serbiske spiller har længe været inde i en større downperiode, for efter at have fem Grand Slam-titler ud af seks mulige fra januar 2015 til juli 2016, har det været småt med resultater det seneste år.

Fem års dominans i tennistoppen er vekslet til et år med svindende resultater, og der er blevet spekuleret i, om Djokovic mangler motivation nu, hvor han som 30-årig har vundet alt, hvad der kan vindes i tennissporten.

Netop motivation var en af André Agassis udfordringer som spiller, hvor han også oplevede at savne meningen med spillet efter at have vundet sin første store titel. Alligevel har det ikke ligget i kortene, at Agassi skulle være træner for en af verdens bedste tennisspiller, hvilket amerikaneren også selv har været inde på i et af de talrige interviews, han har givet i forbindelse med sin nye rolle.

»Jeg har aldrig sat mig for at gå ind i trænergerningen. Det kom ligesom snigende for cirka syv uger siden, da Novak var temmelig opsøgende og vedholdende. Jeg var tilbageholdende, fordi det ikke passede så godt ind i mit liv, idet jeg har meget på programmet for tiden. Men jeg kunne se muligheden i at tage en, der er så god som ham, og som har så meget erfaring som ham, og give ham nogle værktøjer. Jeg tror, at en fyr som ham kunne gøre en del med nogle af de værktøjer. Hvis han føler, at jeg kan hjælpe, vil jeg altid overveje et længerevarende partnerskab. Novak er en rigtig god mand, han er en speciel person,« udtalte Agassi til et britisk magasin i juni, hvor samarbejdet mellem de to tidligere verdensettere tog sin begyndelse.

Agassi har imidlertid også en del kommercielle opgaver for andre samarbejdspartnere, og han var kun med i halvdelen af French Open, da han skulle tilbage til USA, og det har medført kritik af amerikaneren for ikke at tage gerningen seriøst.

Ikke desto mindre er samarbejdet mellem Djokovic og Agassi fortsat i løbet af Wimbledon – og denne gang har Agassi været med hele vejen, hvor Djokovic ikke afgav et eneste sæt i sine fire første kampe i turneringen.

André Agassi har tilmed valgt at rådgive Djokovic uden at få penge for det, og den serbiske topspiller har indtil videre udtrykt glæde ved det lettere uformelle samarbejde.

»Jeg glæder mig bare over at have så meget kvalitetstid som muligt med André. Vi tager det som det kommer. Vi behøver ikke at have noget underskrevet. Det er bare så meget, som han kan eller føler for at være ved mig. Jeg tager imod det, jeg accepterer det, og jeg er taknemmelig for det,« har Djokovic udtalt til ESPN om samarbejdet, der ikke umiddelbart har en udløbsdato.

Agassi selv håber, at han kan gøre sig selv undværlig, hvilket er endnu en utraditionel måde at se trænergerningen på.

»Hvis jeg kan hjælpe ham, vil jeg gøre det. Det er egentlig så simpelt som det. Når man opdrager børn, lærer man dem ikke at have behov for dig. Det er målet. Så hvis du træner dig selv ud af et job, er det faktisk en succes, ikke? Hvis han har mindre og mindre brug for mig, er det godt, og jeg vil forsøge at være der for ham. Som det er lige nu, ser det godt ud, og der er en masse langsigtede planer og kortsigtede mål, som passer ind i den overordnede plan,« har Agassi udtalt til britisk presse under Wimbledon, der sluttede uheldigt for serberen midt i denne uge.

Djokovic måtte udgå med en skade i kvartfinalen mod Tomas Berdych, og serberens samarbejde med Agassi har således ikke givet store resultater. Endnu

Verdensranglistens top fem – og deres trænere:

1. Andy Murray, Storbrittanien

Træner: Ivan Lendl, Tjekkiet/USA (tidl. nummer 1 i verden)

2. Rafal Nadal, Spanien

Træner: Carlos Moya, Spanien (tidl. nummer 1 i verden)

3. Stan Wawrinka, Schweiz

Træner: Magnus Norman, Sverige (tidl. nummer 2 i verden)

4. Novak Djokovic, Serbien

Træner: André Agassi, USA (tidl. nummer 1 i verden)

5. Roger Federer, Schweiz

Træner: Ivan Ljubicic, Kroatian (tidl. nummer 3 i verden)

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her