Læsetid: 8 min.

IS-leder Baghdadi kan ikke dræbes

Islamisk Stats ubestridte overhoved, Abu Bakr al-Baghdadi, er endnu engang erklæret dræbt. Det er sket før, og også denne gang er der stor usikkerhed om påstanden. Hvis rygtet om kaliffens død er sandt, vil IS lide et voldsomt slag. Men ideen, som Baghdadi står for, dør næppe med ham
Baghdadis eneste offentlige optræden nogensinde foregik i al-Nuri-moskeen i Mosul, få dage efter at han havde udnævnt sig til kalif.

Baghdadis eneste offentlige optræden nogensinde foregik i al-Nuri-moskeen i Mosul, få dage efter at han havde udnævnt sig til kalif.

AP Photo

22. juli 2017

Klædt i gulvlang sort kåbe og turban stiger Abu Bakr al-Baghdadi langsomt op ad trappen til prædikestolen i den store moske al-Nuri i Mosul for at lede fredagsbønnen. Det er den 5. juli 2014, og det er første gang offentligheden stifter bekendtskab med manden, der har gjort Islamisk Stat til verdens stærkeste terrororganisation.

Få dage forinden har han udråbt sig selv kalif af det islamiske kalifat og dermed gjort sig til leder af de IS-kontrollerede dele af Irak og Syrien og dets op mod otte millioner indbyggere.

»Gud gav jeres muslimske brødre en sejr efter flere års jihad og tålmodighed. Så de udråbte kalifatet og gav ansvaret til kaliffen. Dette er en muslimsk pligt, som har været tabt i århundreder,« siger Abu Bakr al-Bahgdadi fra den marmortunge talerstol.

Dræbt. Igen

Godt tre år efter, 16. juni 2017, meddeler den russiske forsvarsministerium, at de mener at have dræbt Abu Bakr al-Baghdadi under et luftangreb ved byen Raqqa den 28. maj. Det er langt fra første gang, der florerer rygter om Baghdadis død, blandt andet var der for et år siden spekulationer om, at amerikanske tropper skulle have fået ram på ham.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Jakobs

Nej ideen er jo at islam stadig har en politisk eller moralsk rolle at spille i moderne tider. Positionen vil stå ledig ubesmittelig af den blod, terror og chauvinisme, der hidtil har udgået herfra, nej sporene kan ikke skræmme fanatikerne og hans trang til at myrde, tortere og voldtage i guds navn.

Kurt Nielsen

'Sjovt' nok synes Allah tilsyneladende heller ikke om ideen.

- Eller også er han bare ikke helt så almægtig, som rygterne om ham tilsiger.