Læsetid: 3 min.

Det kribler i ungdommen, der hjælper korrespondenten med at forsøde livet

I denne uge har krible-krable-korrespondenten fået uventet hjælp fra en ganske ung læser, der selv har eksperimenteret med insekter i køkkenet
I denne uge har krible-krable-korrespondenten fået uventet hjælp fra en ganske ung læser, der selv har eksperimenteret med insekter i køkkenet

Mia Mottelson

29. juli 2017

Jeg har fået en mail fra en læser. Det gør man nu og da, når man skriver for en avis med så dedikerede og interesserede læsere som Information. Nogle gange er det rosende ord, nu og da (læs: lidt oftere) en velment kritik, men i mit tilfælde er det oftest min far, der vil oplyse mig om en stavefejl eller et årstal, der er fejlangivet.

Men så er der de sjældne henvendelser, der gør mere varigt indtryk. Som for eksempel den mail, jeg fik fra Ditlev. Ditlev er 14 år gammel og har fulgt med i denne sommerserie, og søreme om ikke Ditlev også selv har erfaringer med at lave mad med insekter! Han har været på kursus med sin skole, hvor de lærte at bruge insekter i blandt andet pølser, og det inspirerede ham så meget, at han tog hjem og tog kokkehuen på.

Den trofaste læser vil erindre, at jeg i sidste klumme udtrykte en vis bekymring for anvendelsen af insekter i det søde køkken. Jeg var lidt loren ved, om den lidt tørre, umamitunge smag, det høje kalkindhold og den lidt seje struktur i kitinskallen ville være for forvirrende i en dessertkontekst.

Men Ditlev kom mig til undsætning med en god idé, han har forsøgt: Når man karamelliserer melorme, får de en smag, der minder om saltkaramel. Jeg er helt tosset med salt-søde karameller såsom salt water taffee, så den idé kastede jeg mig straks over. Ditlev foreslog også, at man kunne rulle ormene i kakao eller lakrids, glimrende forslag, da bitterheden fra kakao og det skarpe bid fra lakridsen begge går traditionelt godt i spænd med det fede, salte fra karamellen.

Jeg tænker dog nogle skridt videre fra hans forsøg, for jeg vil gerne have noget fedt ved siden af den bitterhed, kakao kan give, men jeg vil ikke risikere, at min karamel skiller, og hvad stiller man så op? Svaret ligger lige for: En nougatine med hasselnødder, som får lov at størkne delvist, hvorefter jeg tilsætter et par gode håndfulde af de knasende sprøde orme.

Jeg har valgt at kombinere melormene med de mindre buffaloorme, og jeg reserverer en enkelt håndfuld til at drysse på til sidst. Når min nougatine er afkølet, hakker jeg den groft – man må godt kunne se ormene – og bruger den som garniture til en klassisk mousse på espresso og chokolade.

Til sidst pynter jeg med et amarenakirsebær; og nu vil jeg gerne kamme helt over og placerer derfor en tørristet græshoppe på kirsebærret. Det kræver dog et finmotorisk niveau, der harmonerer ekstraordinært dårligt med, at jeg dumpede symaskinekørekortet i fjerde klasse. Om jeg finder metoden, inden gæsterne kommer, bliver spændende; ellers må de klare sig med ormenougatine.

I det hele taget er ugens tema ’hjælp fra andre’, idet en af de inviterede gæster er i besiddelse af intet mindre end en original mexicansk tortillapresse. De fleste danskere forbinder nok tortillas med de sure, trætte kæmpepandekager af hvedemel fra Santa Maria, og tacos med de der besynderlige U-formede skaller, der river ganen i stykker.

I realiteten er en frisklavet taco en blød majstortilla på størrelse med en singleplade (læsere mellem 30 og 50 kan spørge forældre eller yngre søskende, hvad det er), lavet af det helt specielle mel masa harina, håndpresset i en støbejernspresse og tørstegt.

De passer perfekt til den honduransk inspirerede svine- og græshoppesauté, jeg vil servere med en kraftfuld mole og … rødvin. Ja, jeg serverer en mineralsk chateauneuf-du-pape til svin i tacos i stedet for den sædvanlige Negro Modello med en limebåd i toppen. Nu må det gerne snart blive næste uge, så mine gæster kan komme forbi og smage det hele!

Serie

Espen spiser insekter

Mange eksperter er enige om, at fremtidens fødevare er insekter, en overdådig kilde til næring og kulinariske oplevelser.

Informations Espen Fyhrie vil henover sommeren udforske en gastronomisk niche, der er fjern for de fleste på vore breddegrader, men som har årtusindlange traditioner i andre egne af kloden.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu