Læsetid: 3 min.

Måske jeg skal prøve at lave noget med svin og insekter?

Kriblekrablekorrespondenten ser sit måltid i øjnene, og gumler sig igennem en salat med larver og fårekylling
Kriblekrablekorrespondenten ser sit måltid i øjnene, og gumler sig igennem en salat med larver og fårekylling

Thomas Iburg/iBureauet

8. juli 2017

Jeg er taget på besøg på farmen, som den kaldes, et lille kælderlokale i Københavns Nordvestkvarter med en karakteristisk syngende baggrundsstøj.

På hylderne i stigereolen står 19 plastikkasser med æggebakker stablet kunstfærdigt og henved 1000 kreaturer i hver. Det er fårekyllinger. Små græshopper, kendt fra Pinocchio og for sin fine sang, der i virkeligheden er signaler, hannerne laver med vingerne.

»De kan faktisk spise nærmest hvad som helst, så længe det er vegetabilsk. Hvis de begynder at spise hinanden, bliver de bitre, så det vil vi ikke have.«

Min ven Jakob er stifter af Bugging Denmark, en virksomhed, der arbejder for at udbrede kendskabet til spiselige insekter, og forhåbentlig på længere sigt at producere dem til salg til detailbutikker og restauranter.

Fødevaremyndighederne tillader endnu ikke salg af danskproducerede insekter i større skala, så indtil videre må de nøjes med at lave foredrag, pop up-restauranter og workshops. Interessen er dog stor: Både detailkæder og Michelinstjernekokke har henvendt sig, men indtil videre må de nøjes med belgisk producerede insekter.

For holdet bag firmaet er det vigtigt, at smagen er i fokus, og at projektet ikke fremstår frelst. Målgruppen er ikke kun en gastronomisk elite, og de har holdt masser af arrangementer for børn og unge, hvor de kan medbring egne farmede fårekyllinger.

Og i år er de også på Roskilde Festival. Efter en succesrig workshop sidste år har Bugging Denmark fået en fast bod i festivalens Food Court, en gastronomisk heksekeddel med talrige små boder der byder på alternativer til den – lidt for, ville nogle måske sige – velkendte skiburger. Her skal eventyrlystne festivalgængere få lov til at prøve tre forskellige retter med insekter. Herunder jeg.

Jesper Fårekyllings sidste syngespil

Den første ret, jeg prøver, er en salat baseret på kartofler, med pulveriserede møllarver i dressingen og drysset med tørristede fårekyllinger. Jeg rækker grådigt ud efter skålen for at supplere det, jeg ser som lidt nærigt drys, men bliver venligt, men bestemt stoppet af tjeneren. Det går jo ikke, at de løber tør for bodens store attraktion.

Selve salaten er fin, ikke dramatisk som en opera, men venlig som et syngespil, hvilket dog også tjener til at give fårekyllingerne lidt mere plads. Konsistensen er fin og porøs, næsten som puffet hvede og ikke nær så sej som for eksempel tørrede rejer, hvilket jeg frygtede lidt.

Smagen er dyb og fyldt med umami, men ikke nær så nøddeagtig, som flere beskriver det som. Helhedsindtrykket er fint, og der er ikke en finger at sætte på serveringen, men fra mit perspektiv som insekternes Onkel Rejsende Mac desværre også lidt for ordinært. Det er helt sikkert en strålende måde at servere insekter til folk, der aldrig før har prøvet det, men jeg må have mere slagkraft.

Jakob fra Bugging Denmark, som selv står i boden på festivalen næsten i døgndrift, fortæller mig dog, at jeg har en ukendt trussel i horisonten: »Vi har hørt fra slagterierne, at hvis kiloprisen kommer under 15 kroner, så kan det bruges som svinefoder.« 

Det har jeg det lidt vægelsindet med, ærligt talt. Det er jo fint, hvis vi kan gøre svineproduktionen mere miljø- og klimavenlig, men hvad nu, hvis jeg bliver helt bidt af at spise fårekyllinger? Skal jeg så undvære, fordi svinene spiser dem alle sammen, så vi andre må nøjes med koteletter? Måske jeg skal prøve at lave noget med svin og insekter?

Spørgsmålene trænger sig på, ligesom lysten til at prøve insektbodens andre attraktioner, en kyllingeburger med insekter i barbequesauce og salat samt en smoothie med fårekylling og ingefær. Det skal være min frokost i morgen.

Serie

Espen spiser insekter

Mange eksperter er enige om, at fremtidens fødevare er insekter, en overdådig kilde til næring og kulinariske oplevelser.

Informations Espen Fyhrie vil henover sommeren udforske en gastronomisk niche, der er fjern for de fleste på vore breddegrader, men som har årtusindlange traditioner i andre egne af kloden.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Det er helt sikkert et hit med insekter i menneskemaden. Og i dyrefoderet, men hey, dyr har jo altid levet af insekter, og det har mennesket også, i størstedelen af vores historiske tid.
Sætter dog grænsen ved arakniderne, der jo heller ikke er insekter, men i slægtskab med rejer, hummere og de andre ottebenede.
Gordon Ramsay, den slagfærdige mesterkok, var på rejse og oplevede hvordan indianere fangede fugleedderkopper, brækkede deres ben, skar gifttænderne af dem, og ristede dem levende i blade.
En af dem han fik han fornøjelsen af, kravlede op ad hans trøje efter indianerne havde klippet dens tænder af. Den havde kurs mod hans ansigt, og dens ben havde så godt fat i t-shirten, at det var næsten umuligt at børste den af. Det er den eneste gang jeg har set Gordon Ramsay se rigtig bange ud.
Han så heller ikke rigtig tilfreds ud, da han smagte resultatet af edderkoppe-ristningen. Man suger indholdet ud af kroppen, og knaser de grillede ben.
Måske Noma skal prøve med husedderkopper drysset sagte over mosbeklædte sten?