Feature
Læsetid: 8 min.

Ninna Hedeager Olsen – En magtfuld outsider

Ninna Hedeager Olsen er ukendt for de fleste, men snart bliver hun borgmester i København. Hun er flittig, passioneret og tro mod Enhedslistens politik. Udfordringen bliver derfor den klassiske for en borgmester fra Liste Ø: at være borgmester for alle københavnere og bevare sin store popularitet i baglandet
Ninna Hedeager Olsen er ukendt for de fleste, men snart bliver hun borgmester i København. Hun er flittig, passioneret og tro mod Enhedslistens politik. Udfordringen bliver derfor den klassiske for en borgmester fra Liste Ø: at være borgmester for alle københavnere og bevare sin store popularitet i baglandet

Andreas Beck

Moderne Tider
8. juli 2017

»Hvem er hun?«

Den radikale beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslevs telefon ringede mange gange den dag i februar, hvor Enhedslisten i København offentliggjorde navnet på sin nye spidskandidat til kommunalvalget i november. »Folk fra min gruppe ringede og sms’ede en efter en. De kendte hende ikke og var meget overraskede,« fortæller hun.

Og Ninna Hedeager Olsen er vitterligt ny og uprøvet på rådhuset. Hun har kun været medlem af Borgerrepræsentationen i tre år, og bortset fra sit arbejde med Anna Mee Allerslev og kollegerne i beskæftigelses- og integrationsudvalget har hun ifølge flere kolleger ikke gjort meget væsen af sig. Udadtil.

Indadtil har hun været særdeles aktiv. Hun har deltaget i et utal af arrangementer med Enhedslistens bagland. Lyttet til folk fra baglandet. Drukket øl med folk fra baglandet. Og så har hun stået stejlt fast på Enhedslistens politik i beskæftigelses- og integrationsudvalget, hvilket formentlig også har været med til at gøre hende populær. I hvert fald fik hun 521 stemmer ved urafstemningen.

Rikke Lauritzen, som har noget mere erfaring og var kørt i stilling til jobbet – og blandt andet blev støttet af profiler som Johanne Schmidt-Nielsen og Stine Brix – fik kun 414.

»På den måde er det godt lavet. Hun har forstået at navigere i baglandet og gøre sig mere populær end sine mere garvede modstandere. Det er godt læst af hende. Det tager jeg hatten af for,« siger Anna Mee Allerslev.

Grønt flertal

Flere kolleger forudser, at det bliver en udfordring for Ninna Hedeager Olsen både at være alle københavneres borgmester og samtidig være tro mod Enhedslistens bagland. Men det er en balancegang, hun bliver nødt til at mestre, for alt tyder på, at hun får en endog magtfuld borgmesterpost i København.

Ifølge en Gallup-måling, som for nylig blev omtalt i Berlingske, står Enhedslisten til en fremgang på to procent, mens Socialdemokratiet står til at gå fem procent tilbage i København.

Hvis det holder frem til kommunalvalget den 21. november, bliver de to partier omtrent lige store, hvilket aldrig er sket før.

Tilmed er der en god chance for, at der kan blive dannet et såkaldt grønt flertal i byrådet bestående af De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet. Partierne har allerede sagt, at de vil droppe planerne om at bygge boliger på Amager Fælled, hvis det bliver tilfældet.

Socialdemokraterne står som det eneste røde parti fast på aftalen om fælleden, og da temaet forventes at blive stort i valgkampen, kan det potentielt rykke endnu flere stemmer væk fra Socialdemokraterne og over til de grønne partier – for københavnerne er klima og miljø det vigtigste emne i valget, viste en anden Gallup-måling, som blev offentliggjort i Berlingske i mandags.

Det ser altså ud til, at Ninna Hedeager Olsen bliver en magtfuld kvinde på Rådhuset. Og måske kan hun snart kalde sig leder af det største parti i København.

De gode meningsmålinger har ført til spekulationer om, hvorvidt Ninna Hedeager Olsen og Enhedslisten kunne finde på at gå efter posten som overborgmester, som ellers har ligget hos Socialdemokraterne, siden overborgmesterposten blev indført i 1938. Selv mener hun ikke, at det er realistisk:

»Det er jo ikke nok bare at blive det største parti. Det vil kræve, at der er 28 i borgerrepræsentationen, der peger på mig, og det ser jeg ikke nogen tegn på, at der vil være,« siger Ninna Hedeager Olsen. Omvendt afviser hun det ikke:

»Det er Enhedslistens medlemmer, som afgør, hvilken borgmesterpost vi går efter. Og det er ikke besluttet endnu,« siger hun.

Idealisme

Og hvem er hun så?

Ninna Hedeager Olsen er 36 år, kandidat i samfundsvidenskab fra Roskilde Universitet og lektor på Professionshøjskolen Metropol i København. Hun bor på Nørrebro sammen med sin mand gennem syv år, hører hård rockmusik »fra almindelig rock og ud«, som hun siger, og så er hun typen, som både fester til sent om natten og dyrker meget sport. I maj løb hun Copenhagen Marathon, i juni var hun til Copenhell.

Ninna Hedeager Olsen er politisk i alt, hvad hun gør. Hendes ferier går ofte til Palæstina, faktisk er hun dernede netop nu for at besøge nogle venner. Hun er inkarneret fan af den københavnske arbejderboldklub Frem og står klar »bag mål« med øl i hånden og spillertrøje på kroppen ved alle 2. divisionsholdets hjemmekampe – men også det har en politisk overbygning:

»Det er en uhøjtidelig klub, som af og til går konkurs. Det vigtige er ikke, om vi er i Superligaen, men talentpleje og klubånd. Det synes jeg er bedre end de klubber, der bare køber en masse spillere og vinder på den måde,« siger hun.

Af både venner og politiske modstandere bliver hun beskrevet som meget aktiv og passioneret. Man kalder hende »klassisk Enhedslisten« og beskriver hende som som »ny og uprøvet« på »godt og ondt«.

Det gode er, at hun kommer med friske øjne og er meget positiv og optimistisk. Men hun kan også være hård at arbejde sammen med. Ninna Hedeager Olsen er en politiker, der til tider står stejlt fast på partiets holdninger, fortæller Anna Mee Allerslev:

»Jeg synes godt, man har kunnet mærke, at hun er ny og derfor meget afhængig af baglandets strukturer. Kollegialt set kan det være en udfordring, når man skal prøve at enes om noget. Hun har været meget tro mod Enhedslistens politik, og det er nok også derfor, hun er blevet valgt som spidskandidat,« siger Anna Mee Allerslev.

Et lignende billede har det konservative medlem af beskæftigelsesudvalget, Mette-Katrine Ejby Buch:

»Jeg oplever hende ikke som svær at arbejde sammen med. Hun er sød, og jeg kan virkelig godt lide hende. Men jeg oplever nogle gange, at hun har fået et mandat, og det er hun loyal over for. Hvis hun så skal ændre det mandat, træder hun ud af lokalet og laver et opkald.«

Alle kollegerne på rådhuset beskriver hende som ekstremt flittig:

»Hun er passioneret, dedikeret, grundig og hun sætter sig altid ind i sit stof. Vi er politisk dybt uenige, men jeg har stor respekt for hendes tilgang til arbejdet. Og for at hun er enormt loyal over for baglandet,« siger Mette-Katrine Ejby Buch, som også hører til dem, der blev overrasket over, at hun blev spidskandidat: »Jeg tænkte nok, at der var andre, som var mere profilerede.«

Sisse Marie Welling er SF’s spidskandidat til Borgerrepræsentationen og privat veninde med Ninna Hedeager Olsen. De to kender hindanden fra det studenterpolitiske arbejde. Mens de fleste andre kolleger blev overraskede over, at Ninne Hedeager Olsen blev valgt som spidskandidat for Enhedslisten i februar, så gælder det ikke den af dem, som kender hende bedst:

»Jeg har aldrig været i tvivl om, hvor høj en stjerne hun har i Enhedslistens bagland,« siger Sisse Marie Welling. »Hun er helt ekstremt aktiv. I en grad så vi andre får sved på panden. Selv om hun har siddet til møder på Rådhuset, så tager hun også lige ud til et møde i lokalbestyrelsen bagefter. Sådan er hun. Hun har været til et hav af aktiviteter i Enhedslistens bagland. Så det er faktisk ikke så overraskende. Det kom i hvert fald mindre bag på mig, end det har gjort på de fleste andre,« siger Sisse Marie Welling.

Hun fortæller, at der ikke er den store forskel på Ninna Hedeager Olsen privat og professionelt:

»Hun er sådan et menneske, som er styret af indignation. Hvis hun oplever uretfærdighed, så brænder det igennem, når hun sidder til et udvalgsmøde. Hun er den type politiker, som har hjertet med.«

Faktablind

Ifølge Anna Mee Allerslev kan Ninna Hedeager Olsens loyale forhold til partiprogrammet til tider være med til at gøre hende blind for fakta:

»Jeg har stor respekt for politikere, som virkelig tror på sagen. Ninna tror virkelig på Enhedslistens partipolitik. Men jeg synes, det er ærgerligt, at hun ikke kigger mere på fakta og evidens. Og at hun ikke altid ser på, hvad der er godt for København på tværs af partierne.«

Det med fakta og evidens gælder eksempelvis integrationsdebatten:

»Hun anerkender ikke præmissen om, at der er problemer med social kontrol i indvandrermiljøer, og at der derfor er brug for en særlig indsats de steder. I beskæftigelsespolitikken er der også nogle økonomiske mekanismer, som man ved virker, men som hun ikke anerkender.«

Den store idealisme kan blive en udfordring som borgmester. Det er et klassisk Enhedsliste-dilemma på Københavns Rådhus: Hvor meget skal man være hele byens borgmester, og hvor meget skal man repræsentere Enhedslistens bagland? Mange af de mere garvede enhedslistefolk, herunder gruppeformanden Rikke Lauritzen og den nuværende teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell, er kendt for en kompromisvillig og relativt pragmatisk stil.

Det samme var i særdeleshed forgængeren Mikkel Warming. Ninna Hedeager Olsen beskrives som mere passioneret og i kontakt med græsrødderne - hvilket igen kan være en afgørende årsag til, at hun blev valgt. Men det vil formentlig give nogle sammenstød, når hun bliver borgmester. Ifølge det socialdemokratiske medlem af beskæftigelsesudvalget, Susanne Hedlund er Ninna Hedeager Olsen en helt anden type politiker end de mere rutinerede fra Enhedslisten:

»Hvis man sammenligner med Rikke Lauritzen, så er Ninna ikke lige så professionel. De har nogle kvaliteter hver for sig,« siger hun og tilføjer, at hun ikke er i tvivl om, at Ninna Hedeager Olsen kan blive en god borgmester: »Det bliver en udfordring, men hun har baggrunden til at løfte opgaven,« siger Susanne Hedlund. Anna Mee Allerslev tror også, at det er muligt for hende at klare borgmesterjobbet:

»Det bliver en stor opgave for Ninna. Når man skal tale med alle, gennemføre politik og samtidig være tro mod baglandet, så kommer det til at kræve blod, sved og nogle gange også tårer. Og når man er ny, skal man lægge 25 procent oveni. Derfor er det godt, at hun er flittig. Der er vigtigt, at hun vil bibeholde den flid, som jeg har set hende ligge for dagen i udvalget.«

Selv mener Ninna Hedeager Olsen, at hun er klar til opgaven. Og at hun har vist, at hun er klar til at afvige fra en bogstavelig læsning af principprogrammet:

»Jeg har allerede lært meget. Da jeg startede i beskæftigelsesudvalget, var det min holdning, at alle ’andre aktører’ i beskæftigelsessystemet skulle fyres. At kommunen gør det bedst selv. Men jeg lærte hurtigt, at det ikke altid er rigtigt. Der er nogle dygtige ’andre aktører’, som brænder for at hjælpe folk på vej. Det var den kommunale virkelighed, som var meget mere nuanceret, end jeg havde tænkt den. I principprogrammet er alt offentligt altid godt og alt privat altid dårligt.«

Dermed er der åbnet for, at Ninna Hedeager Olsen vil gå en anden vej som borgmester, end den, de fleste forventer, hun vil gå.

Meningsmåling

Kantar Gallup-måling foretaget 15/6-22/6 blandt 647 repræsentativt udvalgte københavnere.

  • Socialdemokratiet: 22,7
  • Radikale Venstre: 9,5
  • Det Konservative Folkeparti: 5,3
  • Socialistisk Folkeparti: 8,3
  • Liberal Alliance: 3,5
  • Dansk Folkeparti:5,2
  • Venstre: 11,1
  • Enhedslisten: 22,0
  • Alternativet: 10,2
  • Andre 2,2

’Grøn blok’ (R+SF+Ehl+Alt): 50 procent

Andre: (S+DF+V+K+LA) 47,8 procent

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mikael Velschow-Rasmussen

Analysen er vel, at SOCDEM har haft magten i KBH siden starten, fordi de rent faktisk i hele perioden - indtil for nylig - har ført noget der lignede socialdemokratisk politik. Og at denne politik nu er blevet overtaget af de grønne partier der i meningsmålingen har flertal.

Hvis det positive skulle ske, at føromtalte grønne flertal skulle vinde det kommende lokalvalg. Afventer vi vel blot, at de også ændrer på fordelingspolitikken med gode resultater, hvilket forhåbentligt yderligere vil opildne resten af landet til at indse, at neo-liberalismen ikke er vejen frem.

I håbet om at dette måtte ske :-)
/Mikael

Niels Ole Nielsen, Ebbe Overbye, Janus Agerbo, Estermarie Mandelquist, Kenneth Hansen, Eva Schwanenflügel og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Vi almindelige borgere frygter Enhedslisten. Får de mere magt bliver vores dagligdag nok en hel del sværere. Magistratvælde er en underlig form for folkestyre.

Eva Schwanenflügel

Jeg synes det lyder ret spændende med en borgmester fra Enhedslisten, hvad end hun/han måtte hedde. Bla for at stoppe boligbyggeriet på den urgamle fælled, nedrivningen af bevaringsværdige huse, boligpolitik, pædagogisk arbejde osv.

Hans Jørn Storgaard Andersen

Hvad er det for en gang reklame, Information bringer for et enkelt parti og politiker?
Citat: Udfordringen bliver derfor den klassiske for en borgmester fra Liste Ø: at være borgmester for alle københavnere og bevare sin store popularitet i baglandet?

Er det Land og Folk på ny eller er Information på jagt efter abonnenter?

Journalstik er det ikke, nærmere en annonce eller falsk nyhed!!

Aldrig før hørt om vedkommende.

Muligt at du ikke har hørt om hende før, HJSA, men det kommer du nok til, så drop du bare den nedladende attitude.

Eller for at citere fra Matador: "Nårh Hr. Schwann, kan De høre Fenrisulven glamme?"

Hanne Ribens, Niels Ole Nielsen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Niels Duus Nielsen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hans Jørn Storgaard Andersen, hvad nu hvis Enhedslistens politik faktisk gavnede fremfor at udstille?
Jeg mener desværre at Socialdemokratiet har spillet fallit i forhold til deres kerne, solidaritet med de svageste i samfundet.
Jeg ville til enhver tid stemme Socialdemokratisk, hvis jeg blev overbevist om at de ville afskaffe ressourceforløb, kontanthjælpsloft og 225 regel. Men det er der ingen der siger.
Tværtimod lyder det at 'det er noget vi må se på'.
Det bliver så ikke med mig.

Bitten Jensen, Niels Duus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Så venter vi bare på at Information - som jo påstår at være uafhængig af partipolitik - bringer tilsvarende glansbilleder af alle de andre kandidater. Sjovt nok kommer det nok ikke til at ske, det det med at være uafhængig er maaaange år siden...

Hans Jørn Storgaard Andersen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Det er altid lidt spændende med en ny borgmester. Enhedslistens Per Bregengaard der var skoleborgmester fik for godt 10 år siden formøblet mere end 600 mio. kr. uden der var nogen der rigtigt vidste hvad pengene var blevet brugt til. 600. mio var mere end samtlige 3000 læreres løn i et halvt år , men han var en flink og rar mand. Det er rigtigt at der er sket store fejl i København, men hvis ikke byen i 1990'erne havde skiftet kurs var den formentlig gået fallit. Jeg er også stærkt imod bebyggelsen af Amager Fælled og synes det er en skandale at metroen ikke får en station ved Rigshospitalet, men at tro at EL skulle give København en strålende fremtid er vist lidt naivt.

Thomas Andersen, Christoffer Pedersen, Kim Houmøller og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Annika Hermansen

Hvordan var det nu, at Information blev en lokalavis for københavnere?

Jens Thaarup Nyberg

Hans Jørn Storgaard Andersen; - 08:02
"Ifølge en Gallup-måling, som for nylig blev omtalt i Berlingske, står Enhedslisten til en fremgang på to procent, mens Socialdemokratiet står til at gå fem procent tilbage i København"
Der reklameres osse i Berlingeren.

Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Hans Jørn Storgaard Andersen; - 08:02
"Ifølge en Gallup-måling, som for nylig blev omtalt i Berlingske, står Enhedslisten til en fremgang på to procent, mens Socialdemokratiet står til at gå fem procent tilbage i København"
Der reklameres osse i Berlingeren.

Jens Thaarup Nyberg

Og, Hans Jørn Storgaard Andersen, vi københavnere, der ønsker noget som ligner socialdemokratisk politik, går ikke unden om liste Ø.

Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Bo Stefan Nielsen

"Socialdemokraterne står som det eneste røde parti fast på aftalen om fælleden, og da temaet forventes at blive stort i valgkampen, kan det potentielt rykke endnu flere stemmer væk fra Socialdemokraterne og over til de grønne partier – for københavnerne er klima og miljø det vigtigste emne i valget, viste en anden Gallup-måling, som blev offentliggjort i Berlingske i mandags."

Det er fordi flere og flere forstår den virkelige betydning af ansvarlighed. At stoppe ulykken er noget, vi gør lige nu - ikke om 5, 10 eller tyve år. Der findes kun Nu. De konsekvent udeblivende forandringer på baggrund af et utal COP-møder og lignende bureaukratfora fyldt med skriftlige erklæringer og floskler taler for sig selv.

Hvad der er bekymrende er da heller ikke om hovedstadens næste borgmester skulle være 'uprøvet' eller 'idealistisk', men derimod den totalt dominerende konservatisme, vanetænkning og identitetsforstyrrelse, politiske partier der udelukkende er en del af problemet, lever af. Imens det politiske cirkus uafladeligt forurener alt og alle med ubevidst og fordummende støj i en uendelig valgkamp på økonomisk vækst og sparken nedad på 'de fremmede' og de fattige, smelter tundraen og indlandsisen, og økosystemer og dyre- og plantearter bukker under i historisk omfang og hastighed.

Radikalt grøn og medmenneskelig systemomvæltning på globalt plan er vores eneste chance. At et flertal af borgerne i landets største by nu sætter klima og miljø højest er en grøn spire.

Hanne Ribens, Anker Nielsen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Hans Larsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar