Læsetid: 3 min.

Ormeburger er festivalens nye tømmermændskur

Kriblekrablekorrespondenten har taget mod til et decideret måltid: en frokostburger med møllarver og melorme
Kriblekrablekorrespondenten har taget mod til et decideret måltid: en frokostburger med møllarver og melorme
15. juli 2017

På en festival, hvor fest og musik ofte får følgeskab af øl, og hvor der på den ene side er plads til masser af udskejelse og eksperiment, er der samtidig også brug for noget næring, der kan lade batterierne op.

Burgere og frugt er med andre ord i høj kurs, særligt tidligt på dagen. Med det in mente opsøgte jeg på Roskilde Festival igen insektboden Crick’It, jeg havde spist hos dagen før, denne gang til en mere fyldig frokost.

Jeg begyndte med et ægte dameblads-boost; det vitaminrige æble/ingefærshot 15 fårekyllinger, der, som navnet antyder, er tilsat fårekyllinger. Smagen er intens og domineret af ingefæren, der delvist overdøver både æble og insekt, så her kom jeg ikke meget nærmere min mission med at udfordre mine – og læsernes – smagsløg.

Bodens pulled chicken burger kommer med en blød, luftig og velsmagende briochebolle, hvor der ikke er sparet på hverken smør eller æg. Garnituren – et smertensbarn i burgerkredse – er næste udfordring her: De fleste har ret konservative holdninger til, hvordan en burger skal serveres, som ofte står i uheldig kontrast til kokkens faglige overvejelser.

Crick’Its burger er befriende simpelt komplimenteret med bitter romainesalat, søde karamelliserede løg og en cremet, fed mayonnaise, der balancerer det hele, og som er det virkelig interessante her: Maynonnaisen er lavet på voksmøllarver, en lille gylden larve, mest kendt som et genstridigt skadedyr, der kan inficere fuglehuse og er en væsentlig trussel mod den gode humlebi.

Som spisedyr har de dog en fyldig smag; mindre bitter og karakteristisk end fårekyllingen, jeg spiste i går, og med mere fedme. Der er også mere klar nøddesmag, her hen ad federe nødder som valnød eller pecan. En fremragende og unik mayonnaise, der giver burgeren masser af fyldig smagsdybde og cremet konsistens, uden at skulle bruges i en mængde, der kvæler alt andet.

En burger er kun en burger med noget saftigt, salt og proteinrigt i fokus. Mange forsværger burgere af andet end okse, men personligt har jeg fine erfaringer med både fisk, fjerkræ, vegetariske og veganske varianter, så længe man ikke forsøger at maskere disse som en ’oksebøf’, men anerkender ingredienserne i deres egen ret.

Til gengæld skal det helst serveres i form som en hakkebøf, og her bliver jeg udfordret: Stjernen i forestillingen er i strimler; kylling langtidsmarineret i barbequesauce lavet på melorme, stegt og revet i strimler, altså pulled chicken. Nøjagtig som din fætter, der kalder sig Weber-Kenneth, bedyrer, at man kan gøre »med hvad som helst«, lige inden han begynder at skamfere et rugbrød eller et pund hakket kalv og flæsk.

Nuvel, resultatet giver faktisk en vis mening i et burgerpespektiv. Kyllingens lidt ufarlige smag bliver fint hjulpet af den kompressorladning af umami, melormene giver, så kødet bevarer en saftig smag uden at bliver tørt. Og som et interessant plus kan det bære selv en ret nænsom saltning.

Summa summarum en fin festivalfrokost, og insekternes samspil med de andre ingredienser er et bærende smagselement, hvilket jeg savnede lidt i salaten dagen forinden.

Jeg skal helt klart forsøge mig med insektmayonnaise, som jeg tror, kan bruges endnu sjovere, måske i asiatiske retter. Og selv om jeg nok ikke begiver mig ud i selv at lave juice, er jeg langt i overvejelserne om en cocktail på insektjuice.

Jeg har umiddelbart fået the bug, om man vil, og der kan vel ikke være langt fra den forkætrede turistgimmick med orm i mezcal til en mere regulær insectail?

Serie

Espen spiser insekter

Mange eksperter er enige om, at fremtidens fødevare er insekter, en overdådig kilde til næring og kulinariske oplevelser.

Informations Espen Fyhrie vil henover sommeren udforske en gastronomisk niche, der er fjern for de fleste på vore breddegrader, men som har årtusindlange traditioner i andre egne af kloden.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu