Læsetid: 12 min.

På refugium slipper stressramte for at træffe valg

Hver 7. dansker føler sig stresset. Nogle af dem forsøger at finde roen på et refugium i Ribe. Her overgiver stressramte sig betingelsesløst til stedets personale, som putter, plejer og træffer alle valg for dem
Mia Sung Kjærgaard underviser en stressramt i yoga. Der er altid kun en enkelt til stede ad gangen, bortset fra til den frivillige morgenyoga.

Mia Sung Kjærgaard underviser en stressramt i yoga. Der er altid kun en enkelt til stede ad gangen, bortset fra til den frivillige morgenyoga.

Sille Veilmark

15. juli 2017

12:03

Ved indgangen til refugiet Den Gamle Avlsgård hænger et skilt. ’Rygning og skænderier foregår udenfor – i respekt for alts velbefindende.’

Idet jeg åbner døren, kommer en border collie luntende og hilser. Jeg genkender ham straks fra refugiets hjemmeside. Det er terapihunden Skip. Ud over ham er her ingen. Beroligende musik spiller i lokalet, rundt om står friske blomster i små glasvaser på rustikke træstubbe, og der hænger hvide lammeskind henover alle sofaer og stole. Der ligger en stak pjecer for refugiet på et bord. »Intensivt forløb for stress- og kriseramte,« står der.

»Et unikt og gennemtestet koncept, hvor den røde tråd er at skynde sig langsomt,« læser jeg.

En blid kvindestemme bryder stilheden.

»Hej, det er mig, der er Mia. Jeg har glædet mig sådan til at møde dig«.

Mia Sung Kjærgaard er antropolog og yogalærer på refugiet. Jeg har snakket i telefon med hende flere gange forud for mit besøg, og hendes bløde, nærmest hviskende stemme, har hver gang fået mig til føle mig klodset og højrøstet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jørn Andersen
Jørn Andersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

randi christiansen

Uh, hvor lyder det dejligt med en smuttur tilbage til barnevognens trygge rum .... bare for en stund. Hvile og rekreation er vigtigt for at genoplade batterierne og kan ikke ignoreres. Men vi lever i et samfund, som i stedet for at samarbejde konkurrerer om overlevelsesressourcer. Klart, at det giver stress. I en grad så nogen må tilbage til den helt omfattende omsorg, som gives det lille barn, for at kunne tage sin voksenidentitet på sig - forhåbentlig med fornyet energi til at ændre på den livssituation, som var stressgivende.

Nyere forskning viser, at terapeutisk psilocybin har samme bevidsthedsudvidende effekt.

Bo Stefan Nielsen

Ja fred er en luksus i et samfund, der prædiker konkurrence.

Jeg kom til at tænke på visse ashrams, hvor man ved at trække sig fra det omgivende samfund for kortere eller længere perioder giver sig selv lov til at restituere og opbygge fysisk og psykisk styrke og energi gennem yoga og meditation. Dermed giver man sig selv noget af den samme omsorg, som på det her stress-refugium er noget man - grundet den overvældende livssituation, det nu engang er at gå ned med stress - ikke magter på egen hånd. Indre stilhed kan læres, har yogierne fortalt i årtusinder. Nogle oplever ligefrem at den indeholder en transformerende kraft, når vi tillader os være åbne for erkendelser, der kan komme til os under denne her bevidste pause fra tankemylder og fra bombardementet af ydre påvirkninger.

Hvad nu hvis sådan en pause kunne blive en fast del af hverdagen og gennem livet? Hvad ville det betyde for den fysiske og mentale folkesundhed og for sådan nogle skæve størrelser som medmenneskelighed, kreativitet og (ahem!) lykke?

Det rimer måske ikke så godt på lækre profitrater og på det for vores civilisations så religiøse vækstparadigme - men hey, det gør en fremtid for vores planets biodiversitet og et menneskevenligt klima jo sådan set heller ikke.

Tak for en tankevækkende artikel.

ingemaje lange, Anne Eriksen, Anne Schøtt, Hanne Ribens, Jens Thaarup Nyberg og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Efter 'guds død' er det indre liv frisat til egen undersøgelse, som nemt overtages af omgivelsernes pres og forventninger. Men når et menneske ønsker at blive oplyst, at blive bevidst, er det muligt, og transformationen kan tage sin begyndelse.

Anne Eriksen, Flemming Berger, Jørn Andersen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Anne Schøtt

Det er da fint, at der er opstået en omfattende healing branche - for de mange stressramte og andre krise- og sygdomsramte. Aldrig synes svenske skovsøer at have været så hyppigt afbilledet. Det ville være skønt, hvis "vi" (politikerne) lyttede til dem, der ved noget om, hvordan man healer et menneske og blev bedre til at forebygge i vores indretning af samfundet istedet for, at man skal på kur for at kunne klare samfundets tiltider urimelige krav.

ingemaje lange, Bo Stefan Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Anne Eriksen, randi christiansen og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Jørn Andersen

Læs om den genoptagne forskning i psykedeliske stoffers gavnlige virkninger hos william a richards : sacred knowledge

En meget trendy artikel om, hvordan vi tilbydes individuelle, private løsninger på kollektive problemer. Behandlerbranchen har kronede dage, og Arbejdstilsynet - som er samfundets bud på en forebyggende indsats imod bl.a. stressfremkaldende arbejdsbetingelser - får reduceret deres ressourcer. Jeg kunne ønske mig, at Information bidrog mere til at gå imod denne trend.

Klavs Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen, Anne Schøtt, Jørn Andersen, Lise Lotte Rahbek, Anne Eriksen, Bo Stefan Nielsen, randi christiansen, Helene Kristensen og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Frank Hansen

Jeg er ved at få stress af at modtage op mod 100 emails om dagen, hvoraf de fleste vil sælge mig viagra, tvivlsomme investeringer eller skabe kontakt til villige kvinder. De få vigtige emails bliver nogle gange væk i al den støj. Jeg kan sætte mig ind i at det især er kvinder, som har behov for at få genopladet batterierne. Mænd ønsker bare at være i fred.

Søren Kristensen

Hvis du vil slippe for at træffe valg - eller gøre det lettere - så læs kultbogen The Diceman af Luke Rheinhart, men det er på eget ansvar - hvilket i øvrigt også står på omslaget. Jeg bruger bogens filosofi i modificeret form og har skiftet terningen ud med en mønt. De mest eksistensielle valg er jeg dog ikke parat til at spille plat og krone om. Måske desværre, for man kommer let til at føle sig lidt pjokket når først man har fået konceptet ind under huden.

Bo Stefan Nielsen

Noget af en lovende titel på den video, må man sige, Randi Christensen. ;)

Det er bestemt interessant med de her psykedeliske stoffer som muligt middel til mental sundhed (eller: "a backdoor to zen"). Men det er nok også værd at bide mærke i, at der så vidt vides endnu ikke er nogen, der har opnået en konstant befriet tilstand (eller: 'oplysthed') efter at have taget psykedeliske stoffer. Til gengæld er der mange gode erfaringer med disse som *en komponent* i arbejdet med helbredelse. (Se fx dokumentaren 'D.M.T. - The Spiritual Molecule' på Netflix).

Men ja, lad os da få gang i noget "fordomsfri debat" (som politikere plejer at sige, når der skal hetzes muslimer eller når velfærden endnu engang skal skæres ned). Få gang i forskningen og stop med at behandle shamaner som narkohandlere osv.

Et nyt frit samfundsmæssigt syn på psykedelica bør omvendt heller ikke være ukritisk og underlagt markedet. Antallet af recepter på lykkepiller taler for sig selv. Og hvad der er ligeså vigtigt angående psykedeliske stoffer, som anekdoterne og legenderne om de fantastiske trips, er jo at virkningen altid vil være et spejl af vort indre. Dvs at de dårlige trips, hvor du ryger på en timer lang rutschetur ned i Helvede, er hjernens måde under påvirkningen at behandle hvad, der i forvejen befinder sig i dit sind. Dét må være argumentet for at adgangen til disse stoffer dels bør reguleres og dels bruges under vejledning af uddannede/anerkendte terapeuter eller shamaner.

På den indre frigørelses opdagelsesrejse kan man jo fx lægge mærke til hvad en fyr som Eckhart Tolle har erfaret:
“What I experienced was the amplification – everything was vibrating – there was an intensity of smell, hearing, the visual, tasting – everything was amplified. Nothing special that I can say otherwise, but some people say “Woah, the world can be so alive” – It always is! You just don’t know it because of the screen of your thinking.”

Og alligevel er det ikke psykedeliske stoffer, men hjemmearbejde med det der evigt snakkende sind, Tolle anbefaler. Og vejene til at få det til at holde kæft og nå dybere tilstande siges at være mange. Så hvorfor i grunden have travlt med at finde kemiske eller entheogene smutveje, kunne man måske indvende? :)

Endelig er det jo helt centralt at understrege, at roden til stress, angst, sindslidelser er det vigtigste at tage fat om først på samfundsplan. Uden en væsentlig styrkelse af vores kollektive beskyttelse på arbejdspladsen samt en samfundsmæssig udvikling mod mindre arbejde (i en grøn omlægning eller revolution), vil vi gå en verden i møde, hvor de færre og færre priviligerede kan komme på refugium, og de andre på nervemedicin og den umenneskelige vej gennem et stadig mere nedskåret psykiatrisk behandlingssystem altimens klimaet går amok med de menneskelige og sociale konsekvenser, der følger heraf. De materielle udfordringer, verden står med, er jo ikke af mystisk karakter, og enhver kan forstå det. Det er et spørgsmål om at ville. Dem der sidder på flæsket vil ikke.

randi christiansen

Bo stefan, kan ikke være mere enig. Jeg er også meget inspireret af eckhart tolle, og som en ayuascarejsende har sagt det, så skal du selv gøre helbredelsesarbejdet, dmt viser vejen. Du kender måske også den danske professor erritsøes forskningsresultater med psilocybins terapeutiske effekt.

I videoen, jeg linker til, præsenterer en kvindelig journalist sine erfaringer, og som hun ganske rigtigt pointerer, er naturens helbredende vækster at foretrække fremfor medicinalindustriens produkter, som er udviklet med henblik på profit og med alt for ringe oplysning og viden om bivirkninger.

Michael Kongstad Nielsen

Det er sgu da stoffer, Randi.
Som oven i købet kan kurere vores kollektive sindssyge, skriver du.
Bo Stefan Nielsen kaldte dem også 'psykedeliske stoffer', uden ophævelser fra din side.

randi christiansen

Hvad er så medicinalindustriens lovlige, psykoaktive stoffer udtænkt af menneskers begrænsede hjerner? Medicin? Som gør mennesker syge og afhængige ofte pga industriens manglende information om bivirkninger. Senest så vi på tv, hvordan mennesker bliver narkomaner af smertestillende medicin, der lanceres som ikke vanedannende.

Og det er påfaldende, at de farligste og mest vanedannende stoffer som alkohol, cigaretter smækfyldte med giftige tilsætningsstoffer, hvidt sukker, digitalt udstyr med det meget giftige stof bromerede flammehæmmere, som findes i modermælk og blodet hos digitale arbejdere og i øvrigt en lang liste af giftige stoffer er tilladte. Men naturens stoffer, som hjælper mennesker til at være fysisk og psykisk sunde i stedet for at være stressede zombier i hamsterhjulet, som kan kontrolleres og tyranniseres, forbydes og fortælles der løgne om.

De, som profiterer på at kontrollere medicinalindustrien, er lykkedes med at undertrykke viden om naturens helbredende psykoaktive stoffer, som tilhører alle.

Så hvad mener du egl med 'stoffer' mikael? Og har du set videoen?

Klavs Hansen

'psykoaktive stoffer udtænkt af menneskers begrænsede hjerner?'
Randi, hvem skulle de ellers väre udtänkte af? Deep Blue?

randi christiansen

At psykoaktive stoffer er udtænkt af menneskers begrænsede hjerner, bør vække til eftertanke. Der er talrige eksempler på, at det kan være katastrofalt at have tillid til disse midler, hvor der altid er en lang indlægsseddel med advarsler om mulige bivirkninger.

Men naturens årtusindgamle gennemprøvede psykoaktive stoffer, som ved professionel assistance gør mennesker sunde på krop og sjæl, forbydes. Hvorfor mon? Sunde mennesker er sværere at kontrollere, de finder sig ikke i fysiske og psykiske overgreb.

Samtidig er det vanskeligere at privatisere, patentere og monopolisere fællesejet, selvom moderne politikere ikke holder sig tilbage i øvelsen at fodre den tyvagtigtige ene procent. Er de dumme og eller korrupte? Tja, nogen steder er korruptionen tydeligere end andre, men danske politikere, som fx esben lunde larsen med hans kvotekongefar og andre privatiseringskumpaner, er blevet stadig mere tydelige i deres uanstændige, kleptokratiske disrespekt for fællesejet.