Læsetid: 5 min.

Populismen er ikke død. Her er fem ting du er nødt til at vide om den

De seneste sejre for europæiske midterpartier giver mulighed for at reflektere over populismen — og vigtige lektier at tage ved lære af for fremtiden
Donald Trump (USA), Kristian Thulesen Dahl (Danmark), Marine Le Pen (Frankrig), Viktor Orbán (Ungarn), Beppe Grillo (Italien), Frauke Petry (Tyskland), Nigel Farage (Storbritannien) og Geert Wilders (Holland).

Donald Trump (USA), Kristian Thulesen Dahl (Danmark), Marine Le Pen (Frankrig), Viktor Orbán (Ungarn), Beppe Grillo (Italien), Frauke Petry (Tyskland), Nigel Farage (Storbritannien) og Geert Wilders (Holland).

Polaris Images

15. juli 2017

Valgsejrene for Emmanuel Macon i Frankring og Marj Rutte i Holland har ændret diskursen i europæisk politik betydeligt. Internationale medier er gået fra at skrive historier om, at »populismen er uovervindelig« til »populusmen er død«.

Det er åbenlyst, at intet af det er sandt. Faktisk går det i gennemsnit bedre for populistiske partier ved valg end nogensinde før i efterkrigstiden.

Flere europæiske lande har populistiske partier i regeringen, heriblandt Finland, Grækenland, Ungarn, Norge og Slovakiet, og verdens mest magtfulde land er underlagt en milliardærpræsident, som helhjertet har omfavnet populismen hos sine hovedrådgivere, især Steve Bannon og Stephen Miller.

Men i det mindste har Macrons fremgang givet os et pusterum til at reflektere over populismen som fænomen på en mindre alarmistisk og mere rationel måde. Uanset om vi kan lide det eller ej, er populismen blevet en indgroet del af indenrigspolitikken i mange vestlige demokratier, og der er ingen grund til at antage, at det kommer til at ændre sig på kort eller mellemlangt sigt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu