Læsetid: 2 min.

’Vi har staten som det helt overordnede, og mellem borgerne og staten har vi foreningerne’

I Danmark er der omkring 70.000 foreninger. Der er foreninger for racekaniner, sejlsportsinteresserede, amatørarkæologer og for håndtrykkets fremme, for fodgængere og fodboldspillere. Mens mange traditionelle fællesskaber er under opløsning, klarer foreningerne sig ifølge undersøgelser godt. I denne serie fortæller en række danske frivillige, hvordan de holder foreningsdanmark i gang
15. juli 2017

Grundtvigsk Foredragsforening i Varde

Omkring 70 medlemmer
Morten Thaysen, formand

Foreningen blev stiftet som en underafdeling til Grundtvigsk Forum i København. Det har været i 1920’erne eller 1930’erne. Dengang havde man en idé om, at hvis man skulle være en ordentlig samfundsborger, så skulle man vide noget om samfundet, og det gjorde man blandt andet ved at gå til foredrag. Det kunne være politiske foredrag eller litterære foredrag eller eksistentielle foredrag. Det var simpelthen en måde at blive en kvalificeret samfundsborger på.

Formålet er det samme i dag: at oplyse om livet og samfundet. Dengang ville en en ung fyr eller en ung pige fra Vestjylland i grundtvigsk forstand blive almue, en form for ressourcepersoner i konkurrencestaten, og derfor handlede det om at gøre folk myndige og fortælle dem, at deres holdning til samfundet er lige så vigtig som alle andres holdning – også de rige eller dem på Christiansborg. Det er det samme i dag. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Thaarup Nyberg

"Foreningerne er det kit, der holder Danmark sammen. Hvis jeg skal op på den store klinge, så tænker jeg, at vi har staten som det helt overordnede, og mellem borgerne og staten har vi foreningerne. Det er simpelthen dem, der holder Danmark sammen."
Fagforeninger og arbejdsgiverforeninger er nok det sejeste kit.