Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Er det småborgerligt at have noget imod utroskab?

12. august 2017

Mange af mine veninder kysser og knalder af og til med mænd, der er i forhold. Nogle gange mænd på deres egen alder, men ofte mænd, der er 10-15 år ældre, som er gift, og som har små børn derhjemme. Nogle gange er der kærlighed indblandet, men ofte er det eftersigende bare sex. Nogle gange er det slipsefyre, men for det meste er det kreative og intellektuelle mænd.

Jeg synes ikke, at jeg dømmer mine veninder (måske lidt de gifte mænd), men hver gang, jeg hører om en ny episode af utroskab, tror jeg en lille smule mindre på kærligheden. Få gange har jeg da selv haft lyst til at være utro, men jeg har aldrig gjort det. Jeg anerkender, at man kan få lyst til at kysse på andre, men jeg synes grundlæggende, at det er amoralsk at gøre det i langt de fleste tilfælde.

Når jeg så tænker sådan, føler jeg mig pludselig lidt gammeldags og småborgerlig, hvilket fører mig til mit spørgsmål: Er det småborgerligt at have noget imod utroskab?

Kvinde, 35

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Odin Rasmussen

Den etik, som mennesker spontant udviser i mellemmenneskelige forhold. Er grundlaget for al etik overhovedet, og det er denne etik , der er forklaringen på, at der er mange fælles træk mellem de etiske normer i samfund, der i øvrigt kulturelt er helt forskellige. Etik stemmer ikke godt overens med Martin Luthers menneskesyn, hvor det naturlige ikke ses som værende godt i sig selv.

Odin Rasmussen

Kant var en tysk protestantisk oplysningsfilosof, der mente at mennesket har ingen erkendelsesmæssig adgang til "tingene i sig selv" , og at al viden derfor må være subjektiv , vi ved aldrig om det vi sanser og tror er sandt. Vi ved intet om guds eksistens, og fornuften gør derfor mennesket til agnostiker. Du vi intet ved om Gud, kan man ikke indrette etikken efter religøs forestilling, men må udlede de etiske empiretiver ud fra forstanden. De kategoriske imperativer er uforanerlige lovsætninger, som mennesket aldrig må overtræde. De vigtigste imperativer er " at man kun må handle som man ønsker at andre skal handle mod en" , eller man må " kun handle således, at det kan danne udgangspunkt for en almen adfærdsregel". Den kristne tro er ikke "sand" men den er alligevel god at opretholde, fordi at troen på sjælens udødelighed, er forudsætningen for at mennesket kan tåle livets ulykker og vælger at handle moralsk. Den moralske handling er den, der gøres af uløst, alene fordi det kategoriske impeativ kræver det. Det bedste opdragelsesmiddel er derfor pligten.

Trond Meiring

"Det kategoriske imperativ" er jo også kompatibelt med Jesu' "gør imod andre, som du vil at andre skal gøre imod dig." Meget af biblens moral er faktisk værd at opretholde. Noget er taget andre steder fra, og andet går igen i andre sammenhænge.

Odin Rasmussen

Kant mente, at den viden der ikke kommer fra sanseerfaringen eller forstandsmæssig overvejelse kan kaldes for " a priorisk" , og den , som mennesket lærer at kende gennem erfaring, kaldes " posteriori" . For Kant var de grundlæggende etiske normer - imperitiverne - givet a priori, og behøvede derfor ikke at blive begrundet i guddommelig åbenbaring eller i filosofiske spekulationer.

Odin Rasmussen

Sandhed: For Aristoteles og videnskabsfilosofien er sandhed udtryk for identitet mellem et sprogligt udsagn og egenarten af et fysisk fænomen i den ydre verden. Om det sproglige udsagn beskriver fænomenet rigtigt, ses af teoriens evne til at forudsige hændelser i fremtiden. Kan dette lade sig gøre , siges teorien at være "sand".
religiøs trossandhed og videnskabeligt konstateret empirisk sandhed udtaler sig lejlighedsvis om det samme, men ser det fra forskellige synsvinkler. Troen søger altså en mening i menneskets liv, og den spørger derfor hvorfor, medens videnskaben forsøger at forudsige dette liv, og spørger derfor hvornår?. Da mennesket ikke kan leve uden at stille begge spørgsmål vil videnskab og tro altid kunne berige hinanden. Men de vil formentlig også altid strides om hvor grænserne går for deres indbyrdes gyldighed.

Johnny Winther Ronnenberg

Det er vist kun på Information at et spørgsmål om yngre kvinders seksual moral eller mangel på samme, at Kant bliver indraget i svaret og starter en eksistentiel debat mellem læserne ;-)

Men det er nu meget godt, at få lidt at grine af ;-)

Majbritt Nielsen, Vibeke Rasmussen, Egon Stich, Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen, Trond Meiring og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Narcissisistisk mangel på respekt for andet end ens egne behov, koblet med et neurotisk behov for at fremstå som en "progressiv" verdensborger overfor hattedamerne nede i kaffeklubben. Hvis det skulle forestille at være modsvaret på småborgerlighed, så giv mig en verden af småborgere.

Henrik Brøndum

For os småborgere er det dog en velsignelse med disse udlægninger af vores typiske personlighed:

"At være småborgerlig er at leve og tænke i overensstemmelse med etablerede værdier på en lidt smålig eller snæversynet måde. Så ja, det er småborgerligt."

Men bør der ikke følges op med analyserer af pjalteproletaren, finanskapitalisterne, husmændene, bandemedlemmerne etc? Hvad er deres syn på utroskab?

Niels Duus Nielsen

Henrik Brøndum, vi pjalteproletarer er en sammensat gruppe, men jeg tror godt, jeg på min klasses vegne kan erklære, at utroskab også er udbredt blandt pjalteproletarer, og at vi kan blive både vrede og jaloux, når det er os, det bliver gjort til hanrej, men at vi er meget, meget mere large, når det vi selv praktiserer utroskaben.

En god ven anbefaler følgende løsning på problemet:

https://www.youtube.com/watch?v=4pmBC_CrQS4

Trond Meiring

Der findes et afrikansk folk, hvor alle voksne og gifte stammemedlemmer, til en bestemt tid på året, har lov til at praktisere utroskab, i nogle dage. Det kan faktisk være ret fornuftig, og måske styrke forhold, eller føre til bytte ved umage matcher etc. Man får således, på legalt vis, udlevet sin eventuelle trang til udenomekteskabelig samkvem. Og så tilbage på konen igen.

Grethe Preisler

Så ta'r vi den én gang til for prins Knud:

"Hanrejen eller den bedragne ægtemand. Et tema hvis potentielle tragik mennesker til alle tider har forsøgt at holde sig fra livet ved aldrig at forsømme nogen lejlighed til at gøre sig sig lystig derover." (Kritikeren Kai Friis Møller i anledning af nok en opførelse af Molieres uopslidelige komedie "Fruentimmerskolen")

Majbritt Nielsen, ulrik mortensen, Niels Duus Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Odin Rasmussen

Går man ud fra , at det højeste mål for menneskers handlinger er at gøre så mange tilfredse som muligt - afviser man at en handling kan være umoralsk, selvom den gør mange mennesker tilfredse - og man ser bort fra at de der har mest brug for hjælp, ofte er meget dårlige til at udtrykke deres behov.

Odin Rasmussen

Trods prins Henrik er klog (taler mindst 5 sprog) - skriver digte på fransk og oversat til dansk. Er tilhænger af emancipation dvs. lige rettigheder mellem mænd og kvinder. Musikalsk og på mange måder har været et aktiv for det danske monarki så ser det ud som om at han i nogen grad har overtaget arveprins Knuds rolle i medierne.

Majbritt Nielsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar