Baggrund
Læsetid: 5 min.

Brøndby og FCK vil være lokalpatrioter, men de har ikke særligt mange lokale spillere

Både Brøndby og FC København dyrker fortællingen om lokalpatriotisme, men ingen af de to hold har for tiden særlig mange spillere med lokalt tilhørsforhold på banen. Det er et vilkår og en tendens i tiden, men alligevel er de lokale spillere savnet hos de to store klubber, der søndag mødes i det klassiske Superliga-derby
To af de få bysbørn, Andreas Cornelius og Daniel Agger, i derby-nærkamp i 2015. I dag er de begge historie i henholdsvis FCK og Brøndby.

To af de få bysbørn, Andreas Cornelius og Daniel Agger, i derby-nærkamp i 2015. I dag er de begge historie i henholdsvis FCK og Brøndby.

Jens Dresling

Moderne Tider
5. august 2017

Fronterne er skarpt trukket op, når Brøndby IF møder FC København i Superligaens nyklassiske lokalderby søndag eftermiddag.

Gennem et kvart århundrede har de to klubber – og ikke mindst fans – markeret sig i kontrast til hinanden, men i hvert fald én ting har de tilfælles: Begge klubber omtaler sig selv som lokalområdets hold, og i de senere år er det blevet en stor del af klubbernes branding og fortælling om sig selv.

Mange fodboldklubber i Danmark og international fodbold lægger vægt på den lokale forankring, og FCK og Brøndby er ikke undtagelser. På FCK’s officielle hjemmeside bliver spillertruppen præsenteret som ’BYENS HOLD’, mens Brøndby netop har offentliggjort ny hjemmebanetrøje under overskriften ’Vestegnens Stolthed’. Holdenes kælenavne bliver brugt aktivt i markedsføringen af klubberne.

Til gengæld går den lokale identitet i mindre grad igen, når det handler om spillerne på banen. Det er en tendens, der har været tydelig i længere tid i international fodbold, men hvor man tidligere har kunnet se flere lokale spillere på FCK og Brøndbys hold, har det ikke været tilfældet i denne sæson.

I sommerens transfervindue, hvor klubber kan købe og sælge spillere, har både begge klubber sagt farvel til lokale spillere, mens en række udenlandske er kommet til.

Derfor er der ikke længere samme identitet på de to hold som tidligere, og søndagens kamp bliver således i højere grad en kamp mellem to sammensatte hold, der ikke rummer mange spillere med lokalt tilhørsforhold.

I den aktuelle FCK-trup er syv spillere ud af 23 fra København og omegn, altså næsten en halvering i forhold til 2014. Hos Brøndby er fem spillere fra Vestegnen – og kun én af disse har udsigt til regelmæssig spilletid i denne sæson.

Omvendt stillede FCK i seneste Superliga-kamp med otte udenlandske spillere i startopstillingen, og Brøndby havde ni udlændinge i aktion i sidste weekend. Faktisk tæller Brøndby-truppen hele 15 spillere med udenlandsk pas. Hos FCK er tallet 12.

Et spørgsmål om identitet

Sådan har det ikke altid været. Går man bare tre sæsoner tilbage til efteråret 2014, var 13 af FCK’s 23 spillere i førsteholdstruppen født i København og omegn, og en række af spillerne var endda opflasket i klubbens egen talentafdeling.

Dengang udtalte den nu forhenværende FCK-anfører Mathias ’Zanka’ Jørgensen, at det betød meget for bådes spillere og klub at have folk en lokal forankring på holdet, så man ikke kun var Byens Hold af navn, men også af gavn.

»Vi ser jo os selv som Klubben i København. Der er godt nok mange andre, men de ligger rundt om. For mig har det i hvert fald længe været naturligt at tænke sådan, og jeg ved, at FCK er noget specielt for ens venner og familie, der også er fra København. De ser noget specielt i klubben, i at det er København, i at det er Byens Hold,« sagde Mathias ’Zanka’ Jørgensen til Tipsbladet i 2014.

I Brøndby har man alle dage fremhævet og dyrket tilhørsforholdet til Vestegnen. Da klubben i 2014 lancerede et storstilet talentudviklingsprojekt ved navn Brøndby Masterclass, meddelte man, at fremtidens Brøndby-hold skulle indeholde 50 procent spillere fra egen ungdomsafdeling.

Den slags ambitiøse og lokalpatriotiske meldinger er blevet ved. I Brøndby IF’s strategiplan fra foråret 2016 kan man endda læse, at det er et erklæret mål at have spillere fra den lokale egn med i Superliga-truppen.

»Det vil fremdeles være en grundpille i vores sportslige arbejde at udvikle egne spillere gennem Brøndby Masterclass. Også her vil vi forstærke den lokale forankring,« lyder det i den såkaldte ’Strategi 6.4.’, der blev lanceret for et år siden med sætninger som »Vi tager afsæt i en stærk, lokal forankring på Vestegnen, hvorfra vi stolt udspringer.«

Da FC København og Brøndby skulle spille mod hinanden i marts 2015, skrev Anders Hørsholt, administrerende direktør i Parken Sport & Entertainment, som omfatter FCK, et indlæg på klubbens hjemmeside om betydningen af den lokale identiet.

»De københavnske drenge ville selvfølgelig ikke spille for os, hvis de ikke var gode nok, men vi er faktisk rigtig glade for, at vi har mange ’indfødte’ københavnere i vores trup. Det betyder noget for vores hold. Det betyder noget for vores klubidentitet. København er ikke bare noget, vi hedder. København er noget, vi er.«

De lokale er svære at erstatte

I løbet af det seneste års tid har FC København imidlertid sagt farvel til københavnerdrenge som Nicolai Jørgensen, Thomas Delaney, Andreas Cornelius og Thomas Delaney, der alle var populære spillere i kraft af deres spillemæssige kvaliteter, men også på grund af deres tilhørsforhold til København.

I samme periode siden juni 2016 har Brøndby mistet folk som Frederik Holst, Daniel Agger, Riza Durmisi og Thomas Kahlenberg, som alle er vokset op i nærheden af klubben og af samme årsag har været meget vellidte blandt fans.

Den slags folk er ikke lette at erstatte, for det kræver en stor talentmasse med mange dygtige spillere fra lokalområdet, hvis man år efter år skal have nøglespillere på førsteholdet med rødder i lokalsamfundet.

Denne sommer har både FC København og Brøndby valgt at investere i udenlandske spillere – eller spillere fra Jylland – og selv om de nye folk har spillemæssige kvaliteter, har de ikke samme tilknytning til klubben og dens fans.

Udlandet lokker

Fodboldklubbernes store fokus på lokal identitet og forankring efterleves sjældent på banen. Den tid, hvor et hold fra Esbjerg udelukkende bestod af vestjyske spillere, er forlængst forbi, og det samme gælder i hovedstaden.

Det handler for det første i bund og grund om at skabe det bedste fodboldhold, det er muligt inden for de økonomiske rammer, og for det andet bliver klubbernes unge talenter tidligere og tidligere solgt til udenlandske klubber.

Alene i år har FCK sagt farvel til tre lokale talenter i form af Victor Jensen, Nikolas Nartey og Joel Felix til udenlandske klubber. De kunne have dannet en ny stamme af københavnske spillere på Byens Hold, men sådan bliver det ikke, for udenlandske klubber er i højere grad blevet opmærksom på danske talenter, der i en tidlig alder bliver lokket til større klubber.

Denne sommer har klubben i stedet hentet spillere til førsteholdet med cypriotisk, tjekkisk og svensk pas, og man har set noget lignende i Brøndby.

Lokale spillere som Andrew Hjulsager, Riza Durmisi og Frederik Holst har forladt klubben i løbet af det seneste år, og denne sommer har også budt på en række markante indkøb af udenlandske spillere. Brøndbys sportsdirektør Troels Bech udtalte for nogle uger siden til Ekstra Bladet, at Brøndby aktuelt har for få lokale spillere på holdet.

»Det er en udfordring for os. Vi vedkender, at vi helst vil lave vores egne spillere i stor udstrækning, men når man kommer op i toppen, er det svært at producere egne spillere nok, der kan være konkurrencedygtige til at spille i den absolutte top. Det tror jeg andre klubber har erkendt også,« sagde Troels Bech ved den lejlighed.

Derfor vil søndagens kamp mellem Vestegnens Stolthed og Byens Hold i højere grad være et opgør, hvor medier, historien og klubbernes fans vil fortælle og dyrke det lokale tilhørsforhold og kampen mellem storby og forstad.

Inde på banen vil der løbe jyder, svenskere, tyskere og østeuropæere rundt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her