Baggrund
Læsetid: 5 min.

Forord: Et menneske, et idérige – et samfund, et idérige

Information bringer her forordet til Thomas Blachmans nye bog, ’Længe leve den kreative masse – beføjelser til ungdommen’
’Mit navn er Blachman, jeg er kommet for at løfte jer op til kagebordet, hvor I kan syne jeres egen originalitet,’ skriver Thomas Blachman

’Mit navn er Blachman, jeg er kommet for at løfte jer op til kagebordet, hvor I kan syne jeres egen originalitet,’ skriver Thomas Blachman

Thomas Borberg

Moderne Tider
26. august 2017

Alle unge mennesker, rejs jer!

Lad fremtidige generationer huske jer for jeres ånd og ikke jeres forbrug.

Alle unge mennesker, rejs jer!

Jeg er her for at hjælpe jer med at finde guldet i gruset i jeres hjerner! Vores lands eneste råstof.

Alle unge mennesker, rejs jer!

Jeg er kommet for at hjælpe jer med at finde pinkoden til jeres eget indre idérige. For I er alle en del af en stor kreativ masse. Ingen skal gå tabt, vi har alle hver vores evner, lykken er at opdage disse evner for derefter at perfektionere dem, bruge dem og bidrage med dem – og på den måde udføre livets gode gerning.

Alle unge mennesker, rejs jer!

Der er alle vegne, overalt hvor I ser hen, problemer, som skal løses. Vær beredt! Lad jeres lyst til at løse problemerne være større end problemerne selv.

Alle unge mennesker, rejs jer!

I er den nye generation, og I skal følges ad. I kan enten gøre det godt, eller I kan gøre det skidt. Jeg vil have, at I skal gøre det genialt.

Alle unge mennesker, rejs jer!

Mit navn er Blachman, jeg er kommet for at løfte jer op til kagebordet, hvor I kan syne jeres egen originalitet. Tro mig, når jeg fortæller jer, at inde bag disse stykker papir sidder I og venter på jer selv med åbne arme, fyldt med kærlighed og tålmodighed til jer selv.

Alle unge mennesker, rejs jer!

Lad jeres ideer vise jer, hvem I er, lad jeres ideer blive vejen at vandre, tilfredse, motiverede og givende, i alvor og i sjov.

Lad mig sætte tempoet lidt op:

Jeg har flere gange hørt mig selv sige: »Jeg er det fag i folkeskolen, der ikke findes i forvejen.«

Og jeg må indrømme, at jeg har studset over, hvad de ord betyder, for alting betyder et eller andet. Sproget er en fantastisk opfindelse, vi deler med hinanden, uanset hvem vi er, hvor vi kommer fra, og hvor vi er på vej hen. Sproget er værd at elske og holde af, passe på og udvikle, for inde i sproget gemmer sig de fleste nye ideer og tanker, vi som mennesker nogensinde kommer til at hitte på. Denne pamflet er derfor skrevet i et sprog, som ikke findes i folkeskolen i forvejen. Den indeholder fem beføjelser, du heller ikke får adgang til i din skoletid.

Mit største ønske er at hjælpe dig til at få adgang til din kreative hjerne, så du kan få en masse ideer og lære at tage ansvar for dem – og dermed for dig selv. Jeg vil have du skal berige dig selv og leve et liv, der rent faktisk er en idé bagved. I sjov og i alvor.

Ideer kan føre til hvad som helst, derfor er ideer også magt, og derfor er det vigtigt, at denne magt fordeles, så vores verden kan bygge på så bredt og nuanceret et idégrundlag som overhovedet muligt. Det at kunne få ideer, udvikle sine ideer og tro på dem er en menneskeret, som ikke kun er forbeholdt de få med medfødt selvtillid, men os alle sammen.

Hvad er en idé? Hvor kommer ideer fra, hvad vil de os, og hvad skal vi stille op med dem?

Det kan virke, som om de kommer ud af det blå uden mellemregninger – lige pludselig er de der! Det kan virke, som om det er totalt tilfældigt, men det er det ikke, ideer kommer til dig, fordi de vil dig noget på et givent tidspunkt i dit liv. De er kommet for at hjælpe dig.

I kimen af dine ideer findes et signalement af, hvem du er, hvor du kommer fra, og allervigtigst hvor du skal hen. Ideerne er dine, de er kommet til dig, og du har på en måde selv fundet på dem. De er så at sige en slags vejskilte i skoven, der fortæller dig, om du skal gå til højre eller venstre, og hvorfor.

Hvornår opstår ideerne så?

Det vigtigste, jeg synes, du skal vide og derfor lære udenad, er, at dine ideer er en naturlig reaktion på dine egne længsler. Sagt på en anden måde fortæller dine ideer dig, hvad du længes efter; idéen vil ganske enkelt have, at du skal forholde dig til den. Så du kan stimulere din længsel efter, at noget godt skal ske for dig, for dine venner og for verden. Så simpelt er det!

Så hvad længes du efter, makker?

Det er her, vi begynder! Jeg vil have, at du skal lære at tage dig selv alvorligt på en sjov måde. I dig er en stemme, den lyder, ligesom den lyder nu, hvor du læser inde i dig selv, stemmen er din egen, og livet igennem vil den stille dig nogle af de vigtigste spørgsmål, du kommer til at blive stillet, fordi det er dig selv, der stiller dem. Lyt til stemmen, når den henvender sig: Hvad om jeg gjorde sådan her, kunne det være en idé?

I begyndelsen høres stemmen kun som en hvisken, men jo mere selvtillid du får, jo højere bliver den. Meget lykke i et menneskes liv handler om kvaliteten af svarene på de spørgsmål, vi stiller os selv, og de ideer, som vokser ud af den samtale, vi fører med os selv.

Opsummering:

Ideer er altså en indefra kommende luksus, som kan konkurrere med al udefrakommende luksus, og det at få ideer er på højde med kærligheden – menneskets smukkeste evne – for gode ideer er lige præcis inspireret kærlighed til dig selv, til alle andre end dig selv og til alt liv på jorden. Det er ikke nok, at vi bare går rundt og siger, vi elsker hinanden alle sammen, uden vi forstår at gøre denne kærlighed praktisk anvendelig igennem det at få ideer og inspirere hinanden.

Jeg har igennem længere tid iagttaget, hvordan min egen hjerne evner at analysere sig selv, og de følgende beføjelser er på en måde mine egne leveråd, som jeg sætter højt, fordi de har beriget mit liv.

Derfor ønsker jeg at give dem videre til dig nu, så du kan opdage alternative muligheder for at danne dig selv, som du vil. Som jeg har gjort.

Er der noget, du ikke forstår, så ring til mig mellem klokken 12 og 12.30 på hverdage på telefon: 22 19 42 32.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her