Læsetid: 8 min.

Frontex er vokset fra 40 til 300 ansatte. Det viser, at EU faktisk godt kan samarbejde på flygtningeområdet

EU’s fælles grænseagentur har siden oprettelsen i 2004 fået et større budget og et bredere mandat. Et eksempel på samarbejde mellem landene i EU om at løse flygtningekrisen. Men samtidig er Frontex kontroversielt, siger forskere
EU’s fælles grænseagentur har siden oprettelsen i 2004 fået et større budget og et bredere mandat. Et eksempel på samarbejde mellem landene i EU om at løse flygtningekrisen. Men samtidig er Frontex kontroversielt, siger forskere

Jacob Ehrbahn

5. august 2017

Man kan rejse frit.

Fra Grækenland i syd til Sverige i nord. Fra Portugal i vest til Letland i øst. Siden oprettelsen i 1957 har den fri bevægelighed været grundlæggende for samarbejdet mellem landene i EU, og med ophævelsen af den indre grænsekontrol har borgere i unionen kunnet rejse fra den ene ende af unionen til den anden og tilbage uden at skulle vise pas.

Det at kunne rejse frit mellem landene er blevet fremhævet igen og igen, blandt andet i den årlige tale om Den Europæiske Unions tilstand af kommisionsformand Jean-Claude Juncker i 2015.

»Et unikt symbol på integrationen mellem landene i Europa,« sagde han om de åbne grænser.

Men for at bevare de åbne grænser mellem medlemslandene annoncerede Juncker et styrket fælles samarbejde om opretholde de ydre: 8.826 kilometer landgrænse og 42.672 kilometer havgrænse rundt om Europa.

»Det forventer vores borgere,« sagde han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Otto Lerche Kristiansen

Frontex kan kun deltage i flygtninge- & asylarbejdet efter invitation fra modtagerlandets myndigheder - og den invitation kommer ikke, hvis landets interesse er, at få sendt de nyankomne mennesker videre.

Frontex vil insistere på at overholde Dublin-proceduren.
Bl. a. skal de nyankomne fingeraftryksregistreres - hva'beha'r, så er det jo modtagerlandet, der skal sagsbehandle disse mennesker, fy fan.

Man kan tænke på Grækenland og Italien; men vi behøver ikke se så langt bort.

Vi modtog muntert flygtninge og migranter i Rødby og Kruså uden finderaftryksregistrering.
Uha NEJ.
Næh - ind i særtoget fra Kruså og videre mod Sverige.

De måtte selv vandre turen fra Rødby og Gedser - og hvis man gav et lift, blev man hevet i Retten anklaget for menneskesmugling af disse uregistrerede mennesker.

Vi har et vidunderligt ----- Politi

Efter min opfattelse er Frontex en af EU´s skandale. En anden skandale er EU´s samarbejde med Tyrkiet om at stoppe flygtningestrømmen til Europa mod betaling. Og så må man tænke på, at hverken kommissionen eller parlamentet kan tage beslutninger, det kan kun ministerrådet - altså EU-landenes regeringsledere.

Som det er nu, rummer Tyrkiet formentlig knapt 3 mio. syriske flygtninge, og det er mange. Men ud over at EU har betalt Tyrkiet, er EU i al diskretion samtidig begyndt at forsørge 850.000 flygtninge i Tyrkiet, der ikke har anden mulighed for at kunne overleve.

Derfor kan man slå fast, at EU-landenes regeringsledere ikke er i stand til at tage en langsigtet, rationel og fremsynet beslutning. De halser efter enhver forudsigelig udvikling med umoralske hovsa-løsninger. For denne flygtningekrise var faktisk forudset af FN og alle andre organisationer længe før EU´s ministerråd regerede. Og det umoralske i Dublin-traktatens bestemmelser var også forudset, og nu hvor alle kan se det umoralske, rettes den ikke til.

Torben Lindegaard

@Gert Romme

Du har 100% ret i, at alle beslutninger i EU træffes af Ministerrådet - og de 28 mennesker kan aldrig blive enige om noget så vælgermæssigt upopulært som flygtninge- og migranttilstrømningen til Europa. De vil hellere spille Sorte-Per og om nødvendigt lukke grænserne om hvert land, så nabolandet sidder med netop Sorte-Per.

Vi danskere kan heldigvis glæde os over Holger K. Nielsen fremsyn, da han skaffede os vores gode Retsforbehold - lad de andre 27 lande selv rode med alle de asylanter.

@ Torben Lindegaard,

Jeg er faktisk EU-tilhænger. Men bortset fra den solide økonomiske gevinst, der er forbundet med den frie handel, tror jeg, at Europa har størst fordel af et tæt og solidarisk samarbejde.

Men jeg kan også se, når EU ikke fungerer. Og set op gennem tiderne har EU absolut fungeret bedre og mere solidarisk. Man siger, at kommissionen ikke har den store betydning, med det hele var faktisk bedre under Jacques Jean Delors. Men den politiske udvikling i EU´s medlemslande har formentlig "forskubbet" sig, og det er ministerrådets valg af kommissionsformand formentlig også et eksempel på.

Det ene af vores to opholdslande, som vi har personnumre til, er et EU-land uden en Holger K. Nielsen, og det er meget tilfredsstillende for os. Desværre skuffer det os, at det land som modtager vores skattebetalinger uden at give os stemmeret, er så negativt i forhold til solidariteten i EU.

Jonathan Smith

Alternativ für Deutchland var ved at få ægte fodfæste, men den brede midterregering med Merkel i spidsen fik taget brodden af dem ved ægte statsmandskab - inkluderende den pragmatiske aftale med Tyrkiet.

Kommer der en ekstra million flygtninge, som i 2015, til Tyskland i år eller næste år er der stor risiko for facismens genopstandelse i EUs største land. Nogle gange er hvad der umiddelbart synes godt i virkeligheden ondt og omvendt.

Philip B. Johnsen

Det er tydeligt, at man helt har tabt sutten i EU.

Der er ikke tilstrækkelig bæredygtig energi til rådighed for, at fortsætte kapitalisme ved forbrugsdrevet økonomisk vækst, uden at det resultere i 'ikke håndterbare' menneskeskabte klimaforandringer.

Arbejdes der på en løsning af denne udfordring?
Nej!

Vil det dette blive tydeligt for alle mennesker inden for få år?
Ja!

Se på det store billede, vold er kun et tegn på afmagt.

"Those trapped in Libya are vulnerable to human rights violations and abuses including killings, torture, rape, kidnappings, forced labour, and arbitrary and indefinite detention in cruel, inhuman and degrading conditions."

John Dalhuisen, Amnesty International

Link: https://www.amnesty.org/en/press-releases/2017/07/central-mediterranean-...

Philip B. Johnsen

Et lignende eksempel:

Dansk løfte om livsvigtige søkort til Grønland brudt sammen.

Link: https://www.information.dk/telegram/2017/08/dansk-loefte-livsvigtige-soe...

Igen hvad er det politikerne egentlig siger mellem linierne?
Hvorfor et det ikke vigtige at se på de bagvedliggende årsag til problematikken?

Klima og energiminister Lars Christian Lilleholt, kan ikke ændre kurs, der er derfor ikke brug for nye søkort over de nye isfrie områder, skabt af menneskeskabte klimaforandringer, sagen er som bekendt, at det er det internationale marked der diktere rammerne for international klimapolitik, så det er bare ærgerligt, men det ønskes fra højeste sted, at menneskeligheden må sejle i blinde, Lars Christian Lilleholt (V) "beklager situationen", men sådan er det!

Baggrund: Folketinget oktober 2009
De om sommeren nu isfrie områder, forårsaget af de menneskeskabte klimaforandringer, har på den baggrund skabt en stor stigning i antallet af turistbåde og krydstogtskibe i grønlandske farvande, derfor indgår miljøminister Troels Lund Poulsen (V) en samarbejdsaftale med Grønlands selvstyre om at producere nye og digitale søkort, der skal kortlægge det 5-600.000 km store havområde ved Grønlands vestkyst og sydlige spids.

Philip B. Johnsen

Saglig politik ikke er på mode, de regeringsbærende partier og pressens indoktrinering af borgerne, appelleres ikke til brug af personlig dømmekraft eller selvstændig tænkning, ligesom en saglig diskussion af indholdet bevist undgås, det er det internationale marked der diktere rammerne for bl.a. international klimapolitik og presses dækning af politik afspejler dette helt generelt, med andre ord, det er meget tydeligt opfattelsen, at det forhold, at det internationale marked diktere rammerne for politik og pressens dækning, det kan der ikke på nogen måde ændres på, det internationale marked er Gud.

Den bedste forhåndenværende verificeret videnskablige forskning consensus i verden, er enig om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, det skaber millioner af flygtninge!
Den 100 gange accelerert udryddelsen af dyrearter, er ligeledes er menneskeskabt, hvorfor er det i denne forbindelse relevant?

Fordi politisk forbrugsdrevet økonomisk vækst, de menneskeskabte klimaforandringer, samt massemord i Afrika og på Middelhavet i kølvandet, forårsaget af manglende politisk handling på de udløsende underliggende udfordringer, ved benægtelse af realiteterne og manglende politisk saglighed, fordi det internationale marked er Gud for politikere, samt for pressen, er en kriminel handling, en forbrydelse imod menneskeligheden.

On the brink: Sixth mass extinction ’that will eradicate 75% of life on Earth is drawing closer’
Read more: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1362454/Earth-heading-six...

"Det er afgørende for regeringen, at vi gør alt, hvad vi overhovedet kan for at understøtte, at Danmark fortsat er et førende olie- og gasland."

Klimaminister Lars Christian Lilleholt.