Læsetid: 9 min.

Kvinders biologi passer dårligt til jobbet som softwareingeniør. Eller hvad?

I denne uge fyrede Google en medarbejder, fordi han ville diskutere, om biologiske forskelle mellem kønnene kan forklare, hvorfor der er få kvindelige softwareingeniører. Og så brød helvede løs
I gennemsnit er kvinder mere tilbøjelige til at ville arbejde med mennesker, mens mænd er mere tilbøjelige til at ville arbejde med objekter – skriver den nu fyrede Google-medarbejder James Damore i sit manifest – og derfor kan uligheden i techbranchen ikke kun forklares med diskrimination og sociale konstruktioner – den er også et produkt af biologi. Information har bedt en debatredaktør, lederen af datalogistudiet, en kvinde med job i softwarebranchen og direktøren for Kvinfo om at forholde sig til den påstand.

I gennemsnit er kvinder mere tilbøjelige til at ville arbejde med mennesker, mens mænd er mere tilbøjelige til at ville arbejde med objekter – skriver den nu fyrede Google-medarbejder James Damore i sit manifest – og derfor kan uligheden i techbranchen ikke kun forklares med diskrimination og sociale konstruktioner – den er også et produkt af biologi. Information har bedt en debatredaktør, lederen af datalogistudiet, en kvinde med job i softwarebranchen og direktøren for Kvinfo om at forholde sig til den påstand.

Stefan Boness

12. august 2017

Det skulle egentlig bare have være et internt debatoplæg til medarbejderne hos Google i Californien, men det ti sider lange dokument, som softwareingeniøren James Damore mailede til sine kollegaer, endte i hænderne på mediet Vice. Og så brød helvede løs.

Sagen er den, at Google frygtelig gerne vil have flere kvinder ansat – i dag er 69 procent af Googles ansatte mænd, og i techafdelingen er tallet helt oppe på 80 procent – derfor har virksomheden en diversitetspolitik, som skal reducere de ansattes »ubevidste biases«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Annika Hermansen
Annika Hermansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torsten Jacobsen

Hvorfor har 'Moderne Tider' dog ikke interviewet en person, der ved noget om sagens kerne?

I stedet for interviewer man en journalist, en datalog, endnu en datalog, og en jurist. To af de adspurgte medgiver at de end ikke har læst den tekst artiklen tager som sit udgangspunkt i.

Så endnu engang har vi altså at gøre med en 'forøvrigt mener jeg'-artikel, der i bedre tider ville være blevet standset på redaktørens bord.

Raseriet i progressive kredse var ellers til at tage og føle på, da Peter Skaarup(DF) kom til at afsløre sin egen selvtilfredse ignorance med udsagnet om, at Politik er følelsernes kampplads frem for faktas. Men forargelsen har måske blot rod i, at han føler det forkerte?

Godt at vi har journalister, dataloger og jurister som føler det rigtige, og som derfor uden at snavse sig til med vulgære hensyn til indsigt, kan opsætte rammerne for, hvad der bør føles og menes om dette og hint.. Så slipper vi for at bruge tid på det!

Allan Stampe Kristiansen, Mads Jakobsen, Jeppe Moritz Led, Morten Balling, Teis Iversen, Bjarne Bisgaard Jensen, Finn Thøgersen, Niels Nielsen, Flemming Berger, Erik Karlsen, Jeppe Larsen, Janus Agerbo, Torben K L Jensen, Henrik Rasmussen, Eva Schwanenflügel, Christian Larsen, Hans Ingolfsdottir og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Fra ovenstående artikel, med direkte adresse til Information og 'Moderne Tider':

"When journalistic institutions widely publicize material of this sort, only to abdicate the vital work of rigorously addressing its substance, they make its least plausible claims more likely to be normalized. They leave the project of assessing its merits and flaws to Twitter, Facebook, Reddit, and other venues where the loudest voices tend to prevail, instead of offering their own careful reporting and expert analysis."

Søren Ferling, Allan Stampe Kristiansen, Niels Nielsen, Flemming Berger, Janus Agerbo, Bjørn Pedersen, Eva Schwanenflügel, Hans Ingolfsdottir og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Søren Rehhoff

Jeg synes det James Damore skriver, ligeså meget har udgangspunkt i nogle grundlæggende politiske forskelligheder, som det handler om biologisk betingede kønsforskelle. Han kalder sig selv for klassisk liberal, der lægger stor vægt på individualisme og fornuft. Så selvom han bifalder Googles intentioner om, at fremme diversitet, så mener han, at deres strategier for at nå det mål er forkerte, fordi de er for "venstreorienterede" og ignorerer, hvad han mener er indbyggede biologiske forskelle. Han mener f. eks. også, at konservative synspunkter bliver undertrykt hos Google, istedet for at blive diskuteret fordomsfrit. Et eller andet sted er det en klassiker, venstreorienterede vil sikkert være mere tilbøjelige til at mene, at uligheder skyldes nogle strukturelle forskelle i form af f. eks. fordomme om køn, mens mere konservativt orienterede mennesker, både mænd og kvinder, vil mene at der grundlæggende er en naturlig eller biologisk orden, der sætter nogen grænser for ligestilling og i den forbindelse er Damore så mere konservativt anlagt, hvilket så ikke har været i overensstemmelse med Googles principper på det område.

Søren Ferling, Henriette Bøhne, Niels Nielsen, Karsten Aaen, Hanne Ribens, Christian Larsen og Johnny Winther Ronnenberg anbefalede denne kommentar
Lars Steffensen

En anden af Jordan Petersons pointer er at mænds tendens til at orientere sig mod objekter kan forklare mænds større tilbøjelighed til misbrug af alkohol og stoffer. Det kan forstås sådan at hvor kvinder søger til facebook eller telefonen i krisesituationer, så søger mænd mod den lokale cafe eller bodega.

Hvis feminister mente det alvorligt at der skulle være lige vilkår, så ville de måske medtage de forskelle, der tæller til den anden side.

Det kunne også udtrykke sig ved at feminister i højere grad forsøgte at hindre voldtægt, selvmord, misbrug og ikke kun fokuserede snævert på den uretfærdighed, der rammer økonomisk velstillede kvinder.

Søren Ferling, Niels Nielsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

"diversitetspolitik" ..... så virker det pludselig ganske hyggeligt at DR nøjes med en "mangfoldighedskonsulent"

Niki Dan Berthelsen

Kunne alle parter blive enige om at det er få kvinder, som finder programmering spændende?

Så er talent/ikke talent diskussionen vel ligegyldig?

David Henriksen

Feministernes største problem er at de er fjerne for ikke-elitære kvinder som bare passer deres familie, mand og arbejde. De går kun op i hvad folk må og ikke må sige og elsker legen "kvinder kan alt lige så godt som mænd eller BEDRE". Det er også en sjov leg i cirka to minutter men har ingen hold i virkeligheden.

Mette Poulsen

Han har brudt sig mod personalepolitikken og er blevet fyret. Det er vel ikke første gang, det er sket hos google.

Søren Kristensen

Mænds hjerner er større og ofte mere teknologifikserede/logisk tænkende end kvinders. Men verden har også brug for kvindehjerner og alt det intuitive de står for. For kun et halvt århundrede siden var der i øvrigt slet ikke noget der hed software. Til gengæld så man meget fjernsyn.

Odin Rasmussen

Jeg aner ikke hvad arbejdsopgaver "software ingeniør" udfører. Jeg har selv taget en "web-integrator" uddannelse på Roskilde Tekniske Skole. ( Programmering af hjemmesider med database i Php). Hvis jeg skal lufte mine fordomme mener jeg at kvinder generelt er mere intelligente end mænd og det giver sig udslag kognitivt, emotionelt, kinetisk og på en lang række andre områder. Kvinder bliver ældre end mænd i gennemsnit. Mænd kan sagtens være intelligente, men oftest er det på nogle enkelte områder som fx teknisk intelligens og mænds kroppe er ofte større end kvinders om det er kulturelt eller biologisk og eller i sammenspillet. Det moderne samfund har jo ikke eksisteret så lang tid i forhold til hvor længe der har eksisteret mennesker. De fleste dyrearter er der ligeledes forskel på han og hun og deres arbejdsopgaver bl.a. i forbindelse med pleje af deres yngel. Nogengange så meget forskel at man skulle tro der var tale om forskellige arter. Mennesker har så en bevidsthed som vi kan forme biologien efter - kulturen. Om mænd kan noget kvinder ikke kan. Det korte svar er Nej.
Så ja tak til kønnets mystik - men udover det så mener jeg at ethvert nyfødt barn som udgangspunkt har samme potentiale til at blive hvad de vil. Det er jo ikke ligesom med dyrerne at de vi lærer når vi er små er det som vi laver når vi er blevet voksne. At vi så møder så meget modstand i livet.

Rikke Nielsen

Programmering er noget af det sjoveste, jeg har prøvet. Hvis de fleste kvinder har fået tudet ørerne fulde af, at programmering kun er for mænd, har det måske holdt dem væk fra at gøre forsøget. Hvilket er super ærgerligt for dem, da de er gået glip af rigtig meget.

Søren Ferling

Sagens er interessant fordi den instans, der rangordner vores søgeresultater og nedprioriterer resultater, den selv finder politisk uønskede, her viser at være PK og helt anvisende overfor saglighed.

Vi er således kulturelt kommet tilbage til Den katolske Kirkes liste over forbudte bøger.