Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Carl Holst

Det er Johannes Sløks fortjeneste, at socialordfører Carl Holst (V) allerede som teenagedreng knækkede ’et par kierkegaardske koder’, der har haft stor betydning for ham som menneske
Det er Johannes Sløks fortjeneste, at socialordfører Carl Holst (V) allerede som teenagedreng knækkede ’et par kierkegaardske koder’, der har haft stor betydning for ham som menneske

Claus Bonnerup

Moderne Tider
19. august 2017

– Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Jeg ville først og fremmest ønske, at alle læste bøger. Og mange ville have stor glæde af at læse Henrik Jensens Ofrets århundrede. Den giver et enestående indblik i den menneskelige ondskab, der ledte til både Første og Anden Verdenskrig. De rædselsfulde beskrivelser viser, at fred i Europa ikke kommer af sig selv, men er noget, vi skal værne om. Og så har jeg jo som sønderjyde slægtninge, der omkom i eller var stærkt berørt af Første Verdenskrig. På den måde har jeg også et ret personligt forhold til emnet.«

– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Jeg knækkede et par kierkegaardske koder, da jeg som teenagedreng læste Johannes Sløks Kierkegaard – humanismens tænker. Den har haft stor betydning for mig som menneske. Og det har Biblen også. Jeg er et religiøst menneske, og her har jeg fundet mange livskloge råd og trøstende ord, der har været brugbare for mig i forskellige former for kriser. Eksempelvis i fortællingen om Daniel i løvekulen. Den handler om, at Daniels modstandere ikke kunne ramme ham på hans embedsførelse, hvorfor de valgte at angribe ham på hans tro.«

– Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg er aldrig kommet igennem De sataniske vers af Salman Rushdie, trods flere forsøg. Og Aleksandr Solsjenitsyns Gulag Øhavet var en slem læseoplevelse. Den rummer de mest rædselsfulde beskrivelser af, hvordan det former mennesker, samfund og kulturer, når et totalitært styre tager monopol på sandheden og ikke lader andre komme til orde. Jeg har ikke fortrudt, jeg har læst den, men den var led at komme igennem.«

– Hvilken type læser er du?

»En all-round type. Jeg læser med svingende intensitet, men jeg har altid gang i én eller to skønlitterære bøger ved siden af den faglitteratur, jeg læser i arbejdsøjemed. At læse giver mig en vigtig indsigt og dannelse.«

– Hvornår læser du?

»Det varierer meget. Jeg lytter til lydbøger i toget på vej på arbejde og læser ved sengetid. Men det bliver til mest i ferier og weekenden.«

Serie

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Bøger og bøg.