Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: René Gade

René Gade, nytiltrådt gruppeformand for Alternativet, har følt sig nysgerrig, klog, cool og på vej mod noget stort med Jan Kjærstad-bøger i hånden
René Gade, nytiltrådt gruppeformand for Alternativet, har følt sig nysgerrig, klog, cool og på vej mod noget stort med Jan Kjærstad-bøger i hånden
Moderne Tider
26. august 2017

– Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Naiv. Super af Erlend Loe. Den er virkelig en fornøjelse. Jeg skraldgrinede undervejs, forsøgte lydløst, men opgav med tårerne trillende ned ad kinderne. Ofte blev jeg nødt til at finde en at læse passager op for, fordi jeg bare måtte dele oplevelsen. Omdrejningspunktet i bogen er meningen med livet, og skarpt sat op kan den kortvarigt opnås – også som voksen – ved at sidde med et bankebræt og hamre træstave i vatter, som vi kender det, fra vi var små. Vi oplever virkeligheden gennem hovedpersonens betragtende og uspolerede evne til at se tingene, som de er. Lidt af det, Jørgen Leth vel kritiseres for af Lars Von Trier i De fem benspænd, men som på samme tid hyldes af selvsamme kritiker. Den er letlæselig og kort.«

– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Da jeg læste Nordisk sprog og litteratur i Aarhus, var jeg omkring 20 – og årtusindeskiftet lå som en storladen løftestang for mit skifte fra ung til voksen. Jeg var stoppet med at spille fodbold på eliteniveau og oplevede en verden af litteratur og muligheder som studerende, som jeg måske ikke helt var klar til. Jeg syntes, det var interessant, men tænkte nok mere på at komme ud og blive tekstforfatter på et reklamebureau, tjene penge og forelske mig endnu mere.«

»Måske er min idé om, hvor fremragende trilogien Forføreren, Erobreren og Opdageren af Jan Kjærstad  er, ude af proportioner, fordi de år i sig selv er dannende. Omvendt står den lysende klart for mig. Forsiderne, oplevelsen af at gå på opdagelse i intertekstualiteten og føle sig i en ophøjet tilstand bare ved at sidde med bogen eller tage den med i parken. Jeg følte mig nysgerrig, klog, cool og på vej mod noget stort med den i hånden. Ligesom hvis du åbner en flaske vin og sætter dig over i et hjørne af stuen og lytter til den musik, der vækker minder og rammer dig og dit sted i livet, lige nu.«

– Hvad er den værste bog, du har læst?

»En af de utallige bøger, jeg aldrig har ’talt’ færdig med. Den skal ramme noget i mig ligesom en samtale uden papir.«

– Hvilken type læser er du?

»Ham, der virkelig gerne vil.«

– Hvornår læser du?

»På ferier – og efter arbejde, når jeg ikke er hjemme ved familien.«

Serie

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her