Læsetid 6 min.

Lars Dahlager: ’De venstreorienterede er de eneste, der har bragt dansk mad frem’

Ideen om lokale råvarer, det nynordiske og økologien – kort sagt alle de gode bevægelser, vi har set i dansk madkultur – stammer fra venstrefløjen, mener Politikens madskribent Lars Dahlager
12. august 2017

– Hvor venstreorienteret er du på en skala fra 1-10?

»Jeg er en 4’er. Jeg stemmer altid til venstre for midten, men jeg bliver også altid skuffet over, hvad de røde gør. Jeg har stemt på Alternativet og har ikke lavet andet end at harcelere over alle de forskellige former for lort, de lukker ud. For eksempel skulle medlemmer af Alternativet forsøge at være veganere i en måned. Dér tænker jeg, at det ikke er et politisk parti, men nærmere en sekt, der holder almindelige mennesker fra livet.«

– Fra 1-10 hvor madglad er du?

»Hvis det skal handle om, hvor meget jeg elsker at spise, er det 9. Jeg kan ikke stoppe, når jeg endelig går i gang.«

– Hvad er din mest venstreorienterede madoplevelse?

»Det er at købe og drikke naturvin nede fra den naturvinsbutik, der hedder Rosforth & Rosforth. De får vinen transporteret op i en tremastet skonnert én gang om året for at undgå co2-udslip. De har også arbejdet på at få det trukket op med heste. Det er så ekstremt upraktisk og ineffektivt, at det kun kan være venstreorienteret. Det er baseret på den her meget fine idé om, at man gerne vil gøre noget godt i verden, og at de her vine ikke skal være en belastning for kloden. Men det er også baseret på en idé om, at man kan smage de gode viljer, der er lagt i vinen. Når jeg køber en naturvin hos dem, kan jeg bilde mig utroligt meget ind bagefter. Jeg kan for eksempel smage glæde og lykke og barkede hænder.«

– Hvad finder man altid i dit køkken?

»Mørk chokolade. Jeg er næsten altid på en eller anden kur. Forskerne mener, at det er så sundt, at det er en form for grøntsager, og så smager det så utroligt kedeligt i store mængder, at man jo ikke kan spise særligt meget af det.«

– Hvad er din livret?

»Jeg har ingen livret, det er noget pjat. Det ville være en svaghed, hvis jeg kunne pege på en enkelt ret.«

– Hvad kunne du – af politiske årsager – aldrig finde på at spise?

»Ikke noget, jeg spiser alt.«

– Hvad gør du med rester?

»Jeg er en verdensmester i at få bugt med rester. Jeg gemmer alting, den lillebitte sjat. Vi bruger det i madlavningen i løbet af ugen, eller også har vi en af dag, hvor ungerne får et eller andet hvid pasta med ingenting, og så kan jeg tømme køleskabet for rester og lave en omgang sammenskudsmad til mig selv eller min kæreste.«

– Hvor ofte spiser du kød?

»Det gør jeg stort set hver dag. Det ærgrer mig lidt. Jeg synes, det er en mental svaghed ikke at kunne undvære kød.«

– Har du en madpolitisk kæphest?

»Jeg har mange. Folk skal blive bedre til at salte deres mad. Det er ikke politisk at salte mad ordentligt, men det er det, der gør, at tingene hænger sammen. Hvis man kan salte ordentligt, så kan man få alt til at smage godt. Folk salter for lidt, og det gør, at vi ender med at spise forkert.«

»En anden kæphest er, at folk skal droppe at drikke 0,5 procent mælk. Folk skal drikke fed mælk. Drop mellemprodukterne: fedtreduceret fløde, fedtreduceret kokosmælk – de halve løsninger. Brug de rigtige produkter og brug mindre af dem, hvis man gerne vil spare på kalorierne. Jeg tror ikke, der er sundhedsmæssige gevinster ved at bruge de her produkter, men der er nogle smagsmæssige ulemper, som gør, at folk igen ender med at spise forkert og for meget junk, fordi deres hjemmelavede mad ender med ikke at smage godt nok.«

– Hvad er den mest højreorienterede spise, du kan komme i tanke om?

»Det er McDonald’s. Ikke fordi, det kun er højreorienterede mennesker, der spiser der, men fordi liberale har en særlig nydelse ved at fremhæve, at de tager deres børn med på McDonald’s. Især når der har været debatter om, at børn spiser for usundt. Så vil liberale kommentatorer gå ud og sige noget i stil med, at ’det er der ikke nogle, der skal bestemme! Jeg tager mine børn med på McDonald’s i morgen, haha!’ En typisk, liberal dumhed, hvor de bruger fastfoodkæden som et symbol på deres ret til selv at bestemme deres indtag.«

– Hvad er det bedste, venstrefløjen har tilført den danske madkultur?

»Det er den eneste fløj, der har tilført den danske madkultur noget som helst de seneste ti år. Alle de gode bevægelser, vi har set i dansk madkultur, stammer fra venstrefløjen. Ideen om lokale råvarer, og det nynordiske – og økologien, som også er det, vi begynder at tjene penge på. Hele ideen om kvalitet er en totalt venstreorienteret opfindelse. Det eneste, højrefløjen har sagt, er, at vi bare skal gøre det samme som altid og lave endnu flere svin på endnu mindre plads.«

– Og hvad er det værste?

»Hørfrø. Ideen om, at der er de her særlige råvarer, vi aldrig har haft i vores kultur, som har utrolig dybe helsebringende egenskaber, f.eks. hørfrø eller kokosolie. For det første er det fagligt forkert, at hørfrøolie skulle være bedre end olivenolie. For det andet er det bare indbildning og en måde at medicinere sin mad, frem for at det handler om velsmag.«

»Venstreorienteret mad er er visionært og innovativt, men også bekymret. Mad, der gnaver på ens samvittighed, og måske er for overvejet og gennemanalyseret. Et måltid på en venstreorienteret restaurant skal altid ledsages af en længere forklaring om, at råvarerne er lavet af en bonde i Lejre, og at opvaskeren er fra Kenya.«

– Hvor bevidst bruger du mad som identitetsmarkør?

»Jeg er ikke bange for at indrømme, at jeg også indtager KIM’s chips eller pizza med ananas på. Så jeg bruger ikke mad til at udvise, at jeg har den helt rigtige identitet. Men det sker da, at jeg poster billeder på Facebook af mad, som jeg er stolt af – et særligt godt rustikt brød, en hjemmelavet gourmetpizza eller en særlig lækker fisk.

Den franske omelet

Der er ikke noget mere fascinerende simpelt og samtidig svært som den klassiske franske omelet, der er tyk og fluffy frem for flad og bastant, og har fået lige præcis nok til ikke at være flydende indeni, men ikke et sekund for meget, så den bliver den tør og gummiagtig som en rengøringsvamp. Timing er alt, og det kræver øvelse.

Tag to til tre æg, men aldrig flere – skal du lave omelet til flere personer, så lav to i rad frem for en stor. Pisk æggene grundigt i en skål med en gaffel eller et piskeris til æggehviden er integreret med blommen. Tilsæt en lille teske salt eller to ’drej’ pr. æg fra din Peugeut-kværn. Derefter peber.

Smid masser af smør på en varm slip let-pande. Tilsæt æggene. Træk massen ind mod midten af panden nogle gange med din spatel (man kan også piske massen til røræg). Når massen næsten er stivnet overalt, folder du omeletten på midten, så på midten igen (eller rul den forsigtig sammen). Det skal ikke tage mere end 30 sekunder alt i alt. Server med eller på rugbrød.

Joachim Sperling: Giv højrefløjen lidt mere credit

»Jeg er enig i, at det er en kunst at tilberede en ordentlig omelet. Og jeg kan godt lide, hvad Lars Dahlager ellers siger. Men helt ærligt. Skal vi nu ikke give højrefløjen lidt mere credit? Hvorfor reducere det at være borgerlig til et spørgsmål om McDonalds? Hvad med te fra Perchs og kager fra La Glace? Eller en frokost på Søllerød Kro? Det er da megahøjreorienteret og velsmag fra øverste hylde.«

»Det er også ævl at påstå, at det var venstrefløjen, der stod bag det nye nordiske køkkenmanifest. Der var klart fokus på bæredygtighed, trivsel og selvforsyning, som er en variant af noget venstreorienteret. Men ideen var faktisk at dyrke den begrænsning, der ligger i ikke at bruge de andres råvarer, for derved at kunne udvikle et lokalt særkende, som man senere kunne bygge en forretning ud af. Jeg mener: Claus Meyer endte jo med at sælge til en kapitalfond og få flere hundrede millioner kroner ud af det. Så bliver det ikke mere kapitalistisk.«

De røde spiser

De Røde Spiser – Danmarks eneste venstreorienterede madmagasin – politiserer hver uge alt det, vi putter i munden. Mad er gennemsyret af identitet og ideologi: Hvem er vi, hvor kommer vi fra, og hvem vil vi gerne være, når vi spiser? Et fornuftigt venstreorienteret menneske bør selvfølgelig spise venstreorienteret mad. Men hvad er det? Hvor ligger bælgfrugter på den politiske skala, og er hummeren egentligt rød eller blå?

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig - første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu