Mattias Tesfaye: ’Der er jo en årsag til, at Støjberg spiser hvidt toastbrød og drikker cola’

Af ægteskabelige årsager kan socialdemokraten Mattias Tesfaye ikke komme hjem med buræg. Men han har aldrig kunnet overskue den politiske forbruger
Moderne Tider
19. august 2017

– Hvor venstreorienteret er du på en skala fra 1-10?

»Syv-otte stykker, hvis 10 er mest venstreorienteret.«

– Fra 1-10 hvor madglad er du?

»Syv til otte.«

– Hvad er din mest venstreorienterede madoplevelse?

»Typisk i en situation som nu, hvor jeg er totalt mæt. Jeg har lige spist pitabrød med rejer; det smagte forbløffende godt. Jeg er ikke sådan en, der står tusind timer i et køkken og nyder at lave mad. Jeg nyder at spise mad. Og jeg nyder at være mæt. Nogle liberalister argumenterer for, at mennesker skal være sultne for at præstere mere. Jeg tror på det modsatte. Folk, der er trygge og mætte, har mest at bidrage med til deres omgivelser. Det er normalt de mætte, der mener, at folk skal være sultne. Jeg synes, det er et godt ideal, at alle er mætte. Og så må man jo gå forrest.«

– Hvad finder man altid i dit køkken?

»Havregryn. Og ketchup, fordi jeg har børn, og det får alting til at glide ned.«

– Hvad er din livret?

»Spaghetti med kødsovs og ketchup. Og parmesan. Hvis man kommer ind på en restaurant og bestiller spaghetti med kødsovs og en kop kaffe, og de kan klare den, så er min erfaring, at de kan finde ud af at lave alt.«

– Hvad kunne du – af politiske årsager – aldrig finde på at spise?

»Af ægteskabelige årsager kan jeg ikke komme hjem med buræg. Jeg må indrømme, at jeg aldrig har kunnet overskue den politiske forbruger. Jeg køber bare ind, og hvis en vare er dyrket af slaver og sprøjtet med pesticider, så forventer jeg, at myndighederne griber ind og holder det væk fra hylderne.«

– Hvor ofte spiser du kød?

»Hver dag, og mange gange om dagen. Jeg så, at Alternativet foreslog en kødfri dag på plejehjemmet. Det er skrækkeligt, et frygteligt forslag. De gamle skal have lov at få alle de karbonader, de lyster. De har fløjet til Mallorca en gang eller to. De har ikke trukket på klimakontoen i forhold til min generation, og så skulle vi tage karbonaderne fra dem? Hvis man endelig skal gøre det sådan op, så tror jeg, at Alternativet skulle regne på, hvor mange karbonader, der går på en tur til New York.«

– Har du en madpolitisk kæphest?

»Hvis det er usundt og farligt, så skal staten forbyde det. Det skal ikke overlades til vores egen gøren og laden i supermarkedet. Og med det har jeg også sagt, at man ikke skal gå og have dårlig samvittighed over, hvad man kommer i indkøbskurven. Det dér med at se ned på folk, der træffer andre valg, er en ond skik. Hvis vi mener, buræg er onde, så skal vi forbyde dem. Og så skal vi have karbonader til de gamle!«

– Hvad er den mest højreorienterede spise, du kan komme i tanke om?

»Små portioner på store tallerkner. Server nu bare det, I har, så skal jeg nok spise det. I stedet for kommer der ni tallerkner ind, og så skal ham den illegale nigerianer stå og svede i opvasken.«

– Hvad er det bedste, venstrefløjen har tilført den danske madkultur?

»Økologi kan fortælle meget om, hvorfor det er vigtigt, at politiske ambitioner bliver løftet ud af de frelstes arenaer. Det lykkedes for økologerne ikke at blive en lukket sekt, der så ned på alle andre, men derimod var bevidst om at popularisere økologi ved at gøre det billigt og let tilgængeligt.«

– Og hvad er det værste?

»At forbinde skam og mad. På den venstre side af spektret kan vi have en tendens til at se ned på folk, der træffer andre valg. Der er jo en årsag til, at Inger Støjberg spiser hvidt toastbrød og drikker cola. Hun ved, at det trigger noget hos de venstreorienterede, der ikke kan lade være med at tale og skrive om det. Og DF håber jo, at I skriver, at de fik flæskesteg på landsmødet, så det kan skabe debat og ravage, så alle andre, der også spiser flæskesteg, kan tænke, at de også er foragtet.«

»Det dér med at hævde sig selv på andres bekostning er det klammeste i hele verden. Og det synes jeg nogle gange, venstrefløjen er slem til. Du hører aldrig en venstreorienteret markere sig på økonomi ved at sige: ’Hu ha, jeg tjener heldigvis det dobbelte af hende der’. Men lige så forbudt dét er, lige så legitimt er det at hævde sig på nogle mere skjulte, sociale eller kulturelle faktorer. Det er mere pikant, men det gør det bare endnu mere klamt.«

Livretten: Spaghetti med kødsovs
 

Kog spaghetti, svits løg, brun kødet, tilsæt tomatsovs og voila, spis.

Men husk parmesan, det er vigtigt.

Joachim Sperling: ’Vi skal påvirke folk til at spise rigtigt’

»Jeg kan jo lige så godt indrømme, at jeg er kæmpefan af Mattias Tesfaye og derfor meget glad for, at han skiftede til Socialdemokratiet. Tænk at kalde en bog for Kloge hænder som en reaktion på det alt for store fokus på akademisk viden – det kalder jeg strategisk overblik. Tesfaye har i den grad bidraget til, at vi nu er ved at få genskabt respekten for det at være håndværker, og det var på høje tid.«

»Hvad hans syn på mad angår, er jeg mere delt. Jeg er imod at overdænge tallerknerne, for et måltid må gerne serveres som et lille kunstværk, og jeg synes også, man skal appellere til folk om ikke at fylde deres indkøbsvogn med skidt og møg. Vi skal påvirke folk til at spise rigtigt, så de ikke får alle mulige sygdomme. Det kan man ikke lovgive sig ud af.«

»Tesfayes livret er der ikke så meget at sige til – andet end at spagetti med kødsauce skal laves på friskhakket oksekød og en hjemmelavet tomatsauce, som man laver i store mængder til fryseren. Pastaen skal også være i orden. Brug eksempelvis den fra Martell.«

Joachim Sperling er cand.polit., madøre og højreorienteret socialdemokrat. Han vurderer hver uge den røde livret.

De røde spiser

De Røde Spiser – Danmarks eneste venstreorienterede madmagasin – politiserer alt det, vi putter i munden. Mad er gennemsyret af identitet og ideologi: Hvem er vi, hvor kommer vi fra, og hvem vil vi gerne være, når vi spiser? Et fornuftigt venstreorienteret menneske bør selvfølgelig spise venstreorienteret mad. Men hvad er det? Hvor ligger bælgfrugter på den politiske skala, og er hummeren egentligt rød eller blå?

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Runa Lystlund

R skriver ikke SL
I henhold til en person ansat i Fødevareministeriet, så skulle burhøner være mindst lige så sunde, som høns, der går frit i alt for stort antal i store åbne haller og kaldes fritgående. Disse fritgående høner er ikke nødvendigvis sunde, fordi høner hakker hinanden. Der skulle være blevet stillet så store krav til producenter med burhønsedrift, at disse høner faktisk har flere cm2 at gøre godt med, end fritgående høns i haller. Politikerene burde undersøge forhold hos de forskellige hønserier, fordi der er mange måder at holde høns på. Der er lavet undersøgelser af diverse hønsehold. Jeg er hverken producent, eller lobbyist, men der er i hvert fald en stor forskel på prisen. Er man mindre bemidlet, har man ikke råd til de fine økologiske høns og økologiske æg. Det bør Socialdemokratiet tænke på, hvis ikke partiet efter hånden kun repræsenterer de velbjergede. Det kan man desværre ofte få indtrykket af.

Henriette Bøhne

Der var ingen forurening dengang far var dreng.
Jeg er meget tæt på 50 år. Og jeg garanterer, at mine forældre, som iøvrigt fik børn sent i liver, ikke nøjedes med 1-2 ture til Mallorca, men snarere har rejst mere end jeg nogensinde får tid og råd til. Mine forældre kunne lade sig tjenestemandspensionere som 60-årige og havde stort set - udover kartoffelkuren i 80'erne, levet i et samfund hvor alt var optur og Friede, Freude, Eierkuchen!

Anne Mette Jørgensen, Mads Kjærgård, Kim Houmøller og Slettet Bruger anbefalede denne kommentar
Gert Lindberg

På en skala fra 1-10 om, hvor venstreorienteret han er siger han en 7-8 stykker. Det er sgu da umuligt at være så venstreorienteret som socialdemokrat i vores tider.

Arne Lund, Anne Mette Jørgensen, Thor Olesen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Når vindbøjtlen Tesfaye siger har er 7-8 venstreorienteret viser det dels, at han heller ikke her aner hvad han snakker om. Pynter sig med lånte fjer. 7-8 det var han muligvis dengang han var medlem af EL, men i dag...? Gives der overhovedet karakterer for folk, der skifter parti så ofte, som Tesfaye.
Og så har han ikke noget at lade Løjberg høre mht. hendes madvaner. Hans havregryn og spaghetti med kødsovs er lige så fladpandet.