Interview
Læsetid: 6 min.

Strengt bevogtede grænser, fælles selskabsskat og ingen rumænske løntrykkere. Socialdemokratiet har en ny EU-politik

Selv om Macron vandt, og Gert Wilders tabte, skal vi ikke ånde lettet op, lyder det fra Socialdemokratiets Peter Hummelgaard Thomsen. For Europa har slet ikke løst de problemer, som skabte kaosset: migration, ulighed, skattely og social dumping. EU skal laves om. Ellers vil den næste bølge af populistisk vrede snart skylle ind over os
Europa er nødt til at ændre politik, mener Peter Hummelgaard Thomsen, som peger på skat, social dumping og migration som områder, der skal reformeres, hvis EU skal overleve.

Europa er nødt til at ændre politik, mener Peter Hummelgaard Thomsen, som peger på skat, social dumping og migration som områder, der skal reformeres, hvis EU skal overleve.

Moderne Tider
19. august 2017

Peter Hummelgaard Thomsen står i et lyskryds midt i Europa – nærmere bestemt i downtown Randers, hvor hans parti holder sit årlige sommergruppemøde.

»Randers er Europa,« griner han, og det er selvfølgelig rigtigt.

Det er her, Jens Otte Kragh blev født, og her Kragh – den store europæiske socialdemokrat – havde sin opstillingskreds.

»Som ung tog Kragh på cykeltur ned gennem 30’ernes Tyskland, hvor fascismen buldrede frem, og det bekræftede ham i, at Europa var nødt til at stå sammen,« fortæller Hummelgaard, mens vi trasker ned af gaden for at dele valgmateriale ud for den lokale borgmesterkandidat.

»Det minder om de diskussioner, vi har i dag: Der er nogle grundstrukturer, som vrider samfundene fra hinanden. I dag er det udefrakommende migration, økonomisk ulighed og social dumping.«

Hele sommeren har Socialdemokratiets 34-årige EU-ordfører været småirriteret på »folk som Stine Bosse, Morten Østergaard og Karsten Dybvad«.

»Jeg anklager alle dem, der kalder sig selv EU-tilhængere og ja-sigere, for at gøre Europa en bjørnetjeneste,« siger han.

»Venstre, De Radikale og andre har bare besluttet sig for, at truslen fra Brexit, Trump og populismen er væk; vi kan tørre sveden af panden og køre videre. Løkke siger, at EU er en juvel, og Søren Pind anklager Socialdemokratiet for at stå i vejen for Europas fremtid. Men det er dem, der truer EU på den lange bane.«

Hummelgaards budskab er lige omvendt: Vi skal stadig være bange. Det kan godt være, at Le Pen, Wilders og FPÖ ikke styrer Europa i dag, men vi har faktisk ikke løst ét eneste af de mange problemer, som banede vejen for populismen til at begynde med:

»Migration, voksende ulighed, skattely, social dumping, skattekonkurrence mellem medlemsstaterne – de ting er der stadig. Trump og Brexit var bare bølge nummer ét, og hvis vi ikke tager hånd om det, kommer der en anden bølge og en tredje bølge.«

Europa er nødt til at ændre politik, mener Hummelgaard, og derfor har han skrevet et nyt papir, der optegner Socialdemokratiets »nyorientering i EU-politikken«, som han kalder det. Teksten kan koges ned til tre hovedpunkter:

  • EU skal have en fælles skattepolitik, en fælles bund under selskabsskatten, en skat på finansielle transaktioner og en benhård kamp mod skattely.
  • Den fri bevægelighed skal reformeres, så danske arbejdere ikke skal frygte, at rumænere og underlige vikarbureauer presser deres løn – Socialdemokratiet vil indføre en social protokol i EU-traktaterne.
  • EU skal have en ny indvandringspolitik, hvor de ydre grænser bevogtes strengt, og hvor alle udlændinge, som vil søge om ophold, skal forbi et center syd for Middelhavet – ingen skal kunne søge asyl ved Europas grænser.

Det er socialdemokraternes nye EU-politik: EU skal blande sig i mere, for at medlemsstaterne kan fungere bedre.

Milliarder i skattely

»Hejsa, jeg kommer fra Socialdemokratiet, jeg hedder Peter Hummelgaard og sidder i Folketinget.«

Vi står i en smal trappeopgang og taler med en ung mand, der for et minut siden havde travlt med at lave kylling og salat til aftensmaden.

»Vi er ud for at hjælpe Torben Hansen (socialdemokratisk borgmesterkandidat i Randers, red.) ved at gøre opmærksom på, at der er kommunalvalg til november,« siger Hummelgaard.

»Nå for dælen,« griner manden i døråbningen og tørrer sine fingre af i et viskestykke.

»I spilder nok tiden på mig, jeg er ikke særlig politisk interesseret.«

Indtil nu har Socialdemokratiets gruppemøde stort set kun handlet om Danmark – om muslimske friskoler, topskat og bandeskyderier. Ikke et ord om Brexit, EU eller skattely. Men det går også ud over Randers og Danmark, at Europas overklasse har 2.600 milliarder dollar gemt i skattely – tallet kommer fra den franske økonom Gabriel Zucman og svarer til hele Storbritanniens økonomi.

»Lige nu konkurrerer de europæiske stater hinanden ned i skattesatser,« siger Hummelgaard, da vi igen står ude på gaden.

»Det udhuler finansieringen af velfærdsstaterne for os alle sammen.«

Derfor har Socialdemokratiet støvet et gammelt forslag af: EU-landene skal lave en fælles skat på finansielle transaktioner, de skal bekæmpe skattely med »alle for hånden værende midler«, og de skal lægge en fælles bund under selskabsskatten.

Socialdemokratiet plejer altid at kritisere Enhedslisten for at være urealistiske, når de diskuterer EU, men kunne man ikke sige det samme om jer: At det her simpelthen er for urealistisk? Hvis den nye præsident i Frankrig ikke vil have en finansskat, så bliver det nok ikke til noget …

»Lige nu afventer vi, hvad Macron siger – det kan sagtens være, at han vil have en skat på finansielle transaktioner. Det er ikke urealistisk. Vi har en tysk regering, som er med.«

Fri bevægelighed skal nedprioriteres

Peter Hummelgaard Thomsen er hastigt på vej frem i Socialdemokratiet. Han er opvokset i Tårnby på Amager, hvor mange arbejdervælger lige nu vipper mellem DF og S. Hans far var bagageslæber i Kastrup Lufthavn, mor arbejdede i flykøkkenet. Morfar var flymekaniker, og farfar var i bagagesøgningen.

I dag holder Peter Hummelgaard Thomsen stadig regelmæssige møder med lufthavnens tillidsfolk, og de fortæller ham om skyggesiderne ved EU-samarbejdet.

»I lufthavnene skal man konkurrere med selskaber, der betaler meget lavere lønninger og regelshopper mellem forskellige lande,« siger Hummelgaard.

»Vi er ved at skabe ét stort arbejdsmarked i Europa, hvor andre landes lønmodtagere medvirker til at trykke løn og arbejdsvilkår. Det går udover de lavest lønnede og kortest uddannede.«

Derfor vil han ændre spillereglerne; han vil have en »social protokol« – en tilføjelse til EU’s traktater, der juridisk slår fast, at arbejdskraftens fri bevægelighed ikke står over lønmodtagernes ret til at have ordnede løn- og arbejdsvilkår.

Forslaget er kontroversielt, fordi det rykker ved kernen i EU-samarbejdet, og fordi det vil kræve folkeafstemninger i flere lande. Men det er Socialdemokratiet klar til.

Nogle mener, at det er fagbevægelsen, der puster social dumping op til at være et problem, selv om det reelt er minimalt: Vi har næsten ingen arbejdsløshed i Danmark, og stort set alle har ordnede lønforhold …

»Det er jeg uenig i. De østlige økonomier har i for stor grad baseret deres økonomi på at eksportere billig arbejdskraft. Og hvad er det i øvrigt for en undskyldning for ikke at gøre noget? Man kan tage det branche for branche: Skulle man så bare hælde lastbilchaufføren eller lufthavnsarbejderen under bussen?«

– Kan man sige, at I vil rulle globaliseringen lidt tilbage?

»Nej. Vi vil bare sikre, at globaliseringens entydige gevinster bliver fordelt på en retfærdig måde.«

Hårde grænser

Vi sætter os på en trappesten i midten af Randers. Scootere drøner forbi, og vi tager hul på det mest betændte af de tre punkter fra det nye program: Migration.

Peter Hummelgaard Thomsen tror ikke, at strømmen af migranter stopper i nærmeste fremtid. Tværtimod. Befolkningstallet i Afrika ventes at stige fra 1,2 milliarder i dag til 2,5 milliarder inden 2050, og for nylig advarede den tyske regering om, at klimaforandringerne snart kan drive 100 millioner mennesker mod Europa.

»Det er en eksistentiel trussel,« siger Hummelgaard.

»Ikke bare imod velfærdssatsernes økonomiske bæredygtighed, men imod selve EU. Uden en ydre grænse, der kan modstå migrationspresset – og lige nu slipper folk jo igennem nåleøjet i Italien og andre steder – kan det betyde, at lande melder sig ud af EU-samarbejdet.«

Han ser kun én logisk løsning: EU må oprette modtagecentre »i det nordlige Afrika eller i nærheden af konfliktområderne syd for Middelhavet«, hvor alle flygtninge og økonomiske migranter skal forbi, før de kan komme ind i Europa. Krigsflygtninge, der har brug for kortvarig beskyttelse, skal huses i lejre med »rigtig gode forhold så tæt på nærområderne som muligt«, og flygtninge, der har brug for langvarig beskyttelse, skal fordeles mellem medlemslandene via en frivillig kvoteordning.

»Det vil betyde en stærkt bevogtet ydre grænse og en fortolkning af konventionerne derhen, at man ikke kan møde op ved den europæiske grænse og bede om beskyttelse – det skal ske i etablerede modtagecentre.«

– Og hvad så med alle dem, som alligevel vil forsøge at sejle over?

»De skal sendes hen til det center.«

Vi er ved at nå til vejs ende i Randers. Peter Hummelgaard Thomsen skal tilbage til sommergruppemødet, hvor et nydeligt opdækket bord med hvid dug og rødvinsglas venter på ham.

– Kan man sige, at I socialdemokrater er blevet mere EU-skeptiske?

»Nej.«

Hummelgaard svarer hurtigt og bestemt.

»Vi tager bare EU seriøst som en politisk kampplads. En liberal vil gerne have et Europa med så få begrænsninger som muligt, en socialdemokrat vil gerne have et bedre reguleret europæisk marked.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Orv, hvor var de mange årtier om at finde ud af det!

Henrik Nielsen, Søren Ferling, kjeld jensen, Peter Jessen, Michael Friis, Lars Bo Jensen, Hans Aagaard, Torben K L Jensen, Lars Steffensen, Christian Larsen, Arne Lund, Bjarne Bisgaard Jensen, Charlotte Svensgaard, Susanne Andersen og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det, der river befolkningen fra hinanden, er den økonomiske frihed til virksomhederne, og slavebindingen af lønmodtagerne.

Vibeke Hansen, Torben Skov, Hans Ingolfsdottir, Per Rønne-Nielsen, kjeld jensen, Anders Barfod, Peter Jessen, Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Jens Pedersen, Henriette Bøhne, Flemming Berger og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Vi vil have et Europa, der ikke først og fremmest er marked, men først og fremmest retfærdighed, lighed og frihed. Pengene skal nok blive tjent alligevel i fornødent omfang.

Henrik Nielsen, Bjarne Andersen, Vibeke Hansen, Ib Christensen, Torben Skov, Carsten Wienholtz, Hans Ingolfsdottir, kjeld jensen, Anders Barfod, Preben Gram, Peter Jessen, Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Henriette Bøhne, Flemming Berger, Henrik Leffers og Susanne Andersen anbefalede denne kommentar

Og de mangler den helt grundlæggende: Ingen fælles valuta uden fælles finanspolitik.

Torben Skov, Ivan Breinholt Leth, Anders Barfod, Henrik Leffers og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Ryan Klitholm

Strengt bevogtede grænser .... og ingen rumænske løntrykkere! Det er hverken politik eller løsninger i en globaliseret verden, hvor en ny folkevandringsperiode er begyndt. I stedet for at lade svinehundene glamme ved grænserne og overgive sig totalt til egen populisme skulle S for længst være gået i gang med at fremme en skrigende nødvendig fordelingspolitik på EU-plan over for bl.a. fattige nabostater.

kjeld jensen, Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Christel Gruner-Olesen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

- Jaa..... PHT, det er sgu meget godt med de nævnte områder, men det gør det ikke alene, så angsten for Wilders, Marine le Penn m.fl. og rundt om i Europa, når bl.a. Macron ikke indfrier løfter, men blot bliver atter en apostrof i såvel fransk som Europæisk politik.

Luften syntes allerede at være gået ud af Macron svulstige projekt i Frankrig og de seneste målinger om mandens popularitet(hvad er det dog for et fy-ord, manden er vel ikke populist)!?

Frankrig har ikke pengene, der mangler reformer på arbejdsmarkedet, - og mandens evige rejelyst rundt omkring i verden ændrer intet på såvel hjemmefronten eller i EU sammenhæng - alle venter, men der sker intet, for manden har i virkeligheden "parkeret" sig selv i Elysee palæet med sin selvtilfredshed.

"Bevægelse" i EU på de punkter der skulle samle befolkningerne om EU imod disse kræfter fra Holland og Frankrig som man ønsker at fremstille som helt isolerede grupper/vælgere, der er misledt af snu, farlige lumske populister, - er slet ikke alene om kritikken af EU's fejl og mangler,
men vi ser ingen "bevægelse" fra Juncker, - en formand der aldrig burde være valgt for EU grundet hans dobbeltspil som ledende minister og frasigelse af kendskab til netop skatteområdet for Luxembourg!

Fortiden helt store fejl begik daværende politikere i EU ved indlemmelsen af alle de gamle Østeuropæiske lande i EU i 2002-3, og som kun var begrundet i den efterfølgende optagelse i 2004-5 i NATO som ligeledes fulde medlemmer, for med medlemsskabet af EU havde vesten det figenblad af demokratiske Østlande der skulle give adgang til NATO, - og samtidig en militær inddæmning af Rusland, der passede med amerikanske opfattelse.

INGEN af disse gamle Østeuropæiske lande opfyldte de konvergensbetingelser som krævedes ifølge traktaten, - men dem blæste politikerne på og bøjede for de amerikanske psykosedoktriner imod kommunismen skabt tilbage engang i 1950erne med Mccarthyismen.

De gamle Østeuropæiske lande blev ikke superdemokratiske lande "over-night" og vi ser flere og flere lande bevæge sig væk fra EU ved at vælge egne stærke ledere, der afviser den europæiske politiske kultur om konsensus, lettest forstået som laveste fællesnævner for ingenting.

Disse Østeuropæiske lande skulle kun have haft en handelsaftale med fordele, men ingen åbne grænser a'la Schengen for menneskelig fri ind og udrejse uden paskontrol, for i dag hærger deres tyvebander i hele EU, og vist kan vi dømme dem til ikke at komme tilbage, men deres lands medlemskab giver dem ret til at rejse ind og ud som det passer dem, for grænsekontrollen eksistere ikke indenfor EU når de er fulde medlemmer.

De plyndrer og røver overalt - det er små souvenir de kommer efter og betaler for, - næ det er ganske værdifulde ting, og deres mentale forståelse for menneskeliv ligger langt fra den standard som igennem årtier er opbygget indenfor hele EU.

Hele skatteområdet skulle for længst have været afklaret af EU parlamentet, ligesom flere andre vigtige ting for hele EU, men NEJ, det blev langt på hylden, og i stedet optog man så vigtige ting som; hvor meget tobak der måtte være i lakridspiberne, kanel i kanelsnegle osv., osv., - det vi andre normalt kalder flueknepperi.

Svulstigheden fra EU's elfenbenstårn kommer også til udtryk i organisationen med oprettelsen af såvel EUROPOL og FRONTEX, et sted hvor elitens børn, venner og bekendte kan få et godt og velbetalt job, for de må da ikke gå ledige ligesom mio. må i EU fra tid til anden.

FRONTEX blev skabt som erstatning for de nedlagte grænser imellem landende i EU ved Schengen aftalerne, og skulle finansieres af de nedlagte grænsekontrollen imellem landene, - men hvor var de i 2015 og 2016 da det myldrede ind over grænserne i syden, og gik/rejste videre op gennem hele EU uden nogen standsede dem.

FRONTEX-folkene sad såmænd på fortovs cafeerne og nød solen i Luxembourg, og småpludrede med folkene fra EUROPOL, som heller ikke havde meget interessant at arbejde med.

EUROPOL's direktør Rob Wainright kom til Danmark for at booste stemningen for et dansk JA til vor afstemning for vedtagelsen af "retsforbeholdet" og fortalte om "grænseoverskridende kriminalitet, og brugte "rocker kriminaliteten" i EU som eksempel, - men uden indre grænser er den vel ikke særlig grænseoverskridende(?!), det næste var nærmest latterligt "international terrorisme", og på daværende tidspunkt kunne man læse i medierne at EUROPOL havde små 400 personer i deres registre(for hele EU!!??), lidt pauvert må man sige, for Frankrig alene havde over 15.000 som efterretningstjenesten holdt øje med, og endelig perlen til det kvindelige publikum, så bekæmpede man "pædofili", hvilket enhver mor/kvinde uden tvivl ville falde for, men hvordan var virkeligheden så med de afsløringer af pædofiliringe i Norge og på Bornholm og EUROPOL's indsats, - det var FBI der gjorde såvel den norske som den danske regering opmærksom herpå.

Det sidste jeg læste om EUROPOL og deres terrorist register var de havde små 5.000 registrerede personer indenfor hele EU, - Frankrig har så stadig over 15.000.

Ser man på landenes efterretningstjenesters samarbejde ved terror handlinger, - så er det noget der går tjept, og virker helt grænseløst, - så hvad skal vi egentlig med EUROPOL??

Det kniber gevaldigt med succeserne for såvel EUROPOL som FRONTEX, og den grund er der ingen succeser er hos disse organisationer, for det er papirorganisationer for jobs til elitens børn osv., som omtalt ovenfor.

For lige at runde af omkring EUROPOL, hvordan var det så med de 35 mia. der blev svindlet med CO2 kvoter i EU, - har EUROPOL overhovedet brugt tid på at finde alle disse mange penge(?), svaret er vist ganske enkelt; NEJ, der er hidtil ikke fundet "fem flade ører" af alle disse mange frasvindlede penge fra EU, - og det burde da have været brugt tid på i EUROPOL, i stedet for at sidde på cafe latte restauranter i Bruxelles og småpludre med FRONTEX folkene og nyde solen.

- Det er trods alt såvel dine som mine skattekroner der udbetales som løn og pension til disse døgenigte i begge organisationer, og kun fordi de ikke må gå ledige ligesom mange andre indenfor EU's grænser og mærke livsbetingelserne svinde mere og mere ind, mens andre mæsker sig ufortjent for vore skattekroner.

Der er brug for mennesker der vil bestille noget, og som ikke rejser rundt og lyver overfor befolkningerne, så udskiftningen i begge organisationerne står helt klart når kun pauvre resultater hvis nogen overhovedet skal tages til indtægt, men det finder man i ingen af disse organisationer.

- Jo, Peter Hummelgaard Thomsen, der er rigeligt at tage fat på, og som skal laves om i EU og dets organisationer, - og sker det ikke snart, så bliver alle sorteper, jeg får lyst til at sige ligesom vi ser det i Amerika for tiden, og det sidste er måske ikke sagt i den sag, for et opbrud mellem Nord og Syd kan sagtens komme på tale derovre, - og det ligger måske også i kortene for EU's vedkommende - uden væsentlige forandringer i EU vel og mærke, og så er fredens projekt faldet på gulvet, og ingen af de fisefornemme "præster" i elfenbenstårnet kan prale længere udadtil.

- Det er ikke alt sammen Putins skyld rundt omkring i verden, med tossedumme politikere der som små kræmmere vil føre sig frem - behøver man ikke fjender som Putin, vore egne små politiske kræmmere kan såmænd sagtens ødelægge det der er bygget op.

Hvordan det så ender - må guderne vide?

Henrik Nielsen, Morten Larsen, Torben Skov, Søren Ferling, kjeld jensen, Per Torbensen, Anders Barfod, Michael Friis, Mikael Velschow-Rasmussen, Hans Aagaard, Torben K L Jensen, Christian Larsen, Niels Duus Nielsen, Flemming Berger og Henrik Leffers anbefalede denne kommentar
Charlotte Svensgaard

jo tak - kønne ord. Men må vi nu se noget real politik?

Henrik Nielsen, Susanne Andersen, Henriette Bøhne og Arne Lund anbefalede denne kommentar

"migration, ulighed, skattely og social dumping" - øh... Er det noget dit parti, Soc.dem har tænkt sig at gøre noget ved, eller er det bare mundsvejr. For sidst i havde magten, da skete der jo ikke alverden.
Ligelønnen blev ikke indført, indsatsen mod den sociale dumpning fx lavtlønnede østeuropæere ej heller. Jeres asylpolitik ligner til forveksling det der kommer fra Venstre og jeres nye sengekammerater i DF. Og en indsats mod skattely og hvidvask - det har vælgerne endnu til gode at se, hvad SD har tænkt sig her. Ved du det, Peter Hummelgård`Og hvad siger dine vælger i lufthavnen til jeres forslæbende politik?

Morten Larsen, Torben Skov, Karsten Aaen, Anders Barfod, Allan Stampe Kristiansen, Henriette Bøhne, Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Michael Friis, Susanne Andersen, Helene Kristensen, Ryan Klitholm og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Højrepopulister - øhh er det ikke DF og Socialdemokraterne? Lidt længere til højre end Venstre og det næsten døde konservative, de forvirrede radikale og de stålsatte vindbøjtler fra LA.

Torben Skov, Anne Mette Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bo Stefan Nielsen

En smule morsomt at høre det nationalkonservative Socialdemokrati tale om højrepopulisme.

"Tvangsluk alle muslimske friskoler!"
"Streng bevogtning af grænserne!"
"Stop rumænerne!"

Henriette Bøhne, Karsten Aaen, Ryan Klitholm, Eva Schwanenflügel, Susanne Andersen og Jens Pedersen anbefalede denne kommentar

De eneste der har glæde af et delt Europa er USA der forsøger at at dominere Europa handelsmæssigt og Rusland der forsøger at dominere Europa militært.

Vibeke Hansen, Ryan Klitholm, Allan Stampe Kristiansen, Henriette Bøhne, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

jeg føler mig ikke militært domineret af rusland.

Torben Skov, kjeld jensen, Per Torbensen, Anders Barfod, Jens Pedersen, Peter Jessen, Anne Mette Jørgensen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

"jeg føler mig ikke militært domineret af rusland"

Tillykke med din abstraktion fra virkeligheden

Hans Jørn Storgaard Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Magisterbladet har meget apropos et spændende temanummer om ulighed - bl.a. dette: http://magisterbladet.dk/magisterbladet/2017/072017/072017_p22

Karsten Aaen, Allan Stampe Kristiansen, Anne Mette Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Cramer Nielsen

S flytter politik efter meningsmålinger indtil magten er opnået. Det virker til at være en trend, som jeg tror vi har oplevet før :)

Bjarne Andersen, Lise Lotte Rahbek, Peter Jessen, Allan Stampe Kristiansen, Helene Kristensen, Michael Friis og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Ang. Jens Otto Krags påståede storhed,m så lad det være helt klart at :
'STOR' er man bare IKKE før journalister kan stave til ens navn. No way ... :-D

@Nils Bøjden
Det er lidt udenfor denne artikels emne, men alligevel. Selvfølgelig, havde jeg nær sagt, er din karakteristik af Rusland sand. Men den karakteristik gælder også USA, Kina, Nordkorea osv. Og så må du kigge på tallene: USA og Nato's militærbudget er 10 gange større end Ruslands. Sandheden er, at Danmark er militært domineret af USA.
Tilbage til Peter Hummelgaard. Mange af kommentarerne har allerede udtrykt mine holdninger. Men hvordan vil Socialdemokraterne forholde sig til planerne om udbygningen af Kastrup Lufthavn? Vedtagelsen af denne udbygning vil gå imod Parisaftalen og være i direkte modstrid med bestræbelser på at opnå de nødvendige klimaforbedringer. Og når vi taler om flygtningestrømme på grund af krige og klimaforandringer, hvordan vil socialdemokraterne så forholde sig til vores deltagelse i USA's evindelige stedfortræderkrige? Man kan ikke tale om flygtningestrømme uden også at tale om årsagerne dertil?

Espen Bøgh, Trond Meiring, kjeld jensen, Bo Stefan Nielsen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Hans Jørn Storgaard Andersen

Charlotte Svensgaard skrev om Hummelgaards tanker: jo tak - kønne ord. Men må vi nu se noget real politik?.

Socialdemokratiet fører da altid realpolitik - i modsætning til den drømmepolitik, nogle af de små partier har gang i. De partier, der ikke tør være med i en ansvarlig regering - ikke tør være med i et EU, der kræver upopulære beslutninger.

Osv. osv.

Niels Duus Nielsen

Det er sgu trist at se - Hummelgaard hat den sociale indignation, der kunne have fået SD tilbage på den klassiske socialdemokratiske kurs, hvor SD med lidt god vilje kunne siges at være til venstre for midten, men i stedet tilpasser han sig partikulturen og følger lemmingernes ræs mod højre.

Han tænker sikkert, at det er nødvendigt for at få indflydelse i partiet, hvorfor han "midlertidigt" modererer sin indignation; hvad han nok ikke tænker på, er at han alligevel ikke får indflydelse, før han er blevet helt helt og permanent tam.

Se bare Mette 'Frederiksen, hun var en gang det unge håb i partiet, men i dag tror hun på, hvad hun selv siger. Det er blevet vigtigere for hende at blive statsminister end det er at være et anstændigt menneske.

Espen Bøgh, Henriette Bøhne, Carsten Wienholtz og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

Nu ved jeg ikke lige, hvornår det her interview med PTH er lavet? Men PTH kan da umuligt ikke være klar, at EU-kommisionen netop arbejder på noget af det, PTH selv er inde på: Nemlig en regel i EU, der siger, at lønmodtagere, der arbejder i et andet EU-land end det som de oprindeligt kommer fra, ja de skal have de samme forhold løn og arbejdsmæssigt som f.eks. danske arbejdere har det. Hvis og når de arbejder i DK.

Niels Duus Nielsen

Ja, hvorfor er der ingen mediedækning i Danmark af den såkaldte "sociale søjle", som EU-kommissionen har spillet ud med? For en gangs skyld beskæftiger EU sig med noget, der kunne interessere folk, og så forbigår medierne det i tavshed; selv Information har ikke dækket det med andet end et ritzau-telegram.

Sådan noget gør mig altid mistænksom. Hvad står der i udspillet, som vi ikke-politikere ikke må høre?

@Peter Jessen

"Det er lidt udenfor denne artikels emne, men alligevel. Selvfølgelig, havde jeg nær sagt, er din karakteristik af Rusland sand. Men den karakteristik gælder også USA, Kina, Nordkorea osv"

De er ikke vores naboer

@Peter Jessen

Pointen er at uden et stærkt EU er vi overladt til en russisk dominans vi slet ikke har set sig udfolde endnu. Der er et par ting der holder russerne tilbage:

1. Den russiske økonomi er på størrelse med den spanske. Og med faldende olie og gaspriser forsøger de desperat at få bygget nordstream2 pipelinen. For at denne skal blive bygger kræver det at Rusland opfører sig ordentligt. I øjeblikket er der store tvivl om hvorvidt denne vil blive bygget.

2. Store dele af EU landene er medlemmer at NATO. Rusland forsøger dog desperat at destabilisere alle lande i nærheden som potentielt kunne blive NATO medlemmer. Det gælder Ukraine, Georgien, Moldova osv. Men med The Donald som el presidente er der sået tvivl om NATOs musketer ed. Til stor glæde for Rusland. For at forebygge denne mulige sprække er det særdeles nødvendigt med et stærkt Europa, hvor den eneste spiller der vil kunne løfte denne opgave er EU.

Niels Duus Nielsen

Nils Bøjden, jeg ved ikke om du har bemærket det, men den kolde krig er altså slut for mange år siden.

Hvordan i alverden forestiller du dig, at et land med en nationaløkonomi som den spanske skal kunne tiltvinge sig verdensherredømmet? Skal vi så også pludselig til at være bange for spanierne?

Hans Aagaard, Peter Jessen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

"Nils Bøjden, jeg ved ikke om du har bemærket det, men den kolde krig er altså slut for mange år siden. "

Lev du bare videre i din fantasiverden

Rusland har et ganske stort militært potentiale + nukleare våben + missil teknologi + satellitter

Henriette Bøhne

Selv under den kolde krig var det nødvendigt, at der i Europas lande og blokfri stater var et tæt samarbejde. Alle parter var sig smerteligt bevidste om, at tørnede de to stormagter sammen, ville krigen udspille sig på deres område. Selv mellem BRD's og DDR's udenrigsministre var der en uformel kontakt og samarbejde, fordi de vidste, at de trods forskellighederne, havde fælles interesser.
Det er derfor en fordel med et stærkt, samlet Europa. Og vi bliver nødt til at anerkende, at et fredeligt Europa ikke kan opnåes uden og imod Rusland, uanset hvor lidt man så sympatiserer med Putin.

Hans Aagaard, Peter Jessen og Johnny Winther Ronnenberg anbefalede denne kommentar

Vi skal bare indføre dansk løn for alt arbejde, der udføres i Danmark.
Førhen tog fagforeningerne sig af den slags.

.