Interview
Læsetid: 4 min.

Tidligere betjent og kriminalreporter: ’Alt skal hævnes. Det ser vi meget tydeligt nu med de mange skyderier’

»Når nogen udvider deres territorium, sker der et tryk i bandemiljøet, som fremkalder et modtryk,« siger Dan Bjerregaard, der er krimireporter hos Ekstra Bladet og tidligere medlem af Rigspolitiets Bandeenhed
Medlemmer af LTF foran byretten, efter syv af bandens medlemmer blev tiltalt for overfaldet på Store A.

Medlemmer af LTF foran byretten, efter syv af bandens medlemmer blev tiltalt for overfaldet på Store A.

Khan Tariq Mikkel

Moderne Tider
12. august 2017

– De seneste uger har der været mindst 22 banderelaterede skyderier i København. Hvem er det, der slås?

»Det er Loyal To Familia (LTF) og en række grupperinger fra Mjølnerparken, Nordvest og Husum. Grupperingen fra Mjølnerparken er dem, der tidligere er kendt under navnet Brothas og kortvarigt Black Jackets.«

– Hvad slås de om?

»Det er et meget mudret billede. Det er en kamp om territorier, det vil sige retten til de kriminelle aktiviteter i et område: salg af narko, afpresning osv. Men det er meget mere end det. Gamle konflikter og personlige uoverensstemmelser bliver taget med ind i det. Det, der har udløst bandekrigen, er ekspansionen i LTF. De har, siden deres leder, Shuaib Khan, blev løsladt i marts, bredt sig over hele landet – også i København, hvor de har overtaget flere områder. Når nogen udvider deres territorium, sker der et tryk i bandemiljøet, som fremkalder et modtryk. Jeg var forleden ude at tale med nogle bandemedlemmer i Mjølnerparken, og de sagde helt tydeligt fra: ’Det kan godt være, at LTF kan føre sig frem alle mulige andre steder i landet, men det her er Nørrebro, og her gælder nogle andre regler’.«

– Hvordan opstod Loyal To Familia?

»De udspringer fra bandemiljøet omkring Blågårdsplads, som offentligheden forbinder mest med navnene Lille A og Store A. Blågårdsbanden havde tidligere en retorik om, at de ikke var en bande, men bare en flok gamle venner, der holdt sammen. I 2013 opstod et internt opgør mellem de ældre medlemmer – blandt andre Store A og lille A – og de nye, som gerne ville være en rigtig officiel bande, opdelt i chapters og iført bandetøj. De nye medlemmer vandt opgøret, tog navnet LTF og begyndte at gå i ens hættetrøjer med logo. Det endelige opgør i den interne konflikt fandt sted i Vestre Fængsel, hvor både Shuaib Khan og Store A afsonede. Shuaib Kahn og en flok LTF-medlemmer gennemtæskede Store A, og meget symbolsk var det Shuaib Khan, der uddelte første slag.«

– Hvem bestemmer i Loyal To Familia?

»LTF minder i strukturen meget om en rockerklub. LTF er meget topstyret og har en ledende forsamling kaldet Nationalen – ligesom i Bandidos. Men Shuaib Khan må afgjort siges at være toppen af kransekagen. Han er klart den mest magtfulde og kalder også sig selv præsident. Man kan sort på hvidt se, at når han er ude af fængslet, så rykker LTF. Man kan nærmest sætte en streg i kalenderen og se, at fra den dag, han bliver løsladt, så tager deres ekspansion virkelig fart. Han færdes frit rundt på Indre Nørrebro, ofte tæt omgivet af klubmedlemmer, og han bliver fragtet rundt med chauffører, som kører en slags karavanekørsel. Han har dog også vist viljen til selv at gå forrest, og det har givet ham en nærmest mytisk status i bandemiljøet.«

– Hvad er LTF’s mål? Hvad drømmer de om?

»Det er desværre ikke noget, de selv melder ud i et årsregnskab. Men de virker til at ville være Danmarks største bandegruppering, og jeg tror også, at de har en ambition om at vokse i udlandet. De har i hvert fald allerede ekspanderet til Sverige.«

– Følger LTF en særlig ideologi eller æreskodeks?

»Helt bestemt. Også her har de overtaget meget fra rockermiljøet, hvor der på vestene altid står 1 procent, fordi de ser sig selv som den ene procent, der står uden for samfundet. Og det er i høj grad også den ideologi, der hersker i bandemiljøet. Her lever man ikke efter samfundets regler, man taler ikke med politiet, man anmelder ikke nogen og afregner internt. Alt skal hævnes. Det ser vi meget tydeligt nu med de mange skyderier. Hvis nogen angriber, skal det hævnes, så man ikke mister ære. I bandemiljøet bliver der holdt øje med, om der står 3-0.«

– Hvorfor er det så svært for politiet at stoppe skyderierne?

»Fordi politiet har at gøre med to grupperinger, der virkelig gerne vil hinanden til livs. De her mennesker melder ikke noget til politiet, og de lever, som om de ikke har noget at miste. Mange af dem er anden- og tredjegenerationsindvandrere. De burde have lige så meget at miste som du og jeg, men de er fuldstændig ligeglade med, om de får tre eller fire års fængsel for at have en pistol. Det er bare sådan en erhvervsrisiko, de løber. Og så er det i øvrigt også naivt at tro, at det bare er op til politiet at løse det, for den her konflikt er for mig at se konsekvensen af 30 års forfejlet integrationspolitik, boligpolitik og narkotikapolitik. En politisk detailregulering af politiet og for få betjente har heller ikke gjort opgaven lettere.«

– Hvem bliver typisk medlem af en bande?

»Hvis man ser på fællestrækkene hos dem, der er i konflikt i København lige nu, så er det overvejende personer af anden etnisk herkomst. Mange har ikke nogen uddannelse, og en del har kriminelle familiemedlemmer. De er meget tit vokset op i sociale boligområder, hvor de – lige siden de var små – har set, at dem, der har status og penge, damer og respekt omkring sig, er dem, der er med i en bande. På den måde er bandegrupper desværre meget ofte noget, man bliver født ind i, fordi bandelederne bliver en slags lokale forbilleder for de mindste.«

– Hvor tit er du i kontakt med aktive bandemedlemmer?

»Det vil jeg kalde en forretningshemmelighed. Men hvis man vil vide noget, så skal man ud og snakke med folk.«

– Hvilken sang burde alle høre?

»Når vi snakker om folk i bandemiljøet, får jeg lyst til at sige »Shook Ones Part II« af hiphopgruppen Mobb Deep. En del af teksten lyder sådan her: ’I’m only 19, but my mind is old. When the things get for real, my warm heart turns cold’.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Duus Nielsen

"Og så er det i øvrigt også naivt at tro, at det bare er op til politiet at løse det, for den her konflikt er for mig at se konsekvensen af 30 års forfejlet integrationspolitik, boligpolitik og narkotikapolitik."

Hørt!!!

Henrik Leffers, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel og Slettet Bruger anbefalede denne kommentar