Anders Haahr er træt helt ind i knoglerne. Hans krop er tung som bly og ikke til at slæbe rundt på. Nogle gange kan han slet ikke komme ud af sengen. Bare det at løfte hovedet fra puden udmatter ham.
Alle kender følelsen af at være træt, men Anders Haahr er ikke træt på en måde, du kender. Hans krop mærkes ikke som din, når dit vækkeur ringer mandag morgen, og det føles, som om det kun er fem minutter siden, du stod på et dansegulv marineret i caipirinhas. Hans træthed kan ikke sammenlignes med den, du føler efter en nat med et skrigende spædbarn. Og den har heller ikke noget at gøre med den overvældende træthed, der rammer, når du har præsteret noget ekstraordinært, løbet et maraton eller lavet middag til tolv.
Den 38-årige journalist og forfatter Anders Haahr er kronisk træt. Eller rettere: Han lider af postviralt træthedssyndrom. Det tror han i hvert fald, at han gør, for ingen har officielt givet ham en diagnose.
Han har symptomer, der peger i retning af en funktionel lidelse, dvs. en sygdom, som lægevidenskaben hverken kan forklare eller behandle. Derfor føler han sig – ligesom mange af de 300.000 danskere, der lider af en funktionel lidelse – efterladt alene mellem sundhedssystemet og alternative behandlere, der ikke taler sammen og har svært ved at anerkende hinandens eksistens.
Følelsen af at stå det sted har han skrevet en bog om. Den hedder En fortælling om at være træt og udkommer 25. august.

Et stort autoværksted
Sygdommen kom snigende. Det begyndte for et par år siden som noget, der føltes som en influenza, men symptomerne ville ikke rigtig gå over, og så snart, han fik det bedre, tog noget andet over. Halsbetændelse, forkølelse, diarré, snot i hovedet. Det undrede Anders Haahr, som opfattede sig selv som sund og rask. Han havde godt gang i karrieren, skrev om køn og tennis, cyklede hver dag, spillede fodbold en gang om ugen, spiste skyr med mysli og drak grøn the om morgenen.
Han husker, hvordan han en dag skulle kommentere en tenniskamp, men ikke magtede at sidde på stolen i kommentatorboksen kampen igennem.
»Så jeg lagde mig ned på gulvet, lukkede øjnene og skruede op for lyden,« fortæller han.
Når publikum jublede, sagde han: »Sikke et slag.« Og når de sukkede over en fejl, sagde han: »Ej, hvor ærgerligt.«
Han havde et meget naturvidenskabeligt verdenssyn, da han første gang præsenterede en læge for sine symptomer.
»Jeg havde fuldstændig tiltro til, at sundhedsvæsenet ville håndtere det, jeg fejlede,« siger Anders Haahr.
Men siden har har mistet troen på, hvad lægevidenskaben egentlig er i stand til.
Hans oplevelser hos diverse læger og specialister har givet ham et billedet af det danske sundhedsvæsen som et stort autoværksted. Anders Haahr er bilen, der kører ualmindeligt ringe. Han bliver sendt ind til ham, der forstå sig på udstødninger, og får at vide, at udstødningen har det fint. Ind til ham med gearkasser. Heller ingen problemer med gearkassen. Bremsemekanikeren og dækspecialisten melder også hus forbi.
»Lægerne undersøgte mig på kryds og tværs, og selv om mine tal altid var en lille smule skæve, var de aldrig skæve nok til at pege i retningen af en diagnose,« siger Anders Haahr.
Derfor kalder han de sidste par år »én lang sænkning af paraderne over for andre måder at gå til verden og forstå menneskekroppen på«.
Funktionelle lidelser
- Kronisk træthed betegnes ligesom blandt andet piskesmæld, irriteret tyktarm, bivirkninger af HPV-vaccine, borrelia og fibromyalgi som en funktionel lidelse.
- En funktionel lidelse er en sygdom, hvor man har fysiske symptomer, som gør det svært at fungere i dagligdagen. Den præcise årsag kendes ikke, men man kan forstå det som en sygdom, hvor hjernen og kroppen af forskellige årsager er overbelastet og ikke fungerer normalt.
- Det vurderes, at ca. 300.000 danskere er ramt af en funktionel lidelse.
Kilde: Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser, Aarhus Universitetshospital
En usynlig sygdom
Det var egentlig ikke planen, at Anders Haahrs sygdomsforløb skulle blive til en bog. Store dele af bogen er skrevet i mailsystemet hotmail. Nogle af beskederne var skrevet som opdateringer til familie og venner. Andre til ham selv, så han kunne huske, hvad specialisterne havde sagt ved de forskellige konsultationer.
Anders Haahr følte ofte, at han manglede et sprog for at kunne tale om sin sygdom. Han tænkte, at andre med funktionelle lidelser måtte føle det samme, og derfor blev mails’ene til en bog.
For mens folk med kræft, diskusprolaps og gigt i kraft af diagnosen har et sprog, der gør, at folk omkring dem forstår alvoren, føler Anders Haahr altid, at han skal forklare sig.
»Folk kom til mig og sagde: ’Jeg hører, at du er lidt træt’, men træt er ikke et ord, der dækker, hvordan jeg har det. Jeg var misundelig på folk med en diagnose og var desperat for at blive givet nogle ord og begreber til at kunne tale om min tilstand.«
Det er almindeligt at høre syge mennesker sige, at de er trætte af at blive behandlet som syge. At sygdommen føles som et mærke, de bærer i panden, og at de længes efter at blive behandlet som raske.
»Det er anderledes, når ens sygdom er usynlig,« siger Anders Haahr.
Han har ikke mistet håret, og han har ikke tabt sig. Når han er ude, ligner han sig selv. Folk kan ikke se, at det måske er første gang, han forlader sin lejlighed i tre dage.

Antibiotika eller kærestesorg
En fortælling om at være træt har to spor. Det ene spor er en gennemgang af Anders Haahrs sygdomsforløb og lægekonsultationer. Fra første gang, han får en henvisning og naivt forestiller sig, at specialisten foran ham tænker, han er verdens mest interessante patient, til ét af hans sidste speciallægebesøg, hvor han i desperation får lyst til at råbe: ’Fordi jeg er fucking træt!’, da en infektionsmediciner spørger, hvorfor han lukker øjnene.
Det andet spor foregår på et ayurvedisk behandlingssted i Indien. Anders Haahr overgiver sig til stedet i en måned og møder en række personer fra hele verden, som alle er stemplet ud for at finde ro og hjælp til at overvinde ting, der gør ondt.
Her lærer han at meditere og stå tidligt op med lyset. Han bliver masseret hver eneste dag, får urtemedicin og et særligt lavement, hvor en tyktflydende blanding af smørfedt, olie, urteafkog, honning og salt føres op i endetarmen, hvor det helst skal blive et par minutter, inden man giver slip.
Det er ikke tilfældigt, at bogen veksler mellem det rent naturvidenskabelige blik på kroppen og det alternative, som bygger på en meget stærk tanke om, at krop og psyke hænger uløseligt sammen, siger Anders Haahr. Han har nemlig skrevet den bog, han selv følte manglede.
»Da jeg begyndte at forstå, at lægerne ikke kunne hjælpe mig, og jeg var allermest frustreret, ledte jeg forgæves efter noget, jeg kunne læse og spejle mig i,« siger han.
Og der findes primært to slags litteratur. Den ene slags har titler som ’Sådan kommer du dig over kronisk træthed’. Det lyder lovende, men når man begynder at læse, opdager man, at pointen er, at man skal dedikere sit liv til numerologi. Den anden type litteratur er mere akademisk og handler om kulturkampe i sundhedsvæsenet og om mødet mellem læge og patient.
»Ingen af delene hjalp ligefrem onsdag morgen, når jeg ikke kunne komme ud af sengen,« siger Anders Haahr.
Hver for sig har Anders Haahr fundet begge sundhedsparadigmer utilstrækkelige. Læger i Tyskland mente, at han var smittet med borrelia, sendte ham på en fem måneder lang anbiotikakur og fyldte ham med 23 forskellige piller dagligt, uden at det gav nogen synderlig effekt. Alternative behandlere stod altid parat til at tage imod ham med åbne arme. Altid klar med en diagnose. Altid klar med en tvivlsom kur.
En homøopat sagde, at hans problem lå i leveren. En zoneterapeut fik ham til at vride sig i smerte, da hun trykkede ham et sted under fødderne forbundet til det øvre lymfesystem. En psykoterapeut kiggede på ham og sagde: ’Anders, du bliver nødt til at erkende, at din mor begærede din far’. En healer konkluderede, at Anders Haahr led af kærestesorg.
»Hver gang jeg gik ind ad døren til en alternativ behandler, kunne jeg være helt sikker på, at de alle havde løsningen på mit problem. Det er faktisk en meget ubehagelig følelse. For når man ikke har en diagnose, bliver alle diagnoser potentielle.«
Anders Haahr
- Født 1979.
- Journalist og forfatter.
- Skriver ofte om køn og tennis og har tidligere blandt andet freelancet for Information.
- Udgiver 25. august bogen En fortælling om at være træt på forlaget People’s Press.
Lægens autoritet
Anders Haahr har skrevet den bog, han selv manglede. Men mest af alt er den et forsøg på at bygge bro mellem lægevidenskaben og det alternative – to verdner, der til stor frustration for Anders Haahr typisk ikke taler sammen.
»Jeg ville ønske, at jeg kunne have brugt lægerne til at vurdere nogle af de ting, de alternative behandlere sagde. Men da jeg f.eks. fik en privatklinik i Tyskland til at undersøge mig for borrelia og gik tilbage til min læge med resultatet, var det som at række hvidløg hen mod en vampyr. Jeg kunne nærmest se det i deres øjne. Det var, som om de sagde: ’Hvis du vælger at gå ned af den vej, så fint, men så har vi ikke mere at tale om’. Som om de svigtede alt, hvad sundhedsvæsenet er bygget på, hvis de så meget som bare kiggede på et prøveresultat fra en alternativ behandler.«
Anders Haahr gætter på, at det er fordi, lægerne har noget på spil omkring autoritet. At de er bange for at afsløre, at deres viden om menneskekroppen er begrænset, og at der findes masser af lidelser, som de endnu ikke ved ret meget om og derfor ikke kan behandle.
»Jeg har virkelig savnet en læge, der turde sige: Det her ved jeg meget lidt om, men det er dybt interessant, og jeg vil gerne finde ud af det sammen med dig.«
Når ingen læger tør sige sådan, bliver patienten efterladt alene, pointerer Anders Haahr. Folk med funktionelle lidelser oplever ofte, at de bliver deres egen form for læge. De er de eneste, der har det fulde overblik. Og det er op til patienterne selv at indsamle så meget viden og så mange forskellige vurderinger som muligt i forsøget på at finde ud af, hvad de fejler.
Anders Haahr har gjort forsøget. I dag har han indset, at han nok aldrig finder ud af, hvorfor han blev syg. Måske blev han bidt af en skovflåt, måske har en særpræget infektion, måske er det kærestesorg. Det kan også være, at han bliver helt rask en dag. Tanken skræmmer ham på en måde.
»Hvis jeg bliver ved med at få det bedre og om et par år kan spille fodbold på fuld damp igen, vil folk så sige: ’Den der kroniske træthed, den var da vist ikke så kronisk alligevel, hva’?«
For flad til sex
Anders Haahr har det bedre. Han vågner stadig tit op og er fuldstændigt smadret og går som regel i seng ved 20.30-21-tiden.
»Det føles, som om søvn ikke udhviler mig.«
Men han sætter sig hver dag ned og skriver, kommenterer tennis igen, spiller selv stille og roligt en smule og har for første gang i tre år løbet en tur rundt om søerne.
Ligesom han igennem hele forløbet har betragtet sig selv som sin egen læge, ser han også sig selv som sin egen behandler. Han han taget lidt af det bedste fra den lægevidenskabelige og alternative verden og inkorporeret det i sin hverdag. Hver morgen begynder med en lang række faste ritualer. Han drikker blandt andet et par kopper varmt vand, laver åndedrætsøvelser, spiser grød, dyrker yoga og siger tak for at gøre noget godt for sig selv.
– Hvad har det her forløb betydet for dit selvbillede? Du var ung, talentfuld og sund. Nu lever du et liv, hvor du er meget opmærksom på dig selv og på, hvordan du indretter din dag?
»Jeg troede, jeg var sådan én, der i høj grad kunne forme mit eget liv. Jeg havde en krop, der altid stod til rådighed for min vilje. Sådan ser jeg ikke mig selv mere. Forleden var jeg ude at spise med et par venner. Det var fredag, solen skinnede, og jeg skulle ikke noget dagen efter. Alligevel gik jeg hjem klokken 21.30, mens de andre blev siddende.«
»I forhold til dating og kæresteforhold er der også noget i det heteroseksuelle rollemønster, som gør det lidt svært at være en mand og et skravl, der er for flad til at dyrke sex. På den måde har det måske ramt mig på min maskulinitet,« siger Anders Haahr.
Han kigger lidt ud i luften og forsætter så:
»Jeg har også tænkt på, hvordan vennekreds og netværk er forskellige størrelser. At venskaber måske handler om, hvem man er, og netværk mere om, hvad man gør, hvad man kan. Og at jeg måske havde ladet det flyde lidt sammen. Men det blev tydeligt, da jeg ikke længere havde gang i så mange spændende ting, ikke var med i alle mulige projekter og ikke kom til festerne og ikke spillede fodbold. Så var der mange, jeg ikke så. Ikke hørte fra. Og det er fint nok, sådan skal det være. Men det var meget fint at få set relationerne for, hvad de var,« siger Anders Haahr.
»Jeg tænker på, hvad jeg kunne engang, og bliver ked af det. Men omvendt har hele det her forløb også gjort mig i stand til at lægge knap så meget selvforståelse i mine bedrifter. Jeg er ikke kun de ting, jeg gør og skriver. Jeg er også bare mig, og jeg skal ikke nå noget her i livet. Den sætning blev jeg præsenteret første gang, jeg mediterede, og den har virkelig hjulpet mig meget lige siden. Jeg skal ikke nå noget. Overvej lige, hvor befriende det er.«
Jeg har også shoppet rundt og været til psykolog og et utal af alternative behandlere. Det der fysisk fik det til at spidse til for alvor var betændelse / inflammation i alle 4 lemmer som lægen og fysioterapeuten stort set intet kunne gøre noget ved. Det der for alvor har rykket det for mig er 1. En dygtig heil praktiker med kost og homøopatisk medicin samt creme og 2. healing samt bøn. Healing /kærlighed fra mestre fra den åndelige verden. Men det kræver en åbenhed overfor disse og en parrathed til at gå ind i de følelser og energier der ligger til grund. 3. energiøvelser og tanke øvelser hver morgen.
De afdøde åndelige mestre er især Jesus Kristus, jomfru Maria herunder den "Sorte madonna", Ignatius (levede i 1500 tallet og stiftede Jesuiterordenen i den Katolske kirke og er helgen)og Bob More. Jeg medtager også Buddha.
Er i øvrigt inspireret af Eckhart Tolle nulevende oplyst mester og til en vis grad af Osho afdød mester.
Tak til Anders Haahr Rasmussen og Information for at sætte fokus på sygdommen ME.
Heldigvis er det en sygdom man begynder at vide rigtig meget om i udlandet og som man nu for alvor forsker i med de ypperste forskere indenfor deres felt. Desværre vælger Danmark at være uden for det gode selskab, ved at bibeholde teorien om at ME er en funktionel lidelse i betydningen en avanceret psykosomatisk tilstand. Dette er forlængst overhalet af videnskaben. Det betyder ikke at der er en universel helbredende behandling endnu - men der er HÅB.
Der har lige været et symposium på Stanford. Professor Ron Davis havde samlet en gruppe dedikerede forskere om hvem han skrev i et velkomstbrev:
I want to personally welcome you to this day of presentations by a group of superb scientists!
I greatly respect each of them and am always impressed with their creativity, dedication and rigor. I’m excited to have them all together, analyzing and integrating all of our data, brainstorming and thinking out of the box about how to put it all together, and planning next steps so that the research can move as fast as possible with the most qualified scientists doing work they are good at to cure this horrid disease.
https://d1qwuymb7uy402.cloudfront.net/wp-content/uploads/2017/08/OMF-Sym...
Jonas Bergquist fra Sverige (Uppsala) var med i gruppen og Mella/Fluge fra Norge er med i Advisory Board. Der er også tre nobelprismodatgere med i Advisory Board og det ærgrer mig at danskerne ikke er med, for vi plejer også at være dygtige forskere, men vi har valgt at have de psykosomatiske briller på.
https://www.omf.ngo/community-symposium/
Her er et summary:
Ron Davis Gets Standing Ovation!
Very rare for a scientific presentation!
August 12 was an amazing day at OMF’s Community Symposium on the Molecular Basis of ME/CFS at Stanford University. The room was buzzing with positive energy. The researchers' presentations were incredible and showed great insights into this disease. There were renowned scientists from all over the world, and from related fields revealing interesting new insights into ME/CFS research. Patients, caregivers, clinicians, and other researchers attending interacted with these scientists during breaks, lunch and an evening reception, and there was so much excitement and optimism in the room.
*Here are some of the highlights from this amazing meeting (stay tuned for more!):
*Additional comprehensive evidence that ME/CFS is a molecular disease was presented.(Yet another nail in the PACE coffin!)
*Experts in metabolism, immunology, genomics, neurophysiology, electrical engineering and bioinformatics presented data.
*We learned about innovative ways to find new pain drugs and saw elegant evidence of a clear connection between the immune system and the brain.
*The scientists decided to continue as a “Working Group”, and are already planning multiple new ways to work together to facilitate and accelerate progress.
*Nobel laureate Mario Capecchi noted how important patient participation is in studying any disease, and how impressed he was with the amount of ME/CFS patient participation!
*In Ron Davis’ concluding remarks he stated that it is clear that what is missing is funding. He described ME/CFS as “a horribly underfunded disease”. Progress has been impressive despite the limited resources, but it is clear that more funding is needed to unravel this mystery and find treatments and a cure fast.
https://www.youtube.com/watch?v=s7bBMXQSmuM (Youtube transmission fra hele dagen)
Der er lige blevet udgivet en hel særudgave af Journal of Psychology med fokus på kritikken af PACE. Det er det studie Danmark anvender til at legitimere den behandling der tilbydes for en funktionel lidelse; gradueret træning (GET) og kognitiv terapi (CBT).
http://journals.sagepub.com/ doi/full/10.1177/ 1359105317722370
Dette har afstedkommet en interessant artikel i den engelske Daily Mail om PACE-gate.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-4790904/Why-doctors-patients-war...?
Den er overraskende sober og balanceret. De engelske patienter er så benovede over at det også vises fra patient-siden, men hvis man spørger den amerikanske Ph.d Janet Dafoe, som er gift med Professor Ron Davis får piben en anden lyd. Ron Davis var blevet interviewet men den del kom ikke med i interviewet.
'This isn't about Ron. It's about the content that he told the reporter in his interview. Having just been in a pretty intense 3 days of the science of ME/CFS, it was shocking to me to see an article still reporting that there's a big debate about PACE. The debates at the science meetings were about autoantibodies and gene expression, et al!
It seems to me that maybe in the UK people are so used to being in a country where they are mostly denied medical care for their disease, told it's "false illness beliefs", advised by persons in authority to exercise, which makes them worse, and being spoken to with sarcasm, disdain, and patronization, that any small mention of the "debate" that includes a mention of science seems like a "balanced" article.
When talking about the planets, do we still write a "balanced" article that includes the possibility that the earth is flat?
What Ron told him, among other things, was that what is happening to patients in the UK and other countries that have bought into the PACE view, is barbaric, and that the medical and scientific communities there were contributing to massive suffering, and that the PACE Trials were bad science, could not support their conclusions, and should be retracted.
That any scientist reading them should be shocked that they were even published, and that they make perfect fodder for a class on finding mistakes in publications. That is the story that needs to be told.
I don't care if Ron's name is in there. I want them to tell the REAL story of what is happening there. It's horrendous. THAT is the story that needs to be told, not some "balanced" view that makes it seem possible that PACE provides any data for anything and that CBT and GET are an alternative to be debated.
The debate now is over data and mechanisms of the DISEASE! The suffering caused by this stupid debate and the extent of the science were not in that article. I think it's a shame.
And time for all scientists and medical people to get into the 21st century and pay attention to SCIENCE in an open minded way, and stop contributing to the suffering of millions of people.
In the UK patients I know can't even get a saline drip! Ridiculous!
Where is the article that screams "PACE DEBUNKED", or "Accumulation of myriads of scientific studies unraveling the medical mystery of ME/CFS", or "How can we end the suffering of millions?".
So no, I don't like the article. I'm not balanced. LOL'
http://forums.phoenixrising.me/index.php?threads/why-are-doctors-and-pat...
Det er sådan USA og de forskere, der for alvor er inde i sygdommen ser på det. Jeg håber at Anders's bog kan være med til at åbne Danmarks øjne, så indsatsen for ME kan blive højnet.
Hvis det er følelser man går ind i, så er Echardt Tolle ikke det oplagte valg-:)
Jeg har det på akkurat samme måde og er også stødt panden mod en mur i sundhedssystemet, men Dr. Fink har haft held til at bilde den danske lægestand ind, at sygdommen er en, funktionel lidelse.
Hvilken lidelse er ikke funktionel? Allerede der ser man tåbeligheden.
Det kan kureres med antidepressiv medicin, træning og mindfulness, samt kognitiv terapi, påstår de.
Der er intet videnskabelig belæg for den kavkasalverdiagnose.
Som jeg læser interviewet har forfatteren accepteret "diagnosen".
ME er en neurologisk lidelse, som man flere steder forsker i. Bla, er norske neurologer meget kristiske overfor den danske lægestand og siger direkte at patienter i Danmark svigtes.
Der er læger i Danmark som kan diagnosticere sygdommen,men de må ikke for den danske sundhedsstyrelse. Hvis de gør får de risikerer de at få frataget deres autorisation.
Se filmen Unrest af Jennifer Breau, og jeg håber at man i dette lille arrogante land en dag vårner op.
Mit forløb startede efter en Epstein barr virus, men det overhøres totalt i den danske lægestamd. det kom snigende herefter med svdeture og temperaturer der på få min kunne veksle fra 36. 5 til 38. Så svimmelhed, som har stået på i flere år, og nu så slem at der er dage jeg slet ikke kommer ud. Det er et helvede,men allermest den ensomhed er den, som følger med den mistænkeliggørelse og uforståenhed hos alle. Det er da godt for dig at komme ud i solen. Kan du ikke tage en tur i skoven,, der er så smukt for tiden. Fokæl dig selv med en god middag. og bla,bla.
Jeg har arbejdet i over 40 år, og nu kan jeg ikke engang klare de meste alm. dagligdags opgaver.
Ingen gæster, ingen invitationer. Man er opgivet.
Når hver en lille handling ikke kan lade sig gøre, fordi man ikke magter at løfte sin arm eller når man en dag har en times tid med energi efter flere dage uden, så der set sgu begrænset hvad man kan nå. Hvis jeg den ene dag kan komme i bad, så skal jeg være ovenud tilfreds hvis jeg samme dag kommer på gaden og får købt ind. En opvask der før to mig ca ½ time tager nu en hel dag, da den skal tages i små etaper,,. så kan alle vist regne ud, at mit hjem efterhånden ligner et junkiehjem.
Nå omgivelserne siger,men kan du så ikke bare tage et hvil. Jo det er jo det jeg gør, men jeg er nærmest mere træt efterfølgende, men lægger mig alligevel, for jeg kan ikke andet.
Når neurologer i dag deler seng med psykiaterne og det de ikke lige har lært på medicinstudiet for flere år siden, ja så kan det kun sammenlignes med tidligere tiders syn på sclerose.
Når der i journale står, almen træt, trods man har beskrevet det osm en invaliderende træthed, så
Når reklamen for funktionel lidelse holder foredrag for medicinstuderende og læger og opfordre dem til at undlade, at sende patienter rundt i systemet, så er det jo besparende, og desuden er de sponsoreret af trygfonden og Lundbeck.
Nå ens læge uden overhovedet at have spurgt ind til hvordan man har det, og hurtigt spørger med en indsmigrende temme om man er bekymret og indikerer at det er psykisk, så bliver man da super glad og og fuld af energi.ironi kan forekomme.
Danske læger lever i en osteklokke og har ikke selvindsigt nok til at de ikke er gud.
Til redaktionen: Hvorfor står der i mine indlæg på det seneste altid kun stødende kommentar og ikke i v. side, Anbefal kommentar?
Jeg beklager at jeg ikke fik rettet stavefejl, og jeg må ha kommet til at rykke fortidligt. Nu kan jeg ikke redigere. Hvis jeg havde penge, mange ville jeg tage til en klinik i Belgen, for der findes udrednign og medicin, som kan afhjælpe omend ikke kurere, men menkan jo heller ikke kurere sclerose, men der findes medicin som i mange tilfælde kan gøre livet mere tålelig..
Der er ikke en eneste dag hvor lysten til at komme herfra banker på, men jeg er i min grundpersonlighed et nysgerrig mennekse og elskede både at opleve byen, gå og cykle lange ture, læse, naturen, og er meget selskabelig. så mit liv har ændre sig totalt. Jeg skammer mig, når jeg overfor familie og venner skal forklare, for jeg kan mærke deres mistro. Jeg er ved, at skrige, når de siger det kender godt Alt de imens fortæller at har pudset vinduer, passet børn, cyklet en lang tur, og underholder mig med alt det de har planlagt de skal i de næste uger.
Mine fingerkræfter er som vat nu og jeg stopper.
Men da jeg har en datter og elsker mine børnebørn, og de mig, kan jeg ikke tillade mig det overfor dem.
Jeg har mødt harmdirrende speciallæger, undtagen en arrogant neurolog på riget/ glostrup, der konsekvent kalder satellitten på bispebjerg , som en hypokonder klinik. .
Jeg har aldrig fået diagnosen , funktionel lidelse og de skal da også lige forsøge. de kan stadig ikke tvangsinlægge udover at d tvansfjerneen ung Karina fra hendes forldre som er meget syg. det er kun sket i Danmark, og jeg undre mig over at der er så stor berøringsanst også i de danske medier, som ogåhar valgt at stole på Sundhedstyrelsen.
Til redaktionen: Hvorfor står der i mine indlæg på det seneste altid kun stødende kommentar og ikke i v. side, Anbefal kommentar?
Jeg beklager at jeg ikke fik rettet stavefejl, og jeg må ha kommet til at rykke fortidligt. Nu kan jeg ikke redigere. Hvis jeg havde penge, mange ville jeg tage til en klinik i Belgen, for der findes udredning og medicin, som kan afhjælpe omend ikke kurere, men men kan jo heller ikke kurere sclerose, men der findes medicin som i mange tilfælde kan gøre livet mere tålelig..
Der er ikke en eneste dag hvor lysten til at komme herfra banker på, men jeg er i min grundpersonlighed et nysgerrig mennekse og elskede både at opleve byen, gå og cykle lange ture, læse, naturen, og er meget selskabelig. så mit liv har ændre sig totalt. Jeg skammer mig, når jeg overfor familie og venner skal forklare, for jeg kan mærke deres mistro. Jeg er ved, at skrige, når de siger det kender godt Alt de imens fortæller at har pudset vinduer, passet børn, cyklet en lang tur, og underholder mig med alt det de har planlagt de skal i de næste uger.
Mine fingerkræfter er som vat nu og jeg stopper.
Men da jeg har en datter og elsker mine børnebørn, og de mig, kan jeg ikke tillade mig det overfor dem.
Jeg har mødt harmdirrende speciallæger, undtagen en arrogant neurolog på riget/ glostrup, der konsekvent kalder satellitten på bispebjerg , som en hypokonder klinik. .
Jeg har aldrig fået diagnosen , funktionel lidelse og de skal da også lige forsøge. de kan stadig ikke tvangsinlægge udover at d tvansfjerneen ung Karina fra hendes forldre som er meget syg. det er kun sket i Danmark, og jeg undre mig over at der er så stor berøringsanst også i de danske medier, som ogåhar valgt at stole på Sundhedstyrelsen.
Anne Mette Jørgensen; 20. august, 2017 - 09:21
Vore egne indlæg kan vi ikke anbefale ;-)
Den ordinære lægevidenskab befinder sig på et uudviklet stadie, er fanget af en begrænsende overbevisning om egen ekspertise og er samtidig i høj grad underlagt medicinalindustriens påfund, som er styret af kravet om profit. En dårlig cocktail og meget hæmmende for områdets positive udvikling og forståelse for altings forbundethed.
"Den ordinære lægevidenskab befinder sig på et uudviklet stadie"
Den lader vi lige stå et øjeblik. Hvis det dårlige vejr og det faktum, at sommerferien er overstået, ikke er nok til at blive deprimeret, så kan Informations kommentarspor altid give en hjælpende hånd med at blive sortseer.
"»Jeg tænker på, hvad jeg kunne engang, og bliver ked af det. Men omvendt har hele det her forløb også gjort mig i stand til at lægge knap så meget selvforståelse i mine bedrifter. Jeg er ikke kun de ting, jeg gør og skriver. Jeg er også bare mig, og jeg skal ikke nå noget her i livet. Den sætning blev jeg præsenteret første gang, jeg mediterede, og den har virkelig hjulpet mig meget lige siden. Jeg skal ikke nå noget. Overvej lige, hvor befriende det er.«"
Amen. Og tak, jeg glæder mig til at læse din bog.
Jeg har oplevet et noget lignende forløb på egen krop , bortset fra at jeg ikke har fået det bedre med årene men værre.
Ja, det er befriende, hvis det er sandt!
Er det ligegyldigt om man skal aflyse tandlæge, ikke får lavet mad, ikke kommer i bad, at skraldeposer lugter mm?
Det er nu som er problemet og ikke skraldespanden, tandlægen, eller for den sags skyld DR eller Donald Trump terrorister o.s.v
Lasse, den moderne lægevidenskab arbejder primært med symptombehandling. Skal man forstå sygdommes ophav og arbejde med årsagsbehandling, må man gå langt dybere til værks end normen er for mainstreamdoktorer. De beskæftiger sig overvejende med det eksoteriske plan uden at forstå det esoteriske niveau, det hele menneske, qua det som også kaldes en holistisk, en helhedsorienteret tilgang til eksistensen og dermed til forståelsen af menneskets eso-og eksoteriske ubalancer. Eksempelvis anvendes designerdrugs - moderne psykofarmaka, i en lind strøm, endog til børn, og med alskens bivirkninger - i stedet for naturens lægeurter. Det ser ud som om, medicinalindustrien har taget kvælergreb på sundhedssektoren, således at alternativ tænkning er nærmest bandlyst. Mht fx psykoterapi har en dansk professor erritsøe opnået virkelig gode terapeutiske resultater med naturens egen psykofarmaka, psilocybin. Og ligeledes kan cannabis' helbredende kvaliteter jo heller ikke længere fornægtes.
Det er nu ikke kun ME patienter der har problemer der er masser af andre patientgrupper har tilsvarende problemer fordi diagnosticeringen er mangelfuld og overfladisk. Lægerne har simpelthen for travlt til virkelig at tale med patienten og griber derfor receptblokken for vi kan jo lige prøve det og se om det hjælper.
Randi Christiansen
Men endnu flere læger har opnået virkelige gode terapeutiske resultater med det du kalder designerdrugs.
At alternativ tænkning skulle være bandlyst modbevise du jo selv.
Men hvis alternative behandlinger virkede i stor stil ville det næppe kunne holdes skjult særlig længe. Og det ville nok også blive undersøgt (hvilket jo også sker løbende)
Randi, den alternative medicin arbejder uden bevis overhovedet. Skal man forstå sygdommes ophav og arbejde med årsagsbehandling, må man gå langt dybere til værks end at læse på internettet og bruge ord som esoterisk. De alternative beskæftiger sig overvejende med ting, de ikke kan påvise (men som religion kan det heller ikke modbevises), så i stedet bruger de følelsesmæssigt stærke udtryk som "det hele menneske", "holistisk", og "en helhedsorienteret tilgang til eksistensen og dermed til forståelsen af menneskets eso-og eksoteriske ubalancer" til at få folk til at bruge penge på virkningsløs symptombehandling. Læger bruger moderne psykofarmaka i stedet for lægeurter, fordi lægeurter er blevet testet gennem tiden, og man har udvundet det aktive stof, så man ikke får alle de uønskede stoffer fra urterne. Men kvaksalverne har med dygtige greb sået mistro til lægevidenskaben, således at alternativ tænkning fremstår som et reelt alternativ, selv om det vel nærmest burde bandlyses i et oplyst samfund. Cannabis blokeres i øvrigt af politikere, ikke af læger.
Lasse og christoffer :
Uden bevis overhovedet? Det har du overhovedet intet bevis for. Tværtimod får stadig flere hjælp af såkaldt alternative metoder, som er langt ældre og mere gennemprøvede end moderne metoder såsom fx akupunktur, zoneterapi og udtræk af diverse lægeurter, som fremstilles uden plantens bivirkninger og er uden medicinalindustriens bivirkningskataloger, der er lange som onde år og tilmed ikke til at stole på.
Og christoffer, som du udmærket ved, har det været en lang, sej kamp at nærme sig en anerkendelse fra etablissementet af cannabis' terapeutiske kvaliteter - politikerne begrunder deres modstand med henvisning til sundhedsstyrelsen. Og vi er der jo ikke helt endnu.
Kinesisk lægevidenskab er oldgammel og velafprøvet, og hvis I virkelig studerede, hvad holistisk helbredelse handler om, burde I blive mindre kæphøje - og lad mig gentage : helhedsorienteret behandling betyder, at både det indre, det esoteriske, og det ydre, det eksoteriske, adresseres. Fx ignorerer lægevidenskaben fuldtændig tændernes betydning for hele kroppens tilstand. Og vi taler ikke om tandpine, der selvfølgelig medfører all round ubehag, men om ignorerede sammenhænge, det her vil føre for vidt at redegøre for, men som du selv kan undersøge - fx på internettet, som du jo selv henviser til. God fornøjelse.
@Randi
At flere føler sig hjulpet er ikke bevis - det er tro. Og det er fint at tro, men så længe de alternative ikke kan dokumentere effekten af deres "hjælp", så er det decideret foruroligende, at de har lov til at kalde det behandling + tage penge for det.
Hvis du virkelig vidste noget om medicin og dokumentation af effekter ville du blive mindre kæphøj. Lad mig gentage: At tage noget, der ikke kan dokumentere en effekt, er virkningsløs symptombehandling, selv om det er pakket ind i flotte sætninger, der er lange som onde år og tilmed ikke til at stole på.
Kinesisk "lægevidenskab" er oldgammel, og det er blevet testet grundigt. Det, der virker, er blevet til medicin, og resten er forkastet, fordi det var nytteløst eller decideret idiotisk. Husk på, at kinesisk lægevidenskab fx er ansvarlig for massedrab på næsehorn, fordi impotente kinesere tror mere på deres alternative ikke dokumenterede ideer end på Viagra.
At der er plads til forbedring i lægevidenskaben er selvklart. Men smertestillende medicin, organtransplantation og vacciner er ikke dukket op ud af ingenting. Derfor fornærmede din kommentar "Den ordinære lægevidenskab befinder sig på et uudviklet stadie" mig, for det er fandeme lægevidenskabens skyld, at vi lever så godt og så længe.
Hvis du gerne vil vide, hvad uudviklet er, så prøv at forestille dig
1. en verden, hvor vi ikke havde haft lægevidenskaben med grundige tests og krav om dokumenterede effekter.
2. en verden, hvor kravene til dokumentation af medicin er lige så ikke-eksisterende som krav til dokumentation af alternativ "behandling".
Randi Christiansen
Tændernes betydning, inklusiv hals og mundhules betydning for resten af kroppen lærer tandlægerne i 1. år af uddannelsen. Diverse steder råder man også til at fx betændelsestilstande ved tandrødder helbredes selv om de ikke giver symptomer fordi betændelsestilstande bare ikke er gode for kroppen.
Jeg kan ikke se det er "kæphøjt" når jeg bemærker de fleste succesfulde resultater opnås ved den kendte og gennemprøvede medicin. Og heller ikke, at jeg siger det IKKE kan holdes skjult af hverken politikere eller den samlede medicinalindustri hvis der findes mirakelkure mod en sygdom.
Jeg synes du ignorerer det faktum at mange sygdomme ikke har en pind med psyke, trivsel eller er 2helhedsorienteret", men meget konkret hardcore en decideret fejl hos pågældende menneske, som IKKE ville udvikle sig anderledes uanset livsvilkår og livsstil.
Og det er i alles interesse, inkl lægernes (men undtagen den del af medicinalindustrien der producerer medicin mod pågældende sygdom), - at de midler som virker bruges mest muligt. OG så er det underordnet om det er fabriksfremstillet og specialudviklet kemisk produkt, eller noget der vokser i en svamp på havets bund.
Kun 11% af alle behandlinger både konventionelle og alternative vurderes af British Medical Journal at have tilstrækkelig evidens bag sig
http://clinicalevidence.bmj.com/x/set/static/cms/efficacy-categorisation...
Evidensbaseret medicin er således en ret begrænset størrelse.
Lasse og christoffer, jeg medgiver, at det ser ud som om, jeg ikke anerkender den moderne lægevidenskabs resultater, men det er et faktum, at den primært benytter sig af symptombehandling, som flytter og undertrykker problemet i diagnose og behandling, og dermed netop ikke arbejder helhedsorienteret. Tandlægeuddannelsen ignorerer ligeledes mange årsagssammenhænge. Dokumentationens validitet handler om metode, hvor fx blindforsøg har påvist dokumenteret effekt af alternativ behandling. Jeg har ikke adgang til specifikke data, men det har I måske?
Randi.
Det er sådan set nemt nok at påvise en effekt af alternativ behandling - du skal bare lave adskillige forsøg med meget få deltagere, og så klarer statistik resten.
Et tænkt eksempel. Hvis du skulle påvise sammensætningen af mænd og kvinder i Danmark, kunne du jo evt stille dig på en befærdet gade og tælle de personer, der går forbi. Hvis du tæller 10.000 personer, vil cirka halvdelen formentlig være kvinder. Hvis du tæller 100, er der større risiko for at tallet bliver skævt, og hvis du kun tæller 10, kan du nemt risikere, at alle 10 er kvinder, eller at alle 10 er mænd.
Så når du ser en historie om, at homøopati virker, er det fordi, der er foretaget forsøg med meget få mennesker. Hvis man laver forsøg med rigtig mange deltagere, falder alternativ behandling til jorden med et brag - hver gang. Uden undtagelse.
Lasse, dine påstande beviser ikke noget. Og som sagt, jeg har ikke adgang til statistisk materiale eller andre specifikke data men kun til egne og andres erfaringer, hvilket giver mig viden om, at den ordinære lægevidenskab er for smalsporet, mao ikke helhedsorienteret. Så mon ikke vi kan enes om at være uenige og acceptere, at med mindre mere konkrete beviser for synspunkterne bliver fremlagt, når vi ikke videre i denne meningsudveksling.
@Lasse
Her er et studie fra Cuba med over 2 mio. deltagere, hvor man fik fjernet leptispirose.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20674839
Her er nogle kliniske forsøg af høj kvalitet, der klart dokumenterer effekt af homøopatsik behandling
childhood diarrhea
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12634583
mellemørebetændele
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22226309
mere mellemørebetændelse
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11224838
Personligt mener jeg man sætter alt for stor vægt på kliniske forsøg - kvaliteten af de fleste af dem er simpelt hen for ringe (se link til BMJ et par kommentarer oppe) - kun dokumenteret effekt af 11% og over 50% er effekt ukendt.
Man burde vægte observational studier højere - altså spørge ind til om behandlingen rent faktisk har hjulpet. Her er nogle studier vedrørende homøopati med hhv. 6.500 og 8.559 deltagere.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16296912
http://bmjopen.bmj.com/content/1/2/e000215.long
Din udtalelse om at det alternativ behandling falder med et brag må således stå for din egen regning - det er aldrig bevist at homøopati ikke virker.
Lasse og christoffer@ jeg ved, at i forbindelse med slidgigt, kan lægerne kun tilbyde kirurgisk behandling, nye hofter og den slags, hvilket bestemt er snildt, men den meget markante lindring, som kan opnås ved indtag af diverse kosttilskud, glucosamin o.a., er dog at foretrække.
Personligt er det lykkedes mig at gennemgå en langvarig og normalt meget smertefuld tandbehandling uden bedøvelse - og jeg har siddet en del i stolen og ellers aldrig uden max bedøvelse, men pga særlige omstændigheder fravalgte jeg bedøvelse den dag. Historien viser noget om interaktionen mellem bevidsthed og materie og bekræfter, at det er bevidsthedsniveauet, som definerer materien. Jeg gør det dog ikke igen.
Randi Christiansen
Av for søren. Hvad fik dig til at fravælge bedøvelse hvis det var en smertefuld tndbehandling?
Jeg kender personligt en mand som fik ny hofte da han fyldte 61. Han havde prøver diverse mediin inkl natur medicin. Men den nye hofte er iflg. ham selv det bedste der er sket i hans liv.
Naturmedicin hjælper sikkert på mange ting. Men når brusken er slidt væk i knæ og hofter kan den bare ikke genopbygges af kroppen selv. Så der kan kun smertelindres eller udskifte knæ/hofte. Begge løsninger er selvfølgelig ikke på højde med sunde knæ/hofter.
Et overset faktum er at moderne medicin startede med såkaldte lægeurter som blev dyrket i århundreder i klosterhaverne fordi de faktisk virkede. Moderne teknik har gjort det muligt at identificere de aktive stoffer og afprøve dem et efter et og af finde indbyrdes afhængigheder for derefter at afprøve kombinationer, for derefter at syntetisere og patentere dem så det var nemt at masseproducere dem.
Vi har gjort det naturlige kunstigt og så kalder vi det videnskab, der selvfølgelig skal give et afkast ;-)
Hvorfor vil du gerne vide det christoffer? Det har ingen betydning for historiens pointe.
Og du er åbenbart ikke klar over, at slidgigt ikke betyder, at brusken er slidt væk, der er tale om en betændelsestilstand, som ændrer på brusklaget og som lægerne ikke kan forklare årsagen/erne til. Kan man derfor standse eller hæmme inflammationen, er man et skridt nærmere helbredelse.
' et skridt nærmere helbredelse/hindring af en forværret tilstand'
@Lars
Mange tak for links, så vi kan tale fakta i stedet for følelser. Det er super!
Jeg starter med de tre "kliniske forsøg af høj kvalitet", som jeg mener beviser min pointe. Der var hhv. 242, 81 og 75 deltagere i de tre forsøg. Det er ikke høj kvalitet, det er så små grupper, at studierne ikke kan bruges til noget som helst.
Du har misforstået linket omkring de 11% og 50%, du nævner. Alternative behandlingsformer er med i statistikken, hvilket helt naturligt vil gøre tallene noget mærkværdige. Prøv at besøge linket igen og klik lidt rundt - det er faktisk spændende læsning.
Vi er helt uenige omkring observational studies, selv om det selvfølgelig er rart, at folk føler sig bedre tilpas - de siger bare ikke noget om, hvorvidt folk rent faktisk er raske. Linket med de 8.559 personer har intet med homøopati at gøre, og det andet med 6.500 deltagere er fra et homøopatisk magasin, hvilket ærligt talt ikke er særlig betryggende. Vi kan godt gå ind i en nærmere diskussion omkring metode, hvis du vil.
Cuba-studiet;
1. Man fik ikke fjernet leptispirose - det findes stadig på Cuba.
2. Studiet er i bedste fald mangelfuldt, i værste fald bevidst uvidenskabeligt.
Jeg kan anbefale https://apgaylard.wordpress.com/2010/08/08/much-ado-about-nothing/ som en rigtig god gennemgang af studiet, og hvorfor det er ubrugeligt.
Til sidst dokumentation af, at homøopati ikke virker:
https://consultations.nhmrc.gov.au/files/consultations/drafts/resources/...
Det er en meget meget grundig gennemgang, som kan anbefales varmt.
Der er reelt ikke ret mange mennesker der ved de fleste gigtformer rent faktisk er inflammatoriske lidelser. Disse kan godt behandles effektivt med antibiotika, men det sker ikke for at forhindre resistens og tilstanden bliver ved med at komme tilbage.
Så reelt er der kun smertebehandlingen at gøre godt med og gigtpatienter, som ofte får både høje doser og også mere end det anbefalede, oplever ofte at den behandling ikke er tilstrækkelig. Så man må bare leve med det, men ondt gør det fandeme piller eller ej ;-)
Nogle gange fejler folk noget,lægerne ikke kan finde. Jeg har fx alle symptomer på fibromyalgi, ME, jeg er hypermobil, modic forandringer, blev invalid osv. Ved et tilfælde blev jeg undersøgt for en sjælden sygdom, Ehlers-Danlos Syndrom,og det er det, jeg fejler. En genfejl i bindevævet, som har fulgt mig i det skjulte hele livet. Jeg er sikker på, at der går mange rundt med sygdomme, som ikke er fundet, og som havner i funktionelle diagnoser!
Johnny, man kunne jo også undersøge, hvor årsagen til betændelsen er i stedet for bare at opgive med beskeden, at den ikke kendes. Det virker som om, at betændelsestilstande er en plage for stadig flere, og i og med at det burde være logik for burhøns, at alt er forbundet, kunne årsagen til denne inflammatoriske ubalance tænkes at befinde sig i en livsstilsbetinget cocktail af uheldige omstændigheder. Nær-og fjernmiljøet bliver stadig mere forurenet, så det er ikke mærkeligt, at den menneskelige organismes immunforsvar reagerer.
Men det forholder sig jo desværre så grumt, at alt, hvad der truer den neoliberale konkurrencestatsdæmon, ser vi dens undersåtter bekæmpe nådesløst. Blikket holdes stift rettet mod lænsningen af fælleskassen med samt skattelettelser. Hvilket lykkes til overmål, regeringen kalder det bare noget andet end topskattelettelser. Læs det nye skatteudspil og se hvordan.
Og er df dumme og eller korrupte, hvis de tillader denne forklædte men fortsatte udplyndring,
denne privatkapitalisering af og indbyrdes konkurrence om det næsten ubeskyttede fælleseje? Hvor den skjulte agenda er del, hersk, indpod frygt for udkommet, berig de i forvejen priviligerede og fattiggør de i forvejen underpriviligerede.
Randi, du kan finde skeletter der er oldgamle hvor slidgigt også har været der. Så det er ikke kun på grund af de neoliberalistiske kapitalister sygdommen eksisterer.
Ja måske dårligt eksempel jeg kom med. Det var bare noget med brusken manglede hvor lårben møder hofte der udløste han fik ny hofte.
Jeg var bare almindeligt nysgerrig efter hvad der fik dig til at fravælge bedøvelse.
Slidgigt har altid eksisteret, min farmor der i halvtreds år vaskede andres trapper ødelage sine knæ af det, men den gang der hjælp at få, ikke medicinsk, men den gang var der hjemmehjælpere der var det som ordet betyder og taxa chauffører stod ud af bilen og hentede gerne en gammel dame ned fra anden sal og ind i bilen og op på tredie sal i den anden ende og til med med med et smil på læben.
Men verden har ændret sig radikalt siden da og nu anerkendes kun absolut invaliderende årsager til hjemmehjælp hver anden eller tredie uge i 15 minutter. Er verden blevet bedre af den på papiret bedre velstand, til det er svaret et rungende nej, Fuck velfærdsstaten fatamorgana ;-)
Ok christoffer, siden du spørger så pænt. Jeg var i en meget puritansk og asketisk fase i mit liv, og så kan man jo få de underligste ideer. Men jeg vil dog sige, at jeg fik en uforglemmelig viden med mig.
Jeg vidste ikke, at slidgigt er set så tidligt i menneskehedens historie. Så er det jo faktisk endnu mere mærkeligt, at årsagen ikke er identificeret - når nu det er så stor en plage for så mange mennesker, at nye hofter ligefrem generøst tildeles de gigtramte.
Nu kender jeg ikke din baggrund Lasse, men jeg håber du er klar over forskellen på en artikel der er publiseret i en peer-riviewed journal og så noget der er skrevet på en blog.
Med høj kvalitet menes en høj jaded score - dvs. effekten af den homøopatiske behandling var mange gange højere end i placebo gruppen.
Det er derfor farligt kun at forlade sig på forsøg med mange deltagere - hvis resultatet er en lav jaded score. Så kan du have 1000 eller 10.000 deltagere, hvor 3 eller fire i den aktive gruppe viser et positivt resultat mod kun 1-2 i placebo gruppen. Editorer i journaler er da heller ikke enige med dig - du kan følge med i debatten på BMJ.
Og så er det måske lige friskt nok at konkludere jeg har misforstået opgørelsen i BMJ. Det er et uomtvisteligt faktum - igen følg med i debatten på BMJ - at kun 11% af alle undersøgte 3000 behandlinger har vist at have en dokumenteret effekt. Også såkaldt evidens baseret konventionel behandling. Argumentet fra tilhængerne er naturligvis, at den behandling der anvendes er fra 11% gruppen eller guppen efter på 34% (likely to have a benefit), men der findes ingen offentliggjorte undersøgelser der påviser/underbygger denne påstand.
Mht. Cuba forsøget tvivler jeg kraftigt på du overhovedet har læst det link jeg har indsat. Det fremgår tydeligt, at i de egne der blev behandlet med homøopati forsvandt sygdommen, mens i de egne der ikke blev behandlet var antallet uændret. Forsøget er udført af Finlay instituttet under ledelse af G. Bracho, der har en række publiserede forsøg (også ikke homøopatiske), som du kan læse hvis du klikker på hans navn. Dit svar - et blog indlæg fra en nobody - kan du se hvad jeg mener?
Til sidst - dit såkaldte bevis. Endnu en ikke publiseret undersøgelse. Som modsvar kan jeg henvise til en lignende undersøgelse - denne dog publiseret i The Lancet i 1997 af Linde, der modsat konkluderede, at man på baggrund af hans meta-analyse ikke kunne konkludere, at effekten af homøopatisk behandling alene skyldes placebo.
Problemet med meta-analyser, er udvælgelsen af de forsøg der skal indgå i analysen. Det ville være meget let at udvælge forsøg på konventionel medicin, der ikke har nogen effekt og på den baggrund konkludere, at konventionel medicin ikke virker.
Den svenske forsker Robert Hahn gennemgik i 2015 alle publiserede kliniske forsøg vedrørende homøopati. Hans konlusion var - og han er ikke homøopat - at for at kunne konkludere, at der ikke er nogen dokumentation for homøopati virker må man se bort fra 90% af al tilgængelig forskning.
Selv en af de største kritikkere af alternativ behandling Edzard Ernst skrev på sin blog i 2016, at han måtte indrømme, at der fandtes forskning - som han fandt grundig og i orden - der dokumenterede effekt af homøopatisk behandling.
Mit forslag til dig og andre er derfor, at være lidt mere åbne og søge informationer uden for jeres sædvanlige ekko-kammer - f.eks. på HRI research, det indiske research institute eller det engelske Faculty.
@Lars Olavius
Det er vist ikke mig, der sidder i et ekko-kammer ... Prøv du at søge information uden for de homøopati-glade cirkler. Edzard Ernsts blog er fx et glimrende sted. Bare det, at du kan argumentere for, at en høj jaded score (jeg tænker, at du mener Jadad score) er lig med høj kvalitet, er jo helt ude i skoven. Jeg henviser til mit tidligere indlæg om statistik.
Og ja, jeg forstår forskellen på peer-reviewed forskning og blogs. Det er derfor, at jeg ved, at homøopati ikke virker. Det er faktisk meget enkelt.
Det kan godt være, at den gode Edzard Ernst (der i øvrigt beskriver din "ikke-homøopat Robert Hahn" som "more than a little unhinged when it comes to the topic of homeopathy") har skrevet det, men finder du ikke lige et link? For det virker som om, at du har udeladt noget ;-)
"Men da jeg f.eks. fik en privatklinik i Tyskland til at undersøge mig for borrelia og gik tilbage til min læge med resultatet, var det som at række hvidløg hen mod en vampyr. Det var, som om de sagde: ’Hvis du vælger at gå ned af den vej, så fint, men så har vi ikke mere at tale om’. Som om de svigtede alt, hvad sundhedsvæsenet er bygget på, hvis de så meget som bare kiggede på et prøveresultat fra en alternativ behandler.«
Anders Haahr gætter på, at det er fordi, lægerne har noget på spil omkring autoritet.
Forkert gæt. Det rigtige gæt er at borreliaklinikkerne drives af kyniske kvaksalvere.