Læsetid: 2 min.

Trump har set lige ind i solen

Billedsprog
Trump tror ikke på viden eller autoriteter. Han stoler på sine egne erfaringer og mavefornemmelser. I Trumps verden bliver ting først sande eller falske, når han selv har afprøvet dem

Ron Sachs

26. august 2017

Solen forsvandt i denne uge i næsten tre minutter over USA. Mens månen gled ind foran solen, trådte Trump og hans hustru, Melania, frem på en balkon i Det Hvide Hus. En total solformørkelse sker sjældent. Selvfølgelig skulle Trump se den.

Melania bar meget fornuftigt solbriller. Alle ved, at man kan få permanente øjenskader ved at kigge op i solen. Lyset er simpelthen for stærkt. Trump, derimod, viste sig som den frie verdens modigste leder, da han bøjede sig bagover og stirrede direkte op i solen.

Det varede kun få sekunder, men det var nok til at blive opfattet som en magtdemonstration, der siger alt om Trumps regeringsførelse og om ham som præsident. Balkonscenen er et symbol på, at USA har fået en leder, som er trodsig helt ind i sin inderste kerne.

Han tror ikke på klimaforandringer, han stoler ikke på retssystemet, han anerkender ikke pressens demokratiske rolle, og han føler sig ikke overbevist om, at Barack Obama ikke er muslim. Trump har fra første færd vist sig som et menneske, der instinktivt foretrækker at stå i opposition til de etablerede sandheder. Hvis ’eliten’ siger, at det er farligt at kigge op mod solen, er Trump nødt til at kigge direkte ind i den.

Risikerer sig selv

Siden Trump blev valgt som præsident, er kritikken haglet ned over ham. Og med god grund. Men netop derfor bør man også anerkende, når han gør noget rigtigt. Selvfølgelig er det dumdristigt at glo lige op i solen for at teste, om det nu også er så farligt.

Samtidig viser det for første gang Trump som en præsident, der forstår, at hans job indebærer, at han tør risikere sig selv for at beskytte andre. Trump tror nemlig ikke på viden eller autoriteter. Han stoler på sine egne erfaringer og mavefornemmelser. I Trumps verden bliver ting først sande eller falske, når han selv har afprøvet dem. At stirre direkte op i solen er en patriarkalsk måde at sige: ’Jeg er jeres alle sammens far – de såkaldte eksperter er ikke til at stole på, så nu tester jeg lige, om solens stråler virkelig er så farlige.’

Balkonscenen viser ikke Trump som nogen særlig fornuftig præsident. Men scenen viser en præsident, der for første gang forstår – om end på sin egen trodsige og machoagtige måde – at han er den, der skal gå forrest og risikere sig selv for at beskytte sit folk.

At han så efterfølgende fisker et par beskyttelsesbriller frem fra jakkelommen er ikke et tegn på nederlag, men en fars måde at fortælle sine børn, at nu har han mærket efter og truffet en beslutning om, at det er bedst, at amerikanerne beholder beskyttelsesbrillerne på.

Serie

Billedsprog

Hver uge skriver medlemmer af Moderne Tider-redaktionen en personlig klumme, som tager udgangspunkt i et aktuelt billede. 

Seneste artikler

 • Udflugt til virkeligheden

  3. marts 2018
  Lars Løkke Rasmussens blik er vendt mod en murstensfarvet boligblok i en af Danmarks berømte ghettoer. Bag ham står en del af det hold af ministre, han har taget med sig på dagens ekskursion til det, som blandt politikere og journalister indimellem bliver kaldt ’virkelighedens verden’
 • De ligger ned for at kunne rejse sig sammen

  24. februar 2018
  Mandagens ’lie down’ er kun en af flere protester, som den nystiftede Teens for Gun Reform-gruppe har stået bag, siden den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz i sidste uge mejede 14 elever og tre voksne ned på skolen med en semiautomatisk riffel, han lovligt havde købt i en nærliggende våbenbutik
 • Billedsprog: Major Tom to Ground Control

  10. februar 2018
  Elon Musk, der både ejer firmaerne SpaceX og Tesla, sendte i denne uge en rød Tesla ud i rummet. Bilen sad i toppen af SpaceX’s nyeste løfteraket Falcon Heavy og roterer nu rundt om solen i en bane tæt på Mars’. I den åbne Tesla sidder en dukke, mens David Bowies »Space Oddity« kører på fuld styrke ud i det lydløse rum
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer