Baggrund
Læsetid: 6 min.

Den tunge arv

Når en ny sæson af Premier League begynder denne weekend, er der pres på Manchester United og manager José Mourinho. Klubben har ikke vundet et mesterskab, siden legendariske Alex Ferguson stoppede som manager, og efter at have investeret mere end en milliard kroner på nye spillere denne sommer, forventes det, at den gamle storklub vender tilbage til toppen i år
Ved Old Trafford er rejst en næsten tre meter høj statue af sir Alex Ferguson, der i mere end 25 år stod i spidsen for Manchester United med stor succes. Siden han takkede af i 2013, er klubben ikke sluttet i Premier Leagues toptre en eneste gang.

Ved Old Trafford er rejst en næsten tre meter høj statue af sir Alex Ferguson, der i mere end 25 år stod i spidsen for Manchester United med stor succes. Siden han takkede af i 2013, er klubben ikke sluttet i Premier Leagues toptre en eneste gang.

Alex Livesey

Moderne Tider
12. august 2017

I England forstår de at hylde deres helte.

Ved mange af de engelske stadioner er der således masser af mindetavler, henvisninger og statuer, der minder folk og fans om historiens skuldre, som nutidens stjerner står på. Manchester Uniteds hjemmebane, Old Trafford, er ingen undtagelse.

Foran det ikoniske stadion, der i folkemunde kaldes Drømmenes Teater, har der i årevis stået en statue med klubikonerne George Best, Bobby Charlton og Denis Law, og i 2012 blev endnu en støtte opført. En novemberdag for fem år siden kunne klubben således afsløre en næsten tre meter høj statue af manageren sir Alex Ferguson, der i en periode på mere end 25 år havde stået i spidsen for Manchester United med stor succes.

Ferguson stoppede som manager i klubben et halvt års tid senere og kunne som 71-årig i maj 2013 se tilbage på en glorværdig tid i klubben, som han sikrede 13 mesterskaber og en Champions League-titel.

Der var ingen tvivl om, at han ville efterlade et hul, men ingen havde troet, at det skulle blive så stort, som det har vist sig at være. Siden indførelsen af Premier League i 1992 førte Alex Ferguson Manchester United i toptre i den bedste engelske række i samtlige sæsoner frem til sit stop i 2013. Siden da har klubben ikke været i toptre en eneste gang.

Med skiftende managere ved roret er det blevet til fire skuffende sæsoner med en fjerdeplads i 2015 som det bedste resultat, og klubben har endnu ikke været en seriøs kandidat til det engelske mesterskab, som Ferguson ellers sikrede så mange af i sin tid.

I denne weekend begynder en ny udgave af den engelske Premier League, og med portugisiske José Mourinho som manager på anden sæson, er det store spørgsmål nu, om det er i denne sæson, at Manchester United kommer ud af det dødvande, som klubben har været i siden Fergusons afsked.

Fire års skuffelser

Mourinho er den tredje manager, der forsøger at løfte arven efter Alex Ferguson, for oprindeligt var det skotske David Moyes, der var udset til at tage over efter den ikoniske chef. Det var Alex Ferguson selv, der pegede på ham som sin afløser, og Moyes fik endda en seksårig kontrakt i Manchester United for at signalere ro og kontinuitet.

Men David Moyes fik ikke engang et år i klubben, og sæson ét efter Ferguson endte med en skuffende syvendeplads for storklubben. Siden blev hollandske Louis van Gaal hentet til, men hans firkantede stil vandt aldrig hjerter hos hverken fans, presse eller spillertrup i Manchester United.

Ganske vist blev det til en enkelt FA Cup-titel, men med en fjerde- og femteplads i de to sæsoner i Premier League formåede han ikke at løfte klubben tilbage til dér, hvor den i egen selvforståelse hører til: i den absolutte top.

Derfor blev José Mourinho hentet til klubben sidste sommer. Portugiseren har masser af meritter på sit cv, og han har vundet mesterskaber i alle de klubber, han har været i. Alligevel blev hans første sæson i klubben også en ujævn affære, der godt nok sikrede et stort trofæ i Europa League, men til gengæld også bød på mange uinspirerede og uforløste kampe – særligt på hjemmebane – og en sjetteplads i den hjemlige Premier League.

Det er kommet bag på mange, hvor svært Manchester United har haft det med at vende tilbage til toppen af engelsk fodbold. Klubbens tidligere midtbaneprofil Ryan Giggs satte ord på det i en kronik i den irske udgave af mediet The Independent sidste efterår.

»Hvis man havde spurgt mig tilbage i maj 2013, da vi havde sikret os det trettende mesterskab under sir Alex med fire kampe tilbage af turneringen, om jeg kunne forestille mig, at Manchester United nogensinde ville være ude af kampen om mesterskabet, ville jeg sige, at det var utænkeligt. Vores styrke som hold var så veletableret, og økonomisk var klubben stærk,« skrev Giggs.

Han var en del af Manchester United i mere end 20 år, men selv om han i en periode også har været en del af trænerstaben, er også han ude af klubben nu. Det samme er mange af de folk, der var med til at sikre Manchester United succes sammen med Alex Ferguson.

Foruden Giggs var store spillere som Rio Ferdinand, Nemanja Vidic og den engang så stærke Wayne Rooney nøglefigurer i Manchester Uniteds storhedstid, men i takt med deres afsked med klubben, har man ikke fået erstattet dem med tilstrækkelig kvalitet.

Spillere for fem milliarder

Årsagen til de fire års skuffelser handler således om mere end de tre managers, der har stået i spidsen for klubben i post-Ferguson-æraen. Også mange af medlemmerne af Alex Fergusons stab er væk, og det er blandt andet fraværet af den tidligere direktør David Gill, der er blevet fremhævet som en af grundene til nedturen.

Gill var en erfaren fodboldleder, men den nuværende vicepræsident, Ed Woodward, der har overtaget en stor del af ansvaret omkring spillerrekruttering, har ikke samme stærke baggrund og netværk. Det er særligt på dette punkt, at Manchester United har fejlet med dyre indkøb, der ikke er slået til.

I løbet af de fire år, der er gået siden Alex Fergusons stop som manager, har Manchester United brugt mere end 5,5 milliarder kroner på nye spillere. Det er flere penge, end der blev brugt på transfers i hele Alex Fergusons 27-årige periode som manager.

Det siger selvfølgelig noget om den vanvittige inflation i fodboldens økonomi, men det siger endnu mere om Manchester Uniteds desperate behov for at tilføre kvalitetsspillere til en klub, der kæmper for at komme tilbage til sit gamle niveau. Ingen af de konkurrerende klubber i Premier League har brugt lige så mange penge på spillere i samme fireårige periode.

Pres på Mourinho

Lige lidt har det dog hjulpet, og i sidste sæson var Manchester United alt for afhængige af den svenske angrebsprofil Zlatan Ibrahimovic, der undervejs i sæsonen blev skadet og nu er fortid i klubben. Denne sommer har man så igen været særdeles aktiv på transfervinduet og forsøgt at investere sig ud af krisen med store indkøb af nye profiler.

Den belgiske angriber Romelu Lukaku er kommet til fra Everton til en pris på cirka 600 millioner kroner, den svenske forsvarsspiller Victor Lindelöf er købt for cirka 250 millioner kroner, og for en uges tid siden hentede Manchester United så den serbiske midtbanestjerne Nemanja Matic hos konkurrenten Chelsea for en sum på cirka 325 millioner kroner.

Det er spillere for mere end en milliard kroner alene denne sommer, og der er stadig rygter om, at Manchester United er ude efter den walisiske verdensstjerne Gareth Bale, der aktuelt er i Real Madrid.

José Mourinho har altså fået lov at bruge mange penge i kampen for at blive en titeludfordrer igen, og det er netop det, Manchester United skal blive i denne sæson.

Portugiseren har i vanlig stil underspillet sit eget hold og kaldt Tottenham for favorit til at tage Premier League-titlen, mens han også har udtalt, at klubber som Real Madrid og FC Barcelona er på en højere hylde i international sammenligning. I midtugen tabte Manchester United til netop Real Madrid i den klassiske Super Cup-kamp mellem Champions League-vindere og Europa League-vindere. Der var klasseforskel på de to mandskaber.

Men Mourinhos hold, der indleder den kommende sæson med en hjemmekamp mod West Ham søndag, tæller efterhånden så mange store stjerner, at det vil være en skuffelse, hvis Manchester United ikke bliver en seriøs bejler til mesterskabet i denne sæson.

Presset er i den grad på José Mourinho, for som en skribent på det engelske medie The Guardian har bemærket i en klumme op til sæsonstarten: »Alene med tanke på de penge, han har brugt, er der efterhånden ingen undskyldninger tilbage.«

Det er fire år siden, det seneste mesterskab kom i hus. Så lang en mesterskabstørke, har klubben ikke været i, siden midten af firserne, hvor Alex Ferguson kom til og skulle bruge seks år på at vinde sit første mesterskab med klubben. Nu står han ude foran stadion i form af en statue og venter på, at Manchester United igen når til tops i England.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her