Baggrund
Læsetid: 5 min.

Verdens dyreste røvfuld

En undertippet storskrydende irer. En ekstravagant stenrig og ubesejret mesterbokser. En stjerne fra MMA-verdenen, hvor alle kneb gælder, mod en elegant kontrabokser. En kamp til fire milliarder kroner. Et hidtil uset mediecirkus. Men også en kamp, som både dedikerede MMA- og traditionelle boksefans ser på med ringeagt
Kampen mellem Mayweather og McGregor er også historien om, hvordan trash talk blev forvandlet til den mest lukrative fight nogensinde. Det kulminerede med en verdensturne, hvor der blev uddelt verbale tæsk i milliardklassen.

Kampen mellem Mayweather og McGregor er også historien om, hvordan trash talk blev forvandlet til den mest lukrative fight nogensinde. Det kulminerede med en verdensturne, hvor der blev uddelt verbale tæsk i milliardklassen.

Scott Heavey

Moderne Tider
26. august 2017

Medierne har i flere måneder været oversvømmet af tunge guldkæder, tøj for millioner og lårfede bundter af 100 dollarsedler. Lydsiden har været domineret af fornærmelser og pralerier, som ville få selv Donald Trump til at rødme. En kulmination af viral galskab, der tårner sig op ved siden af selv de mest bizarre tildragelser i internetalderen.

Den største, dyreste og mest omtalte boksekamp nogensinde – braget mellem Conor McGregor og Floyd Mayweather – er et freakshow, som for de fleste dedikerede bokse- og MMA-fans vil være nærmest ubærligt at gå forbi uden i det mindste at have smugkigget under teltdugen.

Danskere lider ofte af den sære misforståelse, at vi som intet andet folkefærd kærer os om den lille mand. Underhunden. Den undertippede. Det er langt fra tilfældet. Fænomenet er globalt, og det strækker sig om muligt længere tilbage i historien, end da David nakkede Goliath.

Når Conor ’Mystic Mac’ McGregor og Floyd ’Money’ Mayweather natten til søndag begynder at danse og udveksle de første jabs i ringen midt i T-Mobile Arena på 3780 Las Vegas Boulevard med op imod 20.000 tilskuere, er det også en næsten rødhåret irsk opkomling mod en af de dygtigste fightere i boksningens nyere tidsregning.

Kun en uge før sin første kamp i UFC-regi i 2013 var den nu 29-årige McGregor stadig på bistandshjælp. Mayweather er 40 år gammel og ubesejret i 49 kampe den bedst betalte i boksehistorien.

Stallone: Det er mord

Sylvester Stallone skabte og virkeliggjorde verdens mest berømte fiktive bokser. Rocky Balboa var den ultimative underdog, som i den første film om bokseren fra Philadelphia får en kamp mod Apollo Creed – en arketypisk fortælling om den umulige kamp, som Rocky naturligvis vinder til sidst.

Det lykkedes for et par måneder siden en videoreporter at fange Stallone på en parkeringsplads i Beverly Hills. Han prøvede at undslippe, men gav alligevel efter, inden han nåede i sikkerhed i sin stålgrå firehjulstrækker:

»OK, så stil mig det skide spørgsmål,« sagde han og svarede efterfølgende:

»Connor er en fremragende fighter i sin egen arena (MMA, red.). Men Mayweather står til en mordanklage, hvis han går i en boksering med ham. Det ville ikke være fair. Han er sådan en fantastisk fighter. McConnor bliver slagtet,« fastslog Sly.

I modsætning til i Rocky-filmen, hvor Balboa til sidst besejrer verdens bedste bokser, tror Stallone åbenlyst ikke på, at hans egen sentimentale myte kan stå distancen i Las Vegas i nat.

Den pointe bliver leveret af Damir Hadzovic, da Information møder ham til en snak om kampen. Hadzovic er Danmarks tredje kæmper i UFC, som er MMA-verdenens Champions League. I modsætning til boksning, som er underlagt et strengt regelsæt, må kombattanterne i MMA (Mixed Martial Arts) næsten gøre alt ved hinanden.

»McGregor er en kæmpe stjerne i UFC; men her er han også den lille mands fighter,« siger Hadzovic.

»Jeg tror ikke, han har mange muligheder. Boksede de 30 kampe, ville McGregor kun vinde en. Men han har en chance. Og det er den, de fleste håber på,« siger Hadzoviz, som selv var i ringen i slutningen af maj til et stort stævne, hvor han leverede årets foreløbigt mest spektakulære knockout, da han stoppede sin polske modstander, Marcin Held, med et knæ i ansigtet, der efterlod polakken bevidstløs på kanvassen i skræmmende lang tid.

Damir Hadzovic beskriver McGregor som en pågående kontrabokser, hvilket kan komme bag på mange, der har oplevet den aggressive irer.

»Han har god timing. Han slår hårdt. Han er venstrehåndet. Gode kombinationer. Gode uppercuts. Rigtig gode spark. Og flamboyante cirkelspark. Back-kicks. Han har knock out-power,« siger Hadzovic.

McGregor-fans vil elske ham, uanset hvordan det går, forklarer Hadzovic.

»Men mange mere seriøse MMA-fans er kede af den kamp. De ved, hvor svært det bliver. Går kampen mere end fire-fem runder, så tror jeg, McGregor er færdig.«

30.000 gange vigtigere

Spørger man Hans Henrik Palm, tidligere europamester i professionel weltervægt, er der tale om en »latterlig kamp til fire milliarder«.

Palm, der i dag er forretningsmand og har arrangeret ti MMA-stævner på dansk jord, erkender, at McGregor slår meget hårdt.

»Men han slår langsomt. Det foregår nærmest i slowmotion i forhold til Mayweather. Når McGregor har slået sig flad i femte, sjette eller syvende runde. Når han er tappet for energi, hastighed og slagkraft. Så åbner Floyd op. Så tror jeg han bliver stoppet.«

Det estimeres, at indtægterne på kampen løber op i omegnen af fire millliarder kroner. Heraf skal de to boksere dele en ’pung’, som det hedder i bokseverdenen: 500 millioner kroner til McGregor og mere end 630 millioner til Mayweather. Begge beløb kan vokse sig betragteligt større afhængig sponsorater mv.

Hypen er enorm, og Palm forudser, at der vil komme flere af den slags opgør. Men han mener ikke, at de gør noget godt for boksningen.

Om ganske kort tid skal Saul ’Canelo’ Alverez møde Gennady ’Triple G’ Golovkin i et opgør, hele bokseverdenen ser frem til med uddelt forventning.

»Den kamp er 30.000 gange vigtigere,« siger Palm og ærgrer sig over, at den kommer til at stå i skyggen af nattens sammenstød i Las Vegas.

Boksesport kan tage skade

Nogle frygter, boksesporten vil lide skade, hvis ikke Mayweather vinder nattens kamp overbevisende. Blandt dem er Gordon Marino, professor i filosofi ved St. Olafs College i Northfield, Minnesota.

»Mayweather er nødt til at få McGregor til at se helt latterlig ud. Alt andet vil være et nederlag for bokseverdenen. McGregor må simpelthen ikke se for godt ud,« siger han.

På den måde er opgøret mellem MMA-stjernen og mesterbokseren også en trussel mod boksesportens anseelse i almindelighed og Floyd Mayweathers eftermæle i særdeleshed, mener Marino, der foruden studier af Søren Kierkegaards værker selv har bokset, været boksetræner og skriver jævnligt for blandt andet Wall Street Journal og New York Times om boksning.

»Mange ser denne kamp som ren opvisning. En kamp, der kun er blevet til for pengenes skyld.«

Marino peger i den forbindelse på en anden grund til den udbredte skepsis imod McGregor-Mayweather-kampen i bokseverdenen: Hvis Mayweather vinder, vil han slå bokselegenden Rocky Marcianos rekord. Marciano nåede også imponerende 49 sejre uden nederlag.

»Det har fået mange bokseentusiaster til at protestere højlydt, herunder Marcianos søn,« fortæller Gordon Marino, der ligesom andre bokseentusiaster har måttet konstatere, at boksning de seneste år er gledet længere og længere om på de bagerste sider i sportstillægget.

»At en kamp som denne så rammer forsiden, sender på paradoksal vis den ’rigtige’ boksning endnu længere nede ad rangstigen,« siger Marino.

Den amerikanske professor levner som de fleste andre iagttagere ikke McGregor mange chancer.

»Men man skal ikke glemme, at han er en verdensklasseatlet. Han er en skræmmende type, og han har et meget afslappet forhold til vold. Han er en svær modstander, fordi han foretager sig mærkværdige ting. Han bevæger sig anderledes end en almindelig bokser.«

En ting er sikkert: Nattens to fightere får ingen problemer med at købe hverken guldkæder eller skræddersyede jakkesæt i en overskuelig fremtid.

De største vindere bliver dog formentlig de kinesiske bookmakere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Johnny Winther Ronnenberg

Til en sådan løn, så ville jeg gå i ringen med fanden selv ;-)

Grethe Preisler

Ja hvem ville ikke det Johnny?

Der er nok bare ikke ret mange, der er tossede nok til at købe billetter i dyre domme for at overvære en match fra første parket i en sportsarena, hvor en bedaget cyklist på en rusten havelåge konkurrerer i slagsmålets ædle kunst mod et toptrænet muskelbundt i en kampvogn på larvefødder ... ;o)

Johnny Winther Ronnenberg

Man skulle tro du kendte mig Grethe ;-)