Læsetid: 3 min.

Antifascisternes historiske dilemma

Antifa-aktivister i USA forsvarer deres militante linje over for hvide racister med argumentet, at en enig front og væbnet kamp kunne have stoppet nazisterne og fascisterne i 1920’erne. Den konventionelle venstrefløj kalder voldsudøvelse en gave til Trump og de konservative
23. september 2017

Den pacifistiske venstrefløjs dilemma er lige så gammelt som det 20. århundrede.

Griber den til ukonventionelle og til tider voldelige metoder for at bekæmpe fascismen? Eller følger den Mohammed Ghandis og Martin Luther Kings lære om at bruge ikke-voldelige metoder og vende den anden kind til?

I Italien i årene efter Første Verdenskrig var kommunistpartiet splittet om, hvorvidt det skulle slutte sig til den militante gruppe Arditi del Popolo, der gjorde væbnet modstand mod Mussolini. Antonio Gramsci forkyndte voldelig modstand, men splittelsen i partiet svækkede antifascisterne.I 1922 marcherede Mussolini mod Rom. Gramsci og andre kommunistiske ledere blev enten myrdet eller fængslet.

I Tyskland advokerede kommunister som Karl Liebknecht og Rosa Luxemburg for voldelig modstand mod den voksende trussel fra det nationalsocialistiske parti, mens socialdemokraterne slog til lyd for ikke-voldelige metoder og kompromis. I sidste instans banede en splittet antifascistisk front vej for Hitlers magtovertagelse i 1933.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu