Den bare røv er det ældste trick i bogen

Det er mærkværdigt, at det kan blive ved med at skabe furore, når et menneske smider tøjet i offentligheden. Og i dette tilfælde mangler vi endda noget vigtigt: den svingende pik. Guitaren dækker det, som ellers ville være blevet censureret i den virtuelle verden
Det er mærkeligt, at det kan blive ved med at skabe furore, når et menneske smider tøjet i offentligheden, skriver journalist Line Vaaben. Her er det en franskmand, der har smidt tøjet under de nylige demonstrationer i Paris.

Det er mærkeligt, at det kan blive ved med at skabe furore, når et menneske smider tøjet i offentligheden, skriver journalist Line Vaaben. Her er det en franskmand, der har smidt tøjet under de nylige demonstrationer i Paris.

CHRISTOPHE ARCHAMBAULT

Moderne Tider
16. september 2017

Visirklædte politifolk med skjolde på den ene side. Midt i en nøgen gut med guitar, der chanter: »Vi giver ikke op.« Og på den anden side en hær af fotografer, der hæver linserne og skyder løs. Man kan godt forstå dem, for kontrasten er perfekt: det tildækkede og aggressive mod det bløde og ubevæbnede. Det er blomsten mod bæltekøretøjet. Fredsduen mod geværet.

Scenen stammer fra Paris den 12. september, hvor den franske fagforening CGT havde kaldt til demonstrationer i flere byer mod præsident Emmanuel Macrons arbejdsmarkedsreformer. I hovedstaden var omkring 200.000 mennesker på gaden, i løbet af dagen blev kampene voldelige, og der blev kastet med tåregas. Men det var ikke de hætteklædte, brostenskastende demonstranter, der gik viralt. Det var den blege, flommede franskmand kun iklædt guitar.

Nøgenhed er det ældste trick i bogen, hvis man vil have opmærksomhed. Tænk bare på de utallige ’streakers’ under fodboldkampe. Eller på billedkunstner Lene Adler Petersens nøgne vandring gennem Børsen med et kors i 1969 eller den ukrainske feministiske aktionsgruppe Femen, som demonstrerer med bare bryster dækket af slagord. Smid tøjet, så får du fuld opmærksomhed. Ikke særlig opfindsomt, men meget effektfuldt.

Det er mærkværdigt, at det kan blive ved med at skabe furore, når et menneske smider tøjet i offentligheden. Og i dette tilfælde mangler vi endda noget vigtigt: den svingende pik. Guitaren dækker det, som ellers ville være blevet censureret i den virtuelle verden. Måske har demonstranten tænkt over det på forhånd for at være sikker på, at hans happening kunne komme forbi Facebooks nøgenforskrækkede censurregler. Tilbage står en mere symbolsk markering af nøgenhed end den ægte vare.

På samme måde er selve demonstrationen faktisk også mere en symbolsk markering end en begivenhed, der gør en ægte forskel. Frankrigsekspert og institutleder ved Københavns Universitet Jørgen Boisen forklarede samme aften i Deadline, at demonstrationerne nemlig kun udstiller, hvor svage de franske fagforeninger er. Hvis fagforeningerne var stærke, havde de magt til at forhandle og indgå aftaler. Som det er nu, kan de kun råbe, kaste med sten. Og det er den bare røv og ikke det politiske budskab, der går viralt.

Billedsprog

Hver uge skriver medlemmer af Moderne Tider-redaktionen en personlig klumme, som tager udgangspunkt i et aktuelt billede. 

Seneste artikler

 • Udflugt til virkeligheden

  3. marts 2018
  Lars Løkke Rasmussens blik er vendt mod en murstensfarvet boligblok i en af Danmarks berømte ghettoer. Bag ham står en del af det hold af ministre, han har taget med sig på dagens ekskursion til det, som blandt politikere og journalister indimellem bliver kaldt ’virkelighedens verden’
 • De ligger ned for at kunne rejse sig sammen

  24. februar 2018
  Mandagens ’lie down’ er kun en af flere protester, som den nystiftede Teens for Gun Reform-gruppe har stået bag, siden den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz i sidste uge mejede 14 elever og tre voksne ned på skolen med en semiautomatisk riffel, han lovligt havde købt i en nærliggende våbenbutik
 • Billedsprog: Major Tom to Ground Control

  10. februar 2018
  Elon Musk, der både ejer firmaerne SpaceX og Tesla, sendte i denne uge en rød Tesla ud i rummet. Bilen sad i toppen af SpaceX’s nyeste løfteraket Falcon Heavy og roterer nu rundt om solen i en bane tæt på Mars’. I den åbne Tesla sidder en dukke, mens David Bowies »Space Oddity« kører på fuld styrke ud i det lydløse rum
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her