Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Skal jeg tage min bekendtes job?

23. september 2017

Jeg arbejder i den kreative branche, hvor alle er freelancere, og det er småt med de faste opgaver. Min bekendte er dog så heldig at have en stor ugentligt opgave for en større virksomhed, og da han skulle væk i et par måneder, anbefalede han mig som sin vikar. Nu vil chefen gerne have, at jeg fortsætter i jobbet.

Jeg vil virkelig gerne have en fast indtægt, og vi lever jo i et konkurrencesamfund. Min bekendte kommer til at stå uden job, hvis jeg tager hans. Skal jeg sige ja til tilbuddet?

Svar I:

Hvis din kammerat har interesse i at få sin tjans tilbage, og arbejdsgiveren er frisk på det, bør du trække dig. Det er det åbenlyst moralsk rigtige at gøre. Konkurrencesamfundet lever i hjernen, forstået på den måde, at kun forfængelighed forhindrer dig i at bijobbe i Netto, hvis økonomien bliver stram. Ingen mennesker i Danmark er gået sultne i seng, fordi de nægtede at stikke en bekendt i ryggen.

Det vil også være strategisk fornuftigt at takke nej. Du er tilsyneladende for talentløs til selv at skaffe arbejdsopgaver. Følgelig bør du pleje de kontakter, der hjælper dig.

På sigt vil du opdage, at freelanceres primære problem ikke er mangel på opgaver, men mangel på organisering, hvilket har ført til en uretfærdig fordeling af virksomhedernes indtægter. I den kamp er det i din interesse at søge langvarige allierede, ikke at være en skruebrækker. Så hold nallerne væk fra andre folks arbejde.

– Sebastian Stryhn ’Freelancer’ Kjeldtoft

Svar II:

Der gælder de samme regler her som på kærestemarkedet. Situationen svarer til, at din ven havde en dejlig, velhavende dame, som han bad dig underholde lidt, mens han var væk en tid. Desværre for ham falder hun for dig og du for hende. Du kan lide hendes penge, hun kan lide dit håndelag, han er overflødig.

Regel nummer et er, at man ikke tager sine venners kærester. Men kan man ikke lade være, så kan man godt regne med, at vennen vender ryggen til en. Det er måske til at leve med. Kærlighed koster. Sugar mommas er dyre bekendtskaber. Men prisen er højere end som så, for alle vennens venner følger hans eksempel – også selv om (og måske især fordi) de ville have gjort det samme som du. Hvis romancen ikke holder, står du uden netværk, og så bliver det vanskeligere at støve en ny rig dame op.

Omvendt kan man sige, at din ven har tabt, selv om du holder dig for god til at snuppe damen. For hun ved nu, at der findes mere fingernemme mænd på markedet end din ven. Og har man først fået lyst til utroskab, så er det svært ikke at handle på den.

Din ven er altså under alle omstændigheder fucked. Om du skal tage chancen og løbe med damen afhænger af, om du tror, at dine hænder er skruet så godt på, at du kan tilfredsstille hende på længere sigt.

– Susan Knorrenborg

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tag nu bare imod jobbet, så bliver du også helt fri for at andre giver dig en vikarmulighed en anden gang.

Randi Christiansen

Uden mad og drikke duer helten ikke. Free lancere understøtter del og hersk matricen. Hvis valget fx er imellem løn eller offentlig understøttelse, er der ikke et reelt frit valg ifht hvem, man vil arbejde for. Man er, så vidt jeg er orienteret, tvunget til at modtage tilbudt arbejde, ellers mister man en evt oerførselsindkomst.

Jeg er selv freelance-oversætter, og kan sagtens forestille mig en situation hvor en ukendt klient hellere vil betale en oversætter der tager 60 percent mindre per ord end jeg gør og som bruger den halve tid.

Værsgo'!

Det lyder godt og det er jo altid dejligt at spare penge. Men i dette tilfælde er det en fælde, og jeg går ikke ind og redder den lille nuttede mus, der så bagefter kan fortsætte med sine fejlagtige oversættelser for klienten som efterfølgende har fortrudt sine spare øvelser.

Jeg har samarbejdet med flere oversættere. Man stjæler altså ikke andres kunder.

Randi Christiansen

Jeg vil gerne korrigere min udtalelse 12.38 om free lancere, det er ikke dem, der kan bebrejdes. Men et system, som sætter mennesker i den slags ubehagelige situationer, fordi de naturligvis gerne vil have en fast indtægt, er perverst.

Endnu et godt argument for borgerløn. Som dog forudsætter et generelt mere avanceret bevidsthedsnieau, end de herskende neoliberalister kan præstere.

Socialt bevidst samarbejde er godt, privatprofitering på og indbyrdes konkurrence om overlevelsesressourcer derimod har fanden skabt. Så hvad vil du? Sælge din sjæl for mammon, som man sagde i gamle dage?