Læserbrev
Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Min vens eks vil gerne besøge mig

Moderne Tider
9. september 2017

Jeg er på det seneste begyndt at få mange beskeder fra min gode vens – fraskilte – kone. Vi har altid haft et ok, men ikke specielt tæt forhold, og vores børn er gode venner, og blandt andet derfor vil jeg gerne have en god relation til hende.

Beskederne er reelle nok – de handler om vores børn og også nogle gange om min ven, og hvordan han og de har det. Der er bare kommet mange af dem.

Forleden dag skrev hun så, at hun kommer til byen i forbindelse med noget arbejde, og at hun nok trænger til at slappe af i et par timer, og om hun måske kan gøre det hjemme hos mig. Jeg vil gerne hjælpe – og tror generelt på at være sød over for folk, der på den måde lige beder om en hånd, og hun kunne godt blive stødt over et afslag.

På den anden side er jeg ikke nødvendigvis interesseret i at blive bedre venner med hende, og for at være helt ærlig er jeg bange for, at der måske også er andre og lidt mere intime hensigter bag besøget, og det er jeg ikke interesseret i. Hvad gør jeg?

Svar I:

Hun lyder sød, hun har fortjent en god afvisning. Du skal ikke være bange for at åbne din dør for hende, når dit sind samtidig er så lukket over for muligheden for at lære hende bedre at kende, som det er. Det mærker hun nok. Hvis din naturlige charme kommer i vejen for budskabet, må du skrue ned for den. Byd hende på en lunken kop kaffe.

Giv hende en plaid og vis hende så dine kedeligste sider. Vær åndsfraværende og tal om små irritationsmomenter. Hvis hun vil diskutere vigtige og/eller personlige emner, så træk på skuldrene og lad dine arme hænge slapt ned ad siden, mens du erklærer dig holdningsløs.

Det er ikke sikkert, hun selv ved, hvad hun vil med sine henvendelser. Måske opfatter hun dig som et bindeled til en mand og et liv, hun savner. Måske opfatter hun dig som et godt parti, hun gerne vil undersøge nærmere. Uanset hvad er hun bedst tjent med en tydelig, men skånsom afvisning, så hun kan bruge sine fine følelser på nogle andre, og her er virkelig kedelig opførsel vejen frem.

– Lone Nikolajsen

Svar II:

Jeg er enig i din vurdering af, at din gode vens fraskilte kone ret sikkert ønsker andet og mere end blot at tale børnenes ve og velvære og arrangere legeaftaler – og at hun med sit forslag om et besøg hos dig afsøger muligheden for, om du mon tænker i samme baner som hende.

Derfor vil et ja til besøg også betyde, at du åbner op for en situation, hvor din vens ekskone nok vil ’forsøge på noget’, og du enten skal til at forklare, at du ikke har tænkt på det samme – og heller ikke har de lyster. Det bliver hurtigt ubehageligt. Eller at du bliver nødt til at spille så glat og naiv, at du fuldstændig overser hendes tilnærmelser. Det bliver også hurtigt både dumt og ubehageligt at være med til.

Jeg vil derfor foreslå, at du stikker en hurtig hvid løgn. Du er simpelthen ikke hjemme på det angivne tidspunkt. Det er du heller ikke næste gang, et besøg uden børn foreslås – og når historien har lydt sådan et par gange, ser hun nok skriften på væggen.

– Jesper Løvenbalk

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her