Læsetid: 13 min.

Gadevolden udstiller det værste og det bedste i mennesket

To danske sociologer har i et nyt studie af gadevold kortlagt, hvordan konflikter opstår, og hvad der får dem til at eskalere voldeligt. Deres resultater indgyder håb for det danske natteliv og punkterer en række sejlivede myter – blandt andet, at samfundet er blevet voldeligt, og at folk i byen ikke griber ind over for vold
De fleste tilfælde af gadevold finder sted i weekenden mellem klokken 03 og 05 om natten. Ofte i forbindelse med udskænkningssteder, som der er mange af på Gothersgade i København.

De fleste tilfælde af gadevold finder sted i weekenden mellem klokken 03 og 05 om natten. Ofte i forbindelse med udskænkningssteder, som der er mange af på Gothersgade i København.

Sigrid Nygaard

2. september 2017

Sociologerne Marie Bruvik Heinskou og Lasse Suonperä Liebst stiger af deres cykler og trækker dem op foran Københavns Byret. Sidste sommer tilbragte de en stor del af deres tid i byrettens kælder. Her sad de sammen med tolv studentermedhjælpere i et lummert lokale uden vinduer og gennemgik 500 københavnske politisager om gadevold.

For hver sag, de læste, noterede de sirligt ting som gerningspersonens køn, antallet af slag og spark, de fysiske skaders omfang, motivet for volden, ofrets relation til gerningsmanden, antal vidner og vidnernes vilje til at blande sig.

I denne uge udkom resultaterne så. Bogen Gadevold – en sociologisk kortlægning af vold i byen er både i dansk og international sammenhæng en af de mest omfattende undersøgelser af gadevold.

Lasse Suonperä Liebst hiver bogen op af sin skuldertaske og trommer fingrene hen over dens forside. Han fortæller, at mens en stor del af den eksisterende forskning handler om antallet af voldsepisoder, som finder sted på gader, stationer og parker, så har han og Marie Bruvik Heinskous forskning fokuseret på at besvare spørgsmålene: Hvorfor opstår gadevold? Og hvordan udvikler gadevold sig?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Flemming Berger
  • Frede Jørgensen
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • Olaf Tehrani
  • Jørn Vilvig
  • ulrik mortensen
  • Niels Nielsen
Flemming Berger, Frede Jørgensen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Olaf Tehrani, Jørn Vilvig, ulrik mortensen og Niels Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er dejligt, når nogen sætter sig ned og dokumenterer det, som nogen af os har troet i årevis, nemlig at samfundet faktisk bliver mindre og midre voldeligt. I mine bedsteforældres ungdom sloges karlene til blodet randt, det er heldigvis ikke så almindeligt mere.

Formodentlig fordi vi ikke accepterer vold hverken mod børn eller ægtefælle.

Og så vil jeg gerne opfordre til at overse de trolde, som kommer her for at ødelægge debatten.

Trond Meiring, Niels Nielsen, Henrik L Nielsen, Frede Jørgensen, Jørn Vilvig, Johnny Winther Ronnenberg, Eva Schwanenflügel og Kristen Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Niels K. Nielsen

David Zennaro
03. september, 2017 - 16:11

Man kan jo netop ikke dokumentere noget som helst, hvis datagrundlaget ikke er i orden.

Derfor skulle etnicitet og nationalitet med.

Informationsværdien af undersøgelsen bliver således lav, når data mangler.

David Zenarro,

Jeg skal mange gange have tingene præciseret for at kunne forstå mening med det sagte eller skrevne, hvem eller hvad mener du med "de trolde, som ..."?

Johnny Winther Ronnenberg

Volden vil aldrig forsvinde og måske er det heller ikke ønskværdigt. Vi tror vi lever i et lille og fredeligt land, hvor alle vil hinandens bedste, det gør vi ikke, det er en illusion som vi hylder som det store vidunder, men det er en illusion.

Da jeg var en stor knægt var jeg til høstballer på kroen og der var der altid "dans", læs brækkede næser og blå øjne og gæt hvem der scorede mest hos det "svage køn", det var dem der var bedst til at slå på tæven.

Mange generationers praksis forsvinder ikke fordi vi lægger lag på lag af kulturel fernis på og nej pigerne var ikke bedre. Som gammel dørmand så ved jeg at det værste man kan komme ud for er ikke rockere, men en bitchfigth, det er langt mere farligt end noget andet for de er fuldstændig uberegnelige.

Simone Bærentzen

Der blev lavet en dokumentar om sagen om Kitty Genovese - sidste år, mener jeg - hvor påstanden om, at ingen af vidnerne havde reageret blev efterprøvet, og det viste sig at være usandt. Der var faktisk flere, der havde ringet til politiet.