Læsetid: 6 min.

Socialdemokratiet stemmer mere og mere blåt i sager om fordelingspolitik

De politiske kommentatorer gentager igen og igen, at Mette Frederiksen har trukket Socialdemokratiet til venstre i fordelingspolitikken. Men passer det? Tallene viser, at sosserne stemmer mere med de blå end med de røde, og de vil ikke love at rulle regeringens mest ulighedsskabende reformer tilbage. Spørgsmålet er, om Socialdemokratiet – som i dag holder sin årlige kongres – faktisk er blevet rødere?
Højredrejningen på udlændingeområdet er tydelig – Socialdemokratiet har fået en udlændingepolitik, der kan matche både Inger Støjberg og Dansk Folkeparti – men er sosserne virkelig blevet mere røde i fordelingen af samfundets goder?

Højredrejningen på udlændingeområdet er tydelig – Socialdemokratiet har fået en udlændingepolitik, der kan matche både Inger Støjberg og Dansk Folkeparti – men er sosserne virkelig blevet mere røde i fordelingen af samfundets goder?

Jens Dresling

16. september 2017

Siden Mette Frederiksen i juni 2015 overtog formandsposten i Socialdemokratiet, har hun opsendt en lang række små røde røgsignaler.

»Vi ligger til venstre for midten,« lovede hun i sit allerførste interview som formand, og det blev tolket som en måde at lægge afstand til Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydon. Her i avisen har hun sagt, at »kapitalismen er blevet syg«, og i ugebrevet Mandag Morgen har hun efterlyst »en ny samfundsmodel

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Erik Kaaber Rasmussen
  • Eva Schwanenflügel
Niels Erik Kaaber Rasmussen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nej, man kan kun være en god socialdemokrat, hvis man fostår, at samfundets centrum er fællesskabet: politikken, kulturen, institutionerne, og at vejen til lighed i samfundet går ud på at give de mindrebemidlede adgang til disse dele af det helt grundlæggende for vores land.
Virksomheder kommer og virksomheder går, men samfund består, og demokratiske samfund består kun i det omfang, hvor befolkningens interesse samles om at deltage i dette fællesskab.
Liberalismen nedbryder samfund systematisk ved at sætte den økonomisk privatinteresse over den institutionelle fællesinteresse. Det er deri, politisk kamp består.

Flemming Berger, Allan Stampe Kristiansen, Torben K L Jensen, Anders Lund, Carsten Svendsen, Torben Skov, Anders Barfod, Bjarne Bisgaard Jensen, Egon Stich, Eva Schwanenflügel og Johnny Winther Ronnenberg anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Efter den ondeste reform i dansk politik nogensinde, loven om førtidspension og fleksjob som Mette F. videreførte fra Venstres forslag, er min tiltro til hende meget lille.
Men man har jo lov til at blive overrasket..

John S. Hansen, Allan Stampe Kristiansen, Anders Lund, Carsten Svendsen, Hans Larsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

"Vi ligger til venstre for midten" Spørgsmålet er så, hvor midten i dag ligger i dansk politik. Den danske politiske midte har helt klart bevæget sig mod højre. Og det har været Socialdemokratiets værk, som sidder med nøglen til den danske velfærdspolitik. De seneste år har de snakket et men gjort noget andet til vælgernes store skuffelse, forargelse og vrede.

Jeg vil se handling og resultater før jeg tror på en skid.

Jes Balle Hansen , Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Mohamed B, Steffen Gliese, Janus Agerbo, Carsten Svendsen, Torben Skov og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Hvem har fat om bollerne på hvem og bestemmer derfor reelt, hvad der sker i dansk politik? Følg pengene - find de ansvarlige.

Og sos'erne er med til at sælge ud af dansk fælleseje samtidig med, at de underpriviligerede ikke ser skyggen af noget provenu men tværtimod må opleve, at deres vilkår forringes på alle parametre. Ikke nok med at det daglige brød bliver mindre, men den offentlige infrastruktur forringes også konstant på en så hjerte-og hovedløs måde, at stadig flere offentligt ansatte i også ledende stillinger blæser alarm.
Så er det man må konstatere, at socialdemokraterne enten er blevet blå eller også er i lommen på den ene procent og co.

Politik er kompromisets kunst? Jovel, og det er sandt, at man ikke kan love på forskud. Alt afhænger naturligvis af situationen, og sos'erne må derfor nøjes med at komme med hensigtserklæringer. Men magtanalysen, hvor er den? Man fornemmer, at der foregår for meget i dansk politik, som ikke tåler dagens lys.

Allan Stampe Kristiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Hovsa, der faldt lige en sætning ud :

Så er det man må konstatere, at socialdemokraterne enten er blevet blå eller også er i lommen på den ene procent og co, når de ikke magter at sætte mere effektivt ind mod dette frontalangreb på den danske model, som vi i stigende grad oplever.

Allan Stampe Kristiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Og så kan man sige, at socialdemokratiet er deres vælgere. Ja, men så socialdemokratiets fornemste opgave være at promovere og at uddanne deres vælgere til en mere intelligent magtanalyse, så de ikke fortsat skal spænde ben for sig selv og alle de andre, som rammes af deres begrænsede forståelse for, hvordan man bør strukturere et socialt velfungerende samfund i stedet for som nu, hvor det er jungleloven i konkurrencestaten, som styrer, og hvor privatprofitering på og indbyrdes konkurrence om fællesejet er gældende uorden.

Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Fagbevægelsen bliver nødt til at genopfinde et nyhedsbureau og et dagblad. Ellers er kampen tabt.

Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Johnny Winther Ronnenberg

Det kommer ikke til at ske, det er fucking mange år siden, at Aktuelt drejede nøglen om, det er så længe siden, at jeg stadig gik med aviser, inden jeg gik på arbejde ;-)

Bare fordi noget er mange år siden, kan det jo godt komme tilbage. Og det er bare ikke nok med et par partivenlige aviser eller blade på nettet, det ved højrefløjen alt om.

Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar