Nyhed
Læsetid: 4 min.

Kinas svar på ’Bonderøven’ livestreamer sit liv på landet

I Kina er der ikke megen prestige i at bo på landet. Men en hjemvendt migrantarbejder er gået imod strømmen med fortællinger om høns, der lægger æg, og lugning ude i marken
Moderne Tider
9. september 2017

Drømmen om et bedre liv — det fra soap-operaerne og reklamerne — har i snart fire årtier fået handlekraftige unge til at forlade Kinas landområder og efterladt taberne, de gamle og småbørnene tilbage.

De har knoklet for at skabe sig et liv i moderne omgivelser. Ingen arbejder 9-17, og mange haster afsted for at få råd til en ny telefon, en fin taske eller ganske enkelt tjene nok til livets ophold. Der er fuld fart fremad, og alt kan gøres op i cool cash.

Sådan har fortællingen fra Kinas største byer været i en årrække. Men de seneste års lavere økonomiske vækst, risiko for arbejdsløshed, stigende leveomkostninger og et politisk ønske om at standse migrationen til de største byer har fået flere til at skrotte drømmen om byen og vende tilbage til landet.

I kinesiske statsmedier kan man læse om unge, der vender hjem til landsbyen og bliver mere tilfredse med deres liv. Siden 2010 er omkring to millioner migrantarbejdere rejst hjem for at starte små virksomheder, skriver det kinesiske nyhedsbureau Xinhua

En af dem er Liu Jinyin, der har opgivet et arbejde på vinduesfabrik og er flyttet tilbage til Sankuaishi i den sydlige Sichuan-provins — en landsby med 180 indbyggere. I nogles øjne ville han være en taber — sådan en af dem, der ikke klarede den i storbyen, men måtte vende hjem med halen mellem benene.

Sådan ser han ikke sig selv.

Nu livestreamer han sit liv og sender det ud til omkring 100.000 følgere.

Troede han var blevet skør

Det er en god nyhed i Kina. Sådan en af dem, der bliver bragt af alle medier med interview og billeder af den unge bonde på marken.

Det er ikke historien om at blive rig eller succesfuld helt vildt hurtigt, men en historie om at få jord under neglene og leve det enkle liv. Det er idyllisering af det hårde arbejde — håndens arbejde, som vi kender det fra Bonderøven på dansk tv, der kører på 19. sæson.

Skal man tro kinesiske medier, så er livet i landsbyen er ikke længere så uattraktivt, som det var. Selvom Kinas landsbyer har det med at ligge et godt stykke fra der, hvor asfaltvejene ender, og i ubekvem afstand til både hospitaler og skoler, så byder Kinas landområder på ren luft, sund mad, gamle traditioner og nærhed til familien. Alt det, som det moderne menneske i storbyen savner.

Måske er det derfor Kinas svar på Bonderøven har fået succes med at livestreame sit liv i landsbyen. Det er langsomt tv — noget helt andet end de TV-shows og serier, man ellers kan følge i kinesisk tv. Med sin mobiltelefon filmer han, når hønen lægger æg, når onklen tørrer chilier og han selv går i marken. Roder rundt i jorden. Fjerner lidt ukrudt. Alle hverdagens små øjeblikke fra livet på landet bliver fanget og streamet live via en app.

Tanken om, at der er godt tv i at filme hverdagen på landet, var så fjern, at selv hans egne forældre frygtede, at han var blevet skør, da han begyndte at gå rundt og filme, har han fortalt til flere kinesiske medier.

Det siger noget om den status, Kinas landområder har haft. Det er steder, som enhver ved sine fulde fem flytter væk fra og ikke tilbage til.

Den tendens har blandt andre den kinesiske kunstner Ou Ning og hans kollega Zuo Jing i en årrække arbejdet for at vende ved at gøre det attraktivt at blive på landet. I 2011 slog de sig ned i landsbyen Bishan i Anhui med en vision om at genoplive Kinas landområder, føre traditioner videre, bevare gamle håndværk og give landsbybeboerne deres stolthed tilbage. De ville skabe et ligeværdigt forhold mellem land og by.

Men mens kunstnerne kom udefra med højtragende intellektuelle visioner om et bedre og mere simpelt liv, så er Liu Jinyin en bonde, der mest af alt bare elsker sit liv på landet så meget, at han ønsker andre skal få glæde af at følge med.

Drømmen om landet

Det begyndte med kun fem seere i februar, men nu er hans udsendelse blevet en succes, han kan leve af. Han er ikke ansat af nogen, men lever af de penge, hans fans donerer til ham i håb om, at han bliver ved med at lægge nye optagelser ud på nettet.

Den forretningsmodel lyder næsten for god til at være sand. Da det officielle kinesiske nyhedsbureau Xinhua bragte historien om Liu Jinyin i sidste uge, sørgede journalisten da også for at sætte nyheden om den succesfulde tv-stjerne i perspektiv med en kommentar fra en ekspert, der forklarede, at det ikke er alle og enhver, der kan leve af at filme sin hverdag. Med andre ord har Liu Jinyin ikke ramt en guldåre, som andre bondemænd med dollartegn i øjnene kan kaste sig over.

Det kunne ellers være en oplagt mulighed for de mange kinesiske migrantarbejdere, der tidligere levede på tålt ophold i byen som skraldemænd, ufaglærte håndværkere og småhandlende, men som siden er vendt hjem. De kan selvsagt ikke blive tv-stjerner alle sammen, men måske valget om at flytte på landet fremover i stigende grad vil være båret af lyst frem for nød.

Måske en tv-udsendelse som denne være med til at skabe en modtrend til den kraftige urbanisering — om ikke anden så i drømmene fra sofaerne hos dem, der kigger med på tv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her