Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Joakim Vilandt

Forfatter Joakim Vilandt læser faktisk ikke så meget, men kalder en sjælden tegneserie ’det bedste stykke litteratur, der er vokset ud af internettet’
Moderne Tider
16. september 2017

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Jeg snyder her og svarer en tegneserie – uhørt! – endda en webcomic – endnu mere uhørt! – nemlig Pictures for sad children af John Campbell. Det er nok det bedste stykke litteratur, der er vokset ud af internettet, men er nu desværre næsten sporløst forsvundet. Pictures er en trist rejse gennem senmoderne meningsløshed, men dens fatalitet er fuld af vidunderlig galgenhumor. Desværre blev Campbell overmandet af sine dæmoner. Han brød sammen i 2014, hvor han lukkede alle sine hjemmesider ned og brændte det fysiske restlager af sine bøger – inklusive en fortsættelse, han havde crowdfundet. I dag er de to værker uhyre sjældne. Jeg har selv et eksemplar af den første, og selvom man kan finde fragmenter af tegneserien online, så er det meste gået tabt.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Hvis ikke Pictures, så er det helt sikkert Enten-Eller, som min storebror gav mig i 15-års fødselsdagsgave. Jeg forstod ingenting af bogen dengang, men hang fast i klangen og det hyperpatetiske i de indledende »Diapsalmata«. Selvom man ikke er enig i Kierkegaards filosofi, så er hans rytmiske og indlevede skrift intet andet end charmerende for mig. Og uanset Kierkegaards synspunkter, så er det for mig oplagt, at angsten er vores eksistentielle præmis. Jeg kan mærke den på livet hver dag.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Det er svært at sige, da jeg plejer at glemme dem! Jeg tror, at den bog, der har irriteret mig mest, er Kants Kritik af Dømmekraften. Hans sammenskrivning af æstetik og moral er et af mine største forbehold over for Oplysningstiden. Kant er en af mange grunde til, at jeg har prøvet at eksperimentere med ’irrationalistisk’ skrift i Cassandra

Hvilken type læser er du?

»Noget, der måske overrasker: Jeg læser faktisk ikke så meget. Jeg læste meget som ung teenager, men gymnasiets analytiske forhold til litteratur kværkede min læselyst. I dag er lysten sporadisk på vej tilbage, og jeg finder stor læseglæde ved klangbårne og glatte tekster, især digte.«

Hvornår læser du?

»Timerne hen over eftermiddagen virker bedst for mig. Kaffe og studiepult på Københavns Universitet giver godt, koncentreret grundlag. Men ingen musik, medmindre musikken er Godspeed You! Black Emperor til afgrundslitteratur.«

Joakim Vilandt er aktuel med værket ‘Cassandra‘, som blev anmeldt i tirsdagens Information.

Serie

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her