Læsetid: 2 min.

Landsholdsbegejstringen

Det er en fri Delaney, der på billedet fejrer sit hattrick med holdkammeraterne. Hans glæde smitter af på holdet, tilskuerne, danskerne og pludselig er landsholdsbegejstringen tilbage
Det er en fri Delaney, der på billedet fejrer sit hattrick med holdkammeraterne. Hans glæde smitter af på holdet, tilskuerne, danskerne og pludselig er landsholdsbegejstringen tilbage

Lars Poulsen

9. september 2017

Efter mange års dvale – nogle vil mene, at vi skal tilbage til VM i 1998 i Frankrig for at se noget lignende – er landsholdsbegejstringen genrejst på rekordtid. I løbet af en forlænget weekend, faktisk, med to pragtfulde kampe: 4-0-sejren over Polen i Parken og en udebanesejr på 4-1 over Armenien.

Danskerne har hungret efter et landshold i hopla, og stemningen i Parken var euforisk under Polen-kampen. Vi havde ikke glemt landsholdet. Vi havde bare savnet det. Vi var denne sommer begyndt at se kvindernes landshold i stedet, for her var de profiler og den spilleglæde, som vi har manglet hos herrerne.

Nu er begejstringen tilbage, den stråler ud af spillerne og spreder sig til tilskuerne på tribunerne og danskerne i sofaerne.

Christian Eriksen og Thomas Delaney, som på billedet ses med toiletpapir i næsen, jublende over 4-1-målet imod Armenien, er trådt i karakter som de stjerner, de vitterligt er. Det er næppe tilfældigt, at det er lykkedes nu. Landsholdet skulle vinde for at undgå endnu en slutrundefiasko – det er motiverende.

Men endnu vigtigere: Under den nuværende landstræner, Åge Hareide, er det strengt orkestrerede spil fra Morten Olsen-tiden blødt op, spillerne er blevet sat mere fri. Improvisation og pragmatik har afløst systemer og streng disciplin. Thomas Delaney sagde sidste år til Ritzau, at Hareide er mere pragmatisk. Både når det kommer til spillet på banen og hans holdning til spillernes dispositioner i fritiden:

»I virker som nogle fine fyre, og jeg giver jer frihed, indtil I modbeviser mig,« sagde Hareide ifølge Delaney, da han første gang mødte landsholdet.

Det har givet en afslappet stemning. Når de er i Danmark, kan de »gå i biografen,« og som Delaney siger: »Det er nemmere at rykke nogle ting, når man har en træner, der er villig til det.«

Der går historier om, hvordan det danske landshold i de glade 80’ere drak øl og festede i forbindelse med landskampe, og i det lys kan en biograftur synes at være et fromt ønske, men princippet er det samme, det handler om frihed. Både på banen og udenfor.

Det er en fri Delaney, der på billedet fejrer sit hattrick med holdkammeraterne. Hans glæde smitter af på holdet, tilskuerne, danskerne og pludselig er landsholdsbegejstringen tilbage. Kreative spillere skal have frihed, hvis de skal levere noget ekstraordinært. Det gælder i øvrigt også uden for fodboldverdenen.

Serie

Billedsprog

Hver uge skriver medlemmer af Moderne Tider-redaktionen en personlig klumme, som tager udgangspunkt i et aktuelt billede. 

Seneste artikler

 • Udflugt til virkeligheden

  3. marts 2018
  Lars Løkke Rasmussens blik er vendt mod en murstensfarvet boligblok i en af Danmarks berømte ghettoer. Bag ham står en del af det hold af ministre, han har taget med sig på dagens ekskursion til det, som blandt politikere og journalister indimellem bliver kaldt ’virkelighedens verden’
 • De ligger ned for at kunne rejse sig sammen

  24. februar 2018
  Mandagens ’lie down’ er kun en af flere protester, som den nystiftede Teens for Gun Reform-gruppe har stået bag, siden den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz i sidste uge mejede 14 elever og tre voksne ned på skolen med en semiautomatisk riffel, han lovligt havde købt i en nærliggende våbenbutik
 • Billedsprog: Major Tom to Ground Control

  10. februar 2018
  Elon Musk, der både ejer firmaerne SpaceX og Tesla, sendte i denne uge en rød Tesla ud i rummet. Bilen sad i toppen af SpaceX’s nyeste løfteraket Falcon Heavy og roterer nu rundt om solen i en bane tæt på Mars’. I den åbne Tesla sidder en dukke, mens David Bowies »Space Oddity« kører på fuld styrke ud i det lydløse rum
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu