Baggrund
Læsetid: 3 min.

Et liv er forbi: Han hørte noget i musikken, de andre ikke hørte

Axel Lasthein-Madsen spillede Beethoven på klaver, kørte motorcykel og havde altid en Underberg med i tasken. Og så viede han sit liv til at give sin musikalske dannelse videre til nye generationer som musikskoleleder og højskoleforstander
Axel Lasthein-Madsen spillede Beethoven på klaver, kørte motorcykel og havde altid en Underberg med i tasken. Og så viede han sit liv til at give sin musikalske dannelse videre til nye generationer som musikskoleleder og højskoleforstander

Privatfoto

Moderne Tider
2. september 2017

I 2001 fangede en flot, mørkhåret, midaldrende mand i jakkesæt Lillian Hjorth-Wesths opmærksomhed. Han sad ved siden af hende til et sølvbryllup på Bornholm, og Lillian Hjorth-Westh faldt med det samme for hans smil i øjnene og milde latter. Hans navn var Axel Lasthein-Madsen.

De faldt i snak om musikskoler. Ikke helt tilfældigt, for Axel Lasthein-Madsen var leder af en musikskole i Gladsaxe. Han var en musikmand helt ind i hver en celle af sin krop. Siden han var helt lille, havde han sunget i kor og lyttet til musik derhjemme, hvor moren var musiklærer, og faren sløjdlærer og en dygtig violinist. Lillian Hjorth-Wesths bordherre var fraskilt og ledig på markedet. Der gik ikke lang tid, før de blev kærester.

Vokset op med musikken

Barndommen tilbragte Axel Lasthein-Madsen i Skaarup på Sydfyn. Han var den yngste af en søskendefolk med en søster og to brødre. Faren havde oprettet et folkekor på foranledning af Oluf Ring, og børnene kom med, så snart de kunne præstere noget. Axel Lasthein-Madsen blev en dygtig tenor og fortsatte med at synge og dirigere hele sit liv.

Han læste musikvidenskab på Københavns Universitet og var i 1970’erne med til at udforme strukturen på en af landets første musikskoler som leder af Korsør musikskole. Glæden til musikken ville han give videre til nye generationer.

Axel Lasthein-Madsen

Født den 23. januar 1948.

Musikskoleleder i Korsør og Gladsaxe og forstander for Bornholms Højskole fra 2007 til begyndelsen af 2017.

Død den 28. juli 2017.

Efterlader sig hustru, fem børn, tre stedbørn og ti børnebørn.

Højskoleforstander og nærværende ven

I mange år havde Axel Lasthein-Madsen og Lillian Hjorth-Westh et langdistanceforhold. De blev gift i 2006, for som han sagde: »Selv om man ikke bor sammen, kan man jo godt være gift.«

Axel Lasthein-Madsen besøgte ofte sin hustru og Bornholms Højskole, hvor han hjalp med opvasken, kørte højskolebussen eller satte sig ved klaveret for at spille for eleverne.

Når han spillede højskolesangene eller sit yndlingsstykke i Beethovens Pathetique sonata, løftede han øjenbrynene op og ned i takt til klaverets toner. Enhver kunne se, at han lod sig opsluge af musikken.

I 2007 skulle Bornholms Højskole have ny forstander. Bestyrelsen ringede til Axel Lasthein-Madsen og spurgte, om han ville flytte til Bornholm. Det sagde han ja til, og hans virke som forstander kom til at være omdrejningspunktet for hans liv.

Når venner kom på besøg i forstanderboligen, var der altid en højskoleelev eller lærer, der havde banket på for at bede om hjælp til småt eller stort. Så blev de inviteret ind til en kop kaffe i stuen.

Axel Lasthein-Madsen blev gode venner med højskolens pedel. Sommetider, når han fik øje på sin ven, der gik og rodede med noget udenfor, råbte han ud ad vinduet fra sit kontor: »Nu er der Underberg!« Så kom vennen op på kontoret til en sludder. Når Axel Lasthein-Madsen rejste til Berlin eller Wien for at høre symfonien eller kørte af sted på motorcykel i Sverige med vennerne, havde han altid en Underberg med i tasken.

Elektroniske havemøbler

Som pensionister skulle Axel Lasthein-Madsen og hustruen Lillian sammen ud i landet og holde foredrag om litteratur og musik. Og så ville de tage på en længere rejse til Grønland for at besøge nogle af de mange grønlandske elever, der havde gået på højskolen. De ville sejle op langs vestkysten og stoppe i de små bygder. Nu blev der også mere tid til hans børn og børnebørn.

Men Axel Lasthein-Madsens pensionisttilværelse blev kort. Knap en måned, efter at han stoppede på højskolen, fik han konstateret uhelbredelig kræft. Han fik en livsforlængende behandling, men det var et spørgsmål om måneder, før kræftcellerne ville overtage herredømmet over kroppen.

Mens Axel Lasthein-Madsen ventede på at dø, istandsatte han sammen med sin hustru deres nye hus og have. Han købte elektroniske haveredskaber til hende, for han vidste, at det ville blive sværere at vedligeholde det hele, når man kun var én. Axel Lasthein-Madsen arrangerede sin begravelse. Han besluttede, hvilke sange der skulle synges i kirken, hvor han skulle ligge på gravpladsen i Aakirkeby, og hvilken sten hans navn skulle stå på.

I marts tog de til København for at høre Verdis Requiem. Axel Lasthein-Madsen klemte sin hustrus hånd under hele koncerten. Som sædvanligt, når han lyttede til store musikalske opsætninger, fik han våde øjne. Det var, som om han hørte noget i musikken, de andre ikke hørte.

Da koncerten var slut, kiggede han på hende og sagde med sit kærlige smil i øjnene: »Så fik vi også den dødsmesse med.«

Serie

Et liv er forbi

På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her