Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: Knægten fra Stenbroen arbejdede sig til tops

Arbejderdrengen Jørgen Vang begyndte som piccolo og endte på chefkontoret
Arbejderdrengen Jørgen Vang begyndte som piccolo og endte på chefkontoret

Privatfoto

30. september 2017

Det lå ikke ligefrem i kortene, at Jørgen Vang skulle ende med at få en chefstilling i et af landets største olieselskaber.

»Jeg kunne lige så vel have været endt som en af bisserne på Stenbroen,« sagde han altid, når han skulle fortælle om sin opvækst på Nørrebro i efterkrigstidens København.

For han voksede op i byens arbejderkvarter hos en far, der ikke var meget til stede, og skole var noget, Jørgen Vang gik i for at holde frikvarter.

Men gennem hans barndom og ungdom var der mennesker, der på hver deres måde tog sig af ham. De endte med at få afgørende betydning for hans liv og for, at drengen fra Stenbroen begyndte som piccolo i et olieselskab og gennem årtier arbejdede sig op for til sidst at få chefkontoret på administrationsgangen.

45 års tro tjeneste

Jørgen Vang blev født i 1941, som søn af en elektromekaniker. Hans mor forlod familien, da han var seks år, og han så hende først igen, da han blev voksen. I stedet fik hans farmor og farfar, der boede på etagen under Jørgen Vang og hans far i lejlighedskomplekset i Rantzausgadekvarteret, stor betydning for hans opvækst. Han kom ofte i deres hjem, og farmoren sørgede for lækkerier og madpakker, som hun lagde på hans cykel, inden han skulle i skole.

Farfaren, der arbejdede som chauffør, insisterede på at lære den unge Jørgen Vang borgerlig dannelse. Han tog ham med til forestillinger på Det Kongelige Teater og på museer, ligesom han introducerede ham for Perchs Tehandel, Wivex og La Glace, hvor de indimellem brugte søndagen på at spise eftermiddagskage.

Men var der én ting, som Jørgen Vang ikke var meget for, var det at gå i skole. Det kedede ham gevaldigt. Så da hans far en dag så en jobannonce for det daværende oliefirma BP, der manglede en piccolo, sendte han den 15-årige dreng ud for at søge stillingen.

Jørgen Vang

Født 4. maj 1941.

Opvokset på Nørrebro i København

Ansat i olieselskabet BP, senere Q8, i 45 år. Først som piccolo, senest som administrationschef.

Fik Den Kongelige Belønningsmedalje af 1. grad, da han blev pensioneret i 2001.

Gift med Anne Vang gennem 53 år. Parret fik ingen børn.

Død 5. november 2016.

»Du får jobbet som piccolo på betingelse af, at du færdiggør mellemskolen på aftenkursus,« sagde kontorchefen i BP og sendte så Jørgen Vang afsted på cyklen og hen på skolen for at skrive sig op til kurset med det samme.

Det var også kontorchefen, der sørgede for, at den rapkæftede piccolo nogle år efter fik en læreplads som kontorelev i selskabet, selv om de egentlig ikke tog flere elever ind, og selv om Jørgen Vang dengang kun havde sin mellemskoleuddannelse. Og det var kontorchefen, der lærte ham, at hver gang de i fremtiden ville tilbyde ham et nyt job, så skulle han bare sige ja tak.

Og det gjorde han så. I mere end fire årtier.

Til sidst var der ikke mange afdelinger i selskabet, som Jørgen Vang ikke havde været i. Han havde været udstationeret i London; han havde været med, da BP blev til Q8; og han havde været personalechef på raffinaderiet i Stigsnæs. Han blev til sidst administrationschef i virksomheden, og da han gik på pension, fik han tildelt Den Kongelige Belønningsmedalje af 1. grad for 45 års tro tjeneste.

Gjorde sig umage

Men mange år inden Jørgen Vangs karriere tog fart, mødte han sin livslange kærlighed, Anne Vang. Det var på vinterskøjtebanen ved Assistens Kirkegård på Nørrebro – han var 14, og hun var 12. De efterfølgende vintre stod de på skøjter sammen, og de blev gift på hans 22 års fødselsdag. Efter at have boet i både Hvidovre, i Rantzausgade og i Høje Gladsaxe rykkede parret i 1984 til en villa i Gentofte, som blev deres hjemby resten af Jørgen Vangs liv.

Jørgen og Anne Vang fik aldrig børn, men knyttede i stedet tætte bånd med familie og venners børn. Det var en beslutning, de havde taget, og ingen af dem fortrød, at de ikke selv fik børn, for de ville begge fokusere på deres karriere i stedet. Jørgen Vang gjorde sig altid umage, og han satte en ære i at arbejde for det, han ville opnå. Han var typen, der ikke kunne drømme om at købe noget på afbetaling, ikke engang sin første bil. I stedet sparede han stædigt op, til han havde nok til at købe den kontant.

Fordi han ikke havde gået i skole som barn, tog han som voksen flere merkonomuddannelser og fulgte både aftenskoler og folkeuniversitetskurser om alt lige fra kernefysik til politik. Særligt fascineret var Jørgen Vang af astrofysik, som blev en årelang hobby. Han læste bunkevis af bøger og tog til foredrag, investerede i en stjernekikkert, var optaget af det arbejde, som fysiker Jens Martin Knudsens – også kendt som ’Marsmanden’ – gjorde, og han tog han til Sydafrika for at opleve solformørkelse.

Jørgen Vang blev indlagt på Gentofte Sygehus med kræft i oktober sidste år. Han døde, inden ugen var omme, 75 år gammel.

Serie

Et liv er forbi

På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu