Læsetid: 2 min.

Mens vi venter

Billedsprog
Kvinderne på plejehjemmet La Bella Vita i Houston-forstaden Dickinson sidder i vand til livet, og alligevel ser de relativt upåvirkede ud

Trudy Lampson

2. september 2017

Kvinderne på plejehjemmet La Bella Vita i Houston-forstaden Dickinson sidder i vand til livet, og alligevel ser de relativt upåvirkede ud. Billedet er det mest opsigtsvækkende af mange opsigtsvækkende billeder fra denne uges oversvømmelser i USA’s fjerdestørste by.

Og bare lige for at få det afklaret: Ja, det er en kat i baggrunden, og ja, det er en popcornmaskine ude til højre. Især sidstnævnte er med til at skabe en decideret absurd stemning.

Da billedet først blev lagt på Twitter, hvor det blev delt ivrigt, troede flere, at det var manipuleret. For hvordan kunne kvinderne bare sidde dér og se ud, som om situationen var helt normal?

Men billedet er ægte. Kvinderne er naturligvis ikke ligeglade med vandet – historien bag er, at beboerne venter på at blive evakueret. Ifølge en søster til en af kvinderne på billedet måtte de vente i mange timer, før redningsholdet kom. Og hvad kan man så egentlig stille op, når man sidder i en kørestol i en enetages bygning, og når man ikke som katten lige kan hoppe op på et bord – andet end at vente? Og blive våd.

Billedet af de ventende kvinder er på en gang hverdagsagtigt og hamrende uhyggeligt. Fjernede man vandet, ville det nærmest være kedeligt, popcornmaskinen fraregnet. Men med det grumsede regnvand opstår dommedagsstemingen. Det absurde, som afleder spørgsmålene: Hvad er det, vi har gjort? Og hvad er det, vi venter på?

Følelsen af bare at sidde dér ved popcornmaskinen – eller hvad der nu får vores liv til at give mening – uanset hvilke tegn, der måtte blive kastet i hovedet på os fra oven, kan mange formentlig nikke genkendende til. At vi fortsætter, som om intet er hændt, selv om vi dybest set godt ved, at der er noget, som ikke er, som det burde være. Det er på en gang hverdag og undtagelsestilstand på La Bella Vita. Og i Houston. Og i Bangladesh, Nepal og Indien.

Kvinderne på plejehjemmet ventede ikke forgæves, de blev reddet senere på dagen. Men følelsen i billedet; følelsen af bare at vente, mens vandet stiger – og uden at vide præcis, hvad vi venter på – den er der stadig.

Serie

Billedsprog

Hver uge skriver medlemmer af Moderne Tider-redaktionen en personlig klumme, som tager udgangspunkt i et aktuelt billede. 

Seneste artikler

 • Udflugt til virkeligheden

  3. marts 2018
  Lars Løkke Rasmussens blik er vendt mod en murstensfarvet boligblok i en af Danmarks berømte ghettoer. Bag ham står en del af det hold af ministre, han har taget med sig på dagens ekskursion til det, som blandt politikere og journalister indimellem bliver kaldt ’virkelighedens verden’
 • De ligger ned for at kunne rejse sig sammen

  24. februar 2018
  Mandagens ’lie down’ er kun en af flere protester, som den nystiftede Teens for Gun Reform-gruppe har stået bag, siden den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz i sidste uge mejede 14 elever og tre voksne ned på skolen med en semiautomatisk riffel, han lovligt havde købt i en nærliggende våbenbutik
 • Billedsprog: Major Tom to Ground Control

  10. februar 2018
  Elon Musk, der både ejer firmaerne SpaceX og Tesla, sendte i denne uge en rød Tesla ud i rummet. Bilen sad i toppen af SpaceX’s nyeste løfteraket Falcon Heavy og roterer nu rundt om solen i en bane tæt på Mars’. I den åbne Tesla sidder en dukke, mens David Bowies »Space Oddity« kører på fuld styrke ud i det lydløse rum
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu